Hangi şekilde olursa olsun, canlı bir hayvanı et mukabilinde satılması caizdir. (Fethu'l-Kadîr, V, 290; Bedâyi, II, 189; bk.
Bu itibarla bir Müslümanın haç üretmesi, satın alması ve Müslümanlara veya gayrimüslimlere satması caiz değildir.
Kedilerin alım satımı konusunda yasaklayıcı herhangi bir ayet ve sahih hadis bulunmamaktadır. Bu hayvanlar ister fare tutma gibi bir gaye için isterse sadece besleme maksadıyla alınsın veya satılsın, bunların satışında veya alımında bir sakınca görülmemiştir.
Yarış atı alıp beslemekte sakınca yok.
Biri veresiye olmaz, ikisi de peşin olursa caizdir. Sual: Köpeğin, kuşun ve diğer hayvanların satılmasında, satın alınmasında dinen bir mahzur var mıdır? Cevap: Köpeği ve diğer işe yarayan hayvanları, kuşları satmak da ve satın almak da caizdir.
İlgili 17 soru bulundu
Hayvanların yavrularını internet üzerinden satmak, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği md. 12/c'ye aykrıdır. İnternet üzerinden hayvan satışı, Hayvanları Koruma Kanunu'na ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'ne aykırılık teşkil etmesinin yanında vergisel anlamda da suç teşkil etmektedir.
Resmi Gazete'de 14 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren evcil hayvan satışları pet shoplarda yapılmayacak. Ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan iş yerlerinde kedi ve köpek türleri bulundurulamayacak.
Bir şeyi yemek ya da kullanmak konularında "caiz değildir" sözü, haramdır ve helal değildir demektir. Örneğin "domuz etini yemek, içki içmek caiz değildir" derken, haramdır ve helal değildir, anlamında kullanılır. Mekruh olan bir şey için de "keraheten caiz" ifadesi kullanılır.
İhtiyaçlarını karşılamak için, fazla çalışmak sünnettir. Gösteriş için, övünmek için, ihtiyaçtan fazla kazanmak, tahrimen mekruh veya haramdır. Dünyalık kazanmak için çalışmak, günah değildir.
Ben tövbe edip bu parayı helal bir işte kullansam, mesela bir ev alıp kiraya versem, buradan gelen para da haram mıdır? Değerli kardeşimiz, Öncelikle haram yoldan kazanılan para kişinin malı olmadığı için onu kullanamaz; kullandığı takdirde günah işlemiş olur.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Bu hadislerdeki nehyin genel olduğu görüşünde olan âlimlerin çoğunluğu ister ihtiyaç için kullanılsın, ister kullanılmasın köpeğin satışı karşılığında elde edilen paranın her halukârda haram olduğunu söylemişlerdir (Nevevî, Şerhu Müslim).
Değerli kardeşimiz, Köpek satışı caizdir. Çünkü bunlardan yararlanmak mümkündür.
Haç da Hristiyanlara ait bir semboldür.
Ayrıca insanların onlar hakkında suizan beslemelerine neden olur. Bu nedenlerden dolayı bir Müslümanın haç takması caiz değildir.
1 KİŞİLİK HAC PARASI NE KADAR, KAÇ TL? Bu yıl Hac ibadetini yerine getirmek isteyen 1 kişinin ücreti kur oranına göre değişiklik gösteriyor. 1 kişinin hac masrafı Türk Lirası cinsinden 60 bin TL ile 90 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamlar Diyanet tarafından yapılan hac kurası sonrası oluşan fiyatlardır.
Müslümanın dârülislâmda gayrımüslime hizmetçilik etmesi câiz değildir. Çünki bu cemiyette hakir görülen bir iştir. Âyet-i kerime, gayrımüslimleri âmir edinmeyi yasaklamaktadır. Bununla beraber sütanne veya hamam tellâkı gibi başka işlerde gayrımüslime ücretle çalışmak câizdir.
Değerli kardeşimiz, Ne amaçlı olursa olsun, evde alkol bulundurmak caiz değildir.
Sigara içmek haram, içmede ısrar ve bağımlı olmak daha şiddetli haramdır. Çünkü o pis/habis şeylerdendir ve Allah Teâlâ A'râf 157'de “Onlara pis şeyleri haram kılar” buyurmakta, Nebî (sav) de “Zarar vermek ve zarara karşılık zarar vermek yoktur” buyurmaktadır.
İçki satılan bir otelde konaklamak ve içki satılan lokantada yemek yemek caizdir. Ancak içkisiz yerler varsa buraları tercih etmek gerekir. Ayrıca içki bulunan dolapta başka ürünler varsa bunlardan faydalanmanın bir sakıncası yoktur. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
Ve dahası cins hayvan isteyen nereden alacak? Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Hüseyin Gökçe Meşe: “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile 14 Temmuz 2022'den itibaren kedi, köpek gibi evcil hayvanların pet shop'larda satılması yasaklandı.
Türkiye'deki hayvanların daha sağlıklı bir hayat yaşayabilmesi için Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklik 9 Temmuz 2021 tarihinde TBMM'te kabul edilerek yasalaştı. Yasayla birlikte pet shoplarda hayvan satışı yasaklandı.
Çiğdem Yılmaz - Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, kedi ve köpek gibi evcil hayvanların pet shop'ların vitrininde sergilenerek satılması dün itibariyla yasaklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri