5 dakika kaynatılıp süt ve şeker ilave edilir. 15 dakika daha kaynatılır.
900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın.
Orta koyulukta olmasını sağlamak için aşurenin bütün malzemelerini güzelce pişirdikten sonra en son şekeri ilave edin. Baklagillerden sonra kuru kayısı ve kuru incir, kuru üzümleri ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra aşurenin tadına bakın ve koyacağınız şekeri ona göre ayarlayın.
Bunu da hemen açıklayalım: Aşure tencerenizin altını yeniden açın ve içine sıcak su ilave edin. Fazla şeker yüzünden kıvamı da koyulaşacak olan aşureyi yeniden tam kıvamında bir hale getirmek için yapabileceğiniz en pratik çözüm bu.
İlgili 16 soru bulundu
Aşureye ayrıca şeker eklemeye gerek yoktur. Yeterli miktarda taze ve kuru meyve eklediğinizde şekere lezzet olarak da hiç ihtiyaç duymayacaksınız.
2,600-2,700 Gr Şeker (Tercihinize Göre Arttırıp Azaltabilirsiniz)
Eğer uygun malzemeleri zamanında kullanmazsanız kararabilir. Peki Aşurenin beyaz olması için ne yapmak lazım? Öncelikle buğdayı haşlandıktan sonra suyu süzülen bakliyat ve kuru meyveleri eklemek gerekir. Tam da bu noktada beyaz olması için aşureye bir miktar yıkanmış pirinç veya 1 çay bardağı ılık süt ekleyebilirsiniz.
NOT: İncir aşurenin rengini kararttığı için en son ekleyeceğiz. İyice özdeşleşen aşurenize 3 su bardağı toz şekeri ekleyip iyice karıştırın. Tadına bakarak damak tadınıza göre şeker ilavesi yapın.
Aşurenin özü doğru pişirilmiş buğdaydır.
Buğdayınıza pişerken tuz katarak kıvam almasını kolaylaştırabilirsiniz.
her türlü yenir. benim gibi sabırsızsanız sıcak yersiniz. yanında da su bolcana.
Aşure yaparken olabilecek herhangi bir taşma ve dibine tutma olayına karşı akşamdan aşurelik buğdayınızı iyice yıkayıp, üzerini biraz geçecek kadar su ilave ettikten sonra birkaç dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra üzerini kapatın ve sabaha kadar bu şekilde bekletin. Bakliyatların pişme süresi farklılık gösterir.
Kuru üzümler yıkanır ve suda bekletilir. Yumuşayan buğdaylara ayrı ayrı haşlanıp süzülen fasulye ve nohut ilave edilir, pirinç katılır. Tenceredekiler iyice yumuşayınca suları süzülen üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve küçük küçük doğranmış elmalar ilave edilir. Süt eklenir.
soğuyunca şeker tadı biraz azalır.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Aşure piştikten sonra kıvamı yoğunlaşan bir tarif. Bu nedenle tam ayarında pişirip ocaktan almak önemli. Diyelim ki çok koyulaştı, böyle durumlarda ocağın üzerine yeniden alın ve içerisine yoğunluğunu açacak kadar su ilave edin.
Eylül ayının gelmesiyle birlikte mahalle ve apartmanlara bir aşure trafiği başlar. Hatta belediyeler de aşure etkinliği düzenler. Aşure ayı ne zamandır dediğinizde her yıl 10. ayda yapıldığını hatırlayabilirsiniz. Muharrem ayının 10. gününde yapılması yaygın olan aşure, hem Hz.
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi bir gece önceden suda bekletilmesi gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez.
Pişen buğday ve nohutumuz aşure tenceresine alınır ve 1 litre sıcak su eklenir. İçine doğranmış kayısı ve incirlerimiz, üzümlerimiz ve iri kıyılmış (hatta çok az kıyılmış) ceviz ve fındıklarımız eklenir hemen ardından pekmezimiz de ilave edilir ve 10-15 dk kısık ateşte kaynatılır.
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi, doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Aşureyi cam kaselere bölüştürün.
Şekerin mutlaka bakliyatların içerisine geçmesi lazım.Bunu da anlamak için şekerle birlikte iyice kaynayan aşureden birkaç kaşık başka bir tabağa alıp soğuduktan sonra tadına bakmanız.Çünkü bakliyatların içerisindeki şeker miktarı soğuyunca ortaya çıkıyor.
İşte kolay aşure tarifi, malzemeleri ve yapılışı... AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLIYOR, BİTİYOR? Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharrem'in 10'uncu gününe denk gelen 8 Ağustos Pazartesi günü idrak edilecek. Aşure günü, 28 Ağustos'ta Safer ayının gelmesiyle birlikte sona erecek.
Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ay olan Zilhicce sona ermesiyle Muharrem ayı başlar. Muharrem ayı, Hicri takvime göre yılın birinci ayı kabul edilir. Aşure günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür.
2022 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLIYOR VE BİTİYOR? Muharrem ayının 1. günü bu sene 30 Temmuz'da başladı. Aşure günü Muharrem ayının 10'uncu günü eda edilecek. Buna göre Aşure Günü, 8 Ağustos Pazartesi gününe denk gelecek.
Buğdayı tencereye koy üstüne biraz kaynar su ekle ve bir 10 dakika kadar kaynat şimdi kaynattığın suyu ve buğdayı süz.. Süzdüğün buğdayı aşureyi pişireceğin tencereye koy içine 2-3 adet karanfil ve 1 adet çubuk tarçını eklemeyi de sakın unutma..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri