Budama: Aslanağzı çiçeği, çiçek açtıktan sonra budanabilir. Bu, bitkinin daha sağlıklı ve dolgun görünmesini sağlar.
Aslan ağzı çiçeği güneşli veya yarı gölgeli alanlarda yetiştirilmelidir. Aslanağzı bitkisi çiçeklenme dönemine haftada 1 defa sulanmalıyken kış döneminde daha az sulanmalıdır. Bol çiçek vermeleri için uçlarından budama yapılabilir. Antirrhinum'un çok killi veya çok asitli topraklarda yetiştirilmesi uygun değildir.
Aslanağzı, Plantaginaceae familyasına ait, Antirrhinum cinsinden tek yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı.
Tanımı: Tek ve çok yıllık otsu, odunsu bitkilerdir. Şerit şeklinde yeşil renkli yapraklara sahiptir.
Aslanağzı çiçekleri, Temmuz ayından kış aylarına kadar olan bir dönemde çiçek açabilirler.
İlgili 20 soru bulundu
Aslanağzı, organik maddeler bakımından zengin, drenajlı topraklarda sağlıkla yetişebiliyor. Bu sebeple torf bakımından zengin ya da gübreyle karıştırarak kullanacağınız bahçe topraklarını tercih edebilirsiniz. Ekimi: Doğru toprağı seçtikten ve aslanağzı bitkisi tohumlarını temin ettikten sonra ekime başlayabilirsiniz.
Tohumlarınızı 1 saat kadar ılık bir su içerisinde bekletiniz ve dikecek olduğunuz viyol veya toprağa 1-2 cm derinlikte ekiniz. Fazla derine ekmeniz durumunda tohumlarınız çürüyecektir. Üzerini toprakla kapatınız. Tahmini çimlenmesi 21 gün içerisinde olacaktır.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 20-30 günde çimlenir.
Aslan ağzı Çiçeği Özellikleri
Tek yıllık mevsimlik bitkilerdendir. Aslanağzı Rengi: Aslanağzı çiçeğinin doğada birçok farklı rengi bulunmaktadır. Kırmızı, sarı, turuncu, pembe, beyaz gibi seçenekleri başlıca renkleridir.
Aslan Ağzı ( Özel seri )
Çiçekleri Pembe renklidir. Bu aslanağzı tohumları çok özel bir seri tohumdur ve eski bahçelerde rastlanan 1 metrenin üzerinde boylanan bir türdür.
-Dış mekan için ekim ayları; Şubat,Mart,Nisan,Mayıs. -Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 18-25 derecedir. -Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin.
Çiçeklerin dudak şeklinde bir yapıya sahip olması nedeniyle “aslanağzı” olarak da adlandırılır. Çiçeklerin renkleri mor, kırmızı, sarı, beyaz ve pembe tonlarında olabilir. Bazı çeşitleri, iki renkli veya çizgili çiçekler üretir. Aslanağzı çiçeği, hafif nemli ve iyi drene edilmiş toprakları sever.
Zinya tohumları ilkbaharda (Mart-Mayıs arası) ekilir. Tohumları 1 cm den fazla derine ekmemeye ve çimlenme döneminde toprağının nemli kalmasına özen gösterin. Şaşırtma işlemi yapacaksanız; fideleri köklerine zarar vermeden söküp aralıklı mesafelerle dikin.
Tek yıllık otsu bir bitki olup yaprakları mızrak, gövde kısmı ise spiral şeklindedir.
Aslanağzı tohumları, bahar veya sonbaharda ekilebilir. Toprak nemli tutulmalıdır ve tohumlar toprağa 1-2 cm derinliğinde ekilmelidir. Tohumlar 1-2 hafta içinde çimlenir ve yaklaşık 2-3 ay içinde bitki yetişkin bir boyuta ulaşır. Bitki olgunlaştıktan sonra, tohumlar toplanarak yeni bitkiler için kullanılabilir.
Göl kenarları ve dere kıyılarında bulunur. Pişirildikten sonra yenebilir.
Çiçeklerin köklendirilmesi için en uygun zaman aralığı, çiçeğin türünü göre değişiklik gösterse de genellikle ilkbahar ve yaz sezonu tercih edilmektedir. İlkbahar ve yaz sezonunda suda köklendirme işlemi yaparken bitkileri doğrudan günde maruz bırakmamaya dikkat etmelisiniz.
Uzun cevap: Çoğu kesme çiçek normal koşullar altında bir iki hafta yaşar. Fakat “vazo ömrü” büyük oranda çeşitlilik gösteriyor. Genetik tabii ki büyük role sahip ama bitkinin nasıl yetiştirildiği ve kesildiği de önemli. Kesilme anında bitki sapında depolanmış şekerler ve nişastalar bulunuyor.
Bitkilerin sabah saatlerinde nemlendirilmesi, yaprakların kurumasına ve çiçeklerin zarar görmesine engel olur. Ayrıca, sabah saatleri toprağın nemi daha iyi emmesini sağlar.
*Eski dallarından alıp doğrudan toprağa dikmekle kolayca çoğaltılabilir. Bunu her mevsimde yapabilirsiniz ama en uygun zaman ilkbahardır. Budama: Düzenli bir budama gerektirmez.
Çiçek tohumlarını ekmenin belli bir zamanı bulunmaktadır. Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır. Çiçek tohumları ekilmeden önce bir süre su içinde bekletilmeleri gerekmektedir.
3 gün sulanmaz, 3-4 gün sonra bir can suyu daha. verilir. 1 hafta 10 gün kadar sonra bir su daha verilir.
Sonbaharda tohumlar toplanır toplanmaz ekilebilir. İlkbaharda ekilmesi halinde daha önce 2 ay kadar soğuk suda katlama zorunludur. Toplandıktan sonra sonbaharda hemen ekilir veya 2 hafta sıcak 8-16 hafta soğuk işleme tabi tutulduktan sonra ilkbaharda ekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri