Karanfil eklemek istediğinizde, aşureyi pişirmeden önce birkaç adet karanfili 1 fincan suda kaynatıp bu suyu ekleyebilirsiniz. Aşure kısık ateşte yapılmalıdır. Kısık ateşte ağırdan pişen aşure daha lezzetli bir tat verecektir.
Akşamdan bekleyen (sabah buğdayın içinden karanfil ve tarçını çıkartıp atmayı sakın unutma) buğdayın içine haşlanmış süzülmüş, soyulmuş nohutu ve fasulyeyi ekle, 1 su bardağı da süt ekle (aşureye su eklemen gerekiyorsa bakliyatların haşlama suyunu ekle).
Kuru İncir: Kuru incir de pişerken rengini aşurenin suyuna verdiğinden genellikle aşure piştikten sonra içine eklenir. Kuru üzüm: Aşurenin içine çok yakışan malzemelerden biri. Karanfil: Mideyi rahatlatan bir özelliği de olduğu için böyle bol bakliyatlı bir yiyeceğe çok yakışır.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Dinlenmiş olan aşure kaselere alınır. Üzerine sırasıyla fındık-ceviz karışımı, susam, nar ve tarçın serpilir.
İlgili 27 soru bulundu
Aşurenin rengini koyulaştıran ve taneli olan dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapın ancak çıkan suyu kullanmayın. Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
İncir de rengi koyulaştıran bir diğer unsur bu nedenle olabildiğince ocaktan almadan önce aşureye katılmalı. Toz tarçın yerine çubuk tarçın kullanmanız ve buğdayla birlikte çubuk tarçını kaynatmanız derinden ve hoş bir lezzet almanızı sağlar.
Karanfil eklemek istediğinizde, aşureyi pişirmeden önce birkaç adet karanfili 1 fincan suda kaynatıp bu suyu ekleyebilirsiniz. Aşure kısık ateşte yapılmalıdır. Kısık ateşte ağırdan pişen aşure daha lezzetli bir tat verecektir.
Yine aşurenin içerisinde pirinç kullanmak renginin beyaz kalmasına katkı sağlar. Ayrıca pirinç ilavesi sayesinde kıvamı daha hızlı tutar. Aşurede kullanılan gün kurusu kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi rengi koyu olan kuru meyveler doğrudan ilave edildiklerinde renk değişimine neden olabilirler.
Karanfil, tatlı, reçel, ev yapımı meyve suları ve kompostolarda baharat olarak kullanılıyor. Karanfil tomurcukları bitkisel çaylara ekleniyor. Toz haline getirilip ise diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde de kullanılıyor.
Ayrıca aşurenin kararmaması için malzemeler içerisinde yer alan incir, ceviz ve gün kurusunu piştikten sonra ilave edebilirsiniz. Pişerken eklemeniz durumunda ise mutlaka bu malzemeleri (ceviz hariç) ayrı bir yerde kaynatıp iyice suyunu süzdükten sonra eklemelisiniz. Aşurenin beyaz olması için ne yapmak lazım?
Pratik Aşure Tarifi Nasıl Yapılır? Nohut, fasulye ve buğdayı geceden ıslatmadan ayıklayıp yıkadıktan sonra şeker ve damla sakızıyla birlikte düdüklü tencerede malzemelerin iki katına kadar su ekleyerek 30 dk pişirin. Düdüklüyü açtıktan sonra sürekli karıştırarak 30 dk daha pişirin.
Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatları bol bol suda en az 3-4 kez yıkamak şart. Böylelikle içlerindeki bütün toz ve kir çıkacağı için pişerken aşurenizin rengini de bozmayacaktır. Eğer dilerseniz aşurelik buğdayınızı haşlarken içerisine yarım çay kaşığı karbonat atarak pişirin.
Aşureyi güzelce pişirdikten sonra tadına baktınız ve çok şekerli olduğu fark ettiniz. Böyle durumlarda hemen tencerenin altını açın ve üzerine sıcak su ilavesi yapın. Dilerseniz, sadece sıcak su yerine haşlanmış buğdaylı su ilave edebilirsiniz.
Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. En önemli malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere, bazen de kişisel zevklere göre değişiklik gösteriyor. Beyaz fasulye, nohut, kuru bakla ve kuru börülce de konuyor.
Lezzetli bir aşure için buğdayı doğru pişirmek ve özünün çıktığından emin olmak gerekiyor. Buğdayınızın suyu sarardıysa, kıvamını bulmuş demektir. Buğdayınıza pişerken tuz katarak kıvam almasını kolaylaştırabilirsiniz.
İçine 6 su bardağı 1 kilo 200 gramlık şekeri ilave ederek kıvamını görüyoruz Bu aşamada dilersiniz istediğiniz kıvamda olana kadar sıcak su ilave edebilirsiniz Ben bir litre kadar ilave ettim daha sulu seviyorsanız 2 litreye kadar daha çıkartabilirsiniz aşure dinlendikçe kıvamı koyulaşacaktır bu sebeple içine herhangi ...
Buğdayın suyunu süzüyorsunuz
Ayrıca aşurenin berrak bir renge sahip olması için iyice süzülmeleri çok mühim. Ancak buğdayın suyunu süzmeyin ve haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme o olduğu için onu en baştan içme suyu ile kaynamaya bırakın.
İç malzemelerini koymadan önce de sütünü ilave edin. Sonra sırasıyla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşureye ilave edin. Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın.
1 kg aşurelik buğday (yarma) , 1su bardağı nohut ve 1 su bardağı kuru fasulye akşamdan ıslatılır. Sabah suları süzülüp yıkanır. Ayrı ayrı tencerelere alınır. Aşurelik buğdayın üstüne 5 litre sıcak su eklenir.
aşure tarifi püf noktaları 1 kilo yarma ( aşurelik buğday için) 1 su bardağı nohut ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) 1 su bardağı fasulye ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) arzuya göre kuru kayısı 300 gr kuru incir 300 gr kuru üzüm 300 gr kuş üzümü 50-100 gr çerez olarak da fındık, badem ...
Pişen aşure sıcak sıcak kâselere alınır. Üzeri ceviz ve tarçın ile süslenir. Türkiye'nin hemen her yöresinde yapılan aşurenin içindeki malzemeler de yöreden yöreye değişir. Buna göre bakla, börülce, mısır gibi malzemeler katıldığı gibi üstüne de nar ve susam da eklendiği görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri