KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de) Dokunma kuruması: 1-2 saat Boya uygulama: 6 saat DİKKAT: Fawori İç Cephe Dönüşüm Astarı kuruma süresi; Su bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 6 saat, solvent bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 24 saattir (daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir).
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 5-7 günde gerçekleşir.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Duruma göre yaklaşık 4 saatlik beklemeden sonra 2. katı da uygulayabilirsin. Bu, hem daha sağlam hem de daha sağlıklı bir son kat boyası için avantajlı olacaktır. Astar yaklaşık olarak 24 saat sonra tam kurur ve bundan sonra son kat boyasını yapabilirsin.
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Astar kuruduktan sonra, katlanmış çok ince zımpara kağıdı kullanarak yumruları ve sırtları hafifçe zımparalayın. Zımpara kağıdının bir bölümü tozla kaplandığında, kullanılmayan diğer bölüme geçin ve devam edin.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Boya öncesi astar uygulaması, ilk başta ekstra bir masraf gibi gelebilir. Ancak bu çok yanlış bir düşünce. Astar uygulama sonrası iki kat boya yeterli gelecekken, astar uygulanmadan yapılan işlemlerde daha fazla boya kullanmak gerekir. Bu da daha yüksek masraf ve zaman kaybı anlamına gelir.
Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız. Çatlakları veya yarıkları doldurur, böylece ana kat olan renk süper pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Astar aynı zamanda yüzeyi kapatır ve nemin nüfuz etmesi veya paslanma gibi durumlardan korunmasına yardımcı olur.
Astarlar uyguladıktan 10–16 saat sonra zımpara yapılarak üzerine son kat sentetik bir boya uygulaması yapılır. Ara veya son kat astarlar ilk astarlar yerine kullanılmamalıdır.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır.
Uygulama Açıklaması Uygulamadan önce kabarmış, gevşek ve sağlıksız görünümlü yüzeyler kazınmalı, eski sentetik boyalı yüzey hafifçe zımparalanarak yağ ve kir yüzeyden uzaklaştırılmalıdır. Hacimce %10 oranında su ile inceltilen Geçiş Astarı fırça veya rulo ile tek kat olarak tatbik edilir.
Ancak kışın bu zaman 5 - 6 saate kadar çıkabilmektedir. Yaz aylarında sentetik veya yağlı boyalarda katlar arası uygulama süresi 12 - 24 saat kadar iken, kış aylarında ise bu süre 48 saate kadar çıkabilmektedir. İster su bazlı ister sentetik boya olsun, ilk kat kurumadan ikinci kat uygulamayın!
Bununla birlikte, zayıf işlenmiş astar boyalar higroskopik/su çözünür maddeler (tuzlar) olarak geride kirletici olarak kalacak ve şartnamede belirtilen maximum tuz miktarından fazla olan yüzeyde ki tuz havadaki nemi çekecek ve daha sonra kabarcıklanma oluşumuna neden olacaktır.
Astar uygulanmazsa ne olur? Alçı çekilen yüzey zımpara yapıldıktan sonra astar uygulanırsa zemindeki toz tamamen ortadan kalkar ve boya direk zemine yapışır. Boya zemine ne kadar sağlıklı nüfus ederse o kadar sağlam olur. Boya silinirken daha dayanıklı olur.
Plastik boyalar genellikle astara pek ihtiyaç duymazlar. Tavan boyası yapısı itibari ile ince bir boyadır. Tavanda kabarıklık ve çatlak durumlarda onarılarak astar yapılabilir.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Astarı ilk olarak boya kabı içerisine dökün ve normal bir boyama işlemi gerçekleştirir gibi yüzeye eşit miktarlarda her yere ulaşacak şekilde sürün. Belirli bir süre kuruması beklendikten sonra asıl boya kullanılabilir. Ancak boyama işlemine başlamadan önce astar boyanın iyi bir şekilde kuruduğundan emin olun.
Malzemenin altına uygulanacak ise açık gri, kırık beyaz ya da beyaz renkler tercih edilir. Üste uygulanacak ise genellikle daha çok kırmızı, siyah, gri, beyaz astar boya tercih edilir.
Yüzey nemli ya da ıslak olmamalıdır. Bozuk yüzeyler ve varsa eski boya - astar tabakası kazınmalı, zımparalanmalı ve zımpara tozları temizlenmelidir. Metal yüzeyler zımparalandıktan sonra Endüstriyel Rapid Tiner veya Temizlik Tineri ile silinmelidir. Ambalajdaki astar uygulanmadan önce iyice karıştırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri