Buğday Salatası, Çerkez Çorbası, Toyga Çorbası, Tavuklu Buğday Salatası, Gendime Çorbası, Karabuğday (Greçka) Salatası, Dövme Buğday Çorbası, Buğday Pilavı, Nohutlu Buğday Salatası, Ispanaklı Buğday Salatası, Salçalı Buğday Çorbası, Mayonezli Garnitürlü Buğday Salatası, Köz Patlıcanlı Buğday Salatası, Buğday Cacığı, ...
Yaygın olarak aşurelerin yapımında kullanılan veya ülkemizin çeşitli bölgelerinde keşkek yemeğinde tercih edilen bir üründür. Aşurelik buğday ürünü, buğdayın temizlenmesi ve kabuğunun soyulması ile üretilmektedir. Çorbalarda, tatlılarda, salatalarda ürün genel olarak tercih edilen bir üründür.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Dövme buğday çorbası için; öncelikle 1 su bardağı aşurelik buğdayı hafifçe derin bir kap içine koyun. Üzerine geçecek kadar su ekleyip, bu şekilde bir gece bekletin. Daha sonra derin bir tencere içine 6-7 su bardağı kadar tavuk suyu, et suyu ya da normal su koyup, kaynamaya bırakın.
İlgili 25 soru bulundu
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Aşurelik buğday 45 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir örtü örtülecek, buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilecek. Resimde göründüğü şekilde helme, buğday tanelerinin nişastasını salarak koyu sıvı kıvama dönüşmesidir.
Buğday pilavı yapımında; ilk olarak 1 su bardağı aşurelik buğdayı bir gün önceden ıslatın. Ertesi günü ıslamış olduğunuz buğdayların suyunu döküp, bir tencere içine koyun. Üzerlerini geçecek kadar yeniden su dökün. Buğdaylar hafifçe yumuşayana kadar pişirin.
Aşurelik buğdaydan un çıkmadığından yukarıdaki oranlara un oranı hariç olup ortalama 100 kg buğdaydan 80 kg aşurelik buğday elde edilir. Çekilmiş aşurelik buğday da ise %8 oranında un meydana geldiğinden 100 kg buğdaydan; 72 kg çekilmiş aşurelik buğday elde edilir.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın.
Dövme, aşurelik buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır. Aşurelik buğday hangi amaçla kulanılacaksa kullanılsın, mutlaka haşlanması gerekir. Dövme ise; bazı yemeklerde kullanırken haşlanır, bazı yemeklerde kullanırken haşlanmaz ve akşamdan su'ya bastırılması yeterlidir.
Buğdayları gece suda beklettikten sonra 1 litre su ve biraz da tuz ekleyerek buğdayları güzelce haşlayın. Meyanesi için; yoğurt, un ve yumurta sarısını bir kapta iyice çırpın. Buğdayları haşladığınız sudan azar azar ekleyerek ılıttığınız bu karışımı yavaş yavaş karıştırarak çorba tenceresine ekleyin.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Aşurelik ve Keşkeklik olarak kullanılan buğdayımız Kastamonu-Tosya Bölgemizde yetiştirilmiştir. Normal buğdaya göre daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Doğrudan üreticinden alınan Aşurelik-Keşkeklik Buğday Devrekani Deva Gıda Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.
Tercihen suda bekletip, bol suda duruladığınız buğdayı derin bir tencereye alın. İçme suyu ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar haşlayın.
Yoğurdu su, tuz ve zeytinyağı ile karıştırarak, yoğun kıvamlı bir ayran elde edin ve ince doğranmış dereotlarını içine karıştırın. Ardından haşlanmış soğumuş olan buğdayları da ilave edin, karıştırın ve servis edin. Afiyetler olsun!
Buğday ve su bir tencereye alınarak buğdaylar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayrı bir yerde yoğurt (kıvamını az su ile biraz açın), un, yumurta sarısı, limon suyu ve tuz iyice çırpılır. Buğdayın kaynadığı sudan alınarak ılıklaştırılır. Ve karıştırılarak yavaşça çorbaya eklenir.
Doğal aşurelik buğdayda yüksek oranda lif vardır. Lif oranından dolayı kalp ve damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır. Bol miktarda folik asit içeren aşurelik buğday hamileler için ideal besin kaynağıdır. Kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız. Buğdayın yeterince haşlandığını suyunun renginden anlayabilirsiniz. Suyu sararmışsa, buğday kıvamını bulmuş demektir.
Buğdayın suyunu süzüyorsunuz
Ayrıca aşurenin berrak bir renge sahip olması için iyice süzülmeleri çok mühim. Ancak buğdayın suyunu süzmeyin ve haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme o olduğu için onu en baştan içme suyu ile kaynamaya bırakın.
Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz. Aşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. Aşurelik buğdayla çorba, pilav veya benzeri yemekler yapılacaksa; aşurelik buğdayı su içinde bekletmek gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri