Ateşten Gömlek, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından başlayan ve Kurtuluş Savaşı'yla devam eden mücadele yıllarını yansıtıyor. Kitaptaki olaylar, başkahraman Hariciye memuru Peyami'nin hatıra defterine yazdıkları aracılığıyla okuyucuya aktarılıyor.
Kurtuluş Savaşı'nın ateşten gömleğinin içinden çıkmış bir roman. Halide Edib Adıvar, her birini yakından tanıdığı roman kişilerini, yani silah arkadaşlarını içtenlikle, çağına ve yaşanan acı olaylara sorumlulukla tanıklık ederek anlatıyor.
Ateşten Gömlek kitabı Kurtuluş Savaşı'nda yaşanan olayları konu edinen bir kitaptır. Kitabın ana fikri ise vatan aşkı her aşkın üzerindedir ve ne pahasına olursa olsun önce vatan aşkı gelir.
Kurtuluş Savaşı'nı konu edinen ilk roman olan Ateşten Gömlek'te de Ayşe bir beden ve ruh olarak vatanı temsil eder.
İhsan ve Ayşe cephede ölürler, yaralanan Peyami, kafasında kalan bir kurşunla Ankara Cebeci Hastanesinde "ateşten gömlek" ismini verdiği anılarını yazmayı tamamlar ve kafasındaki kurşunun çıkarılması için girdiği ameliyatta hayatını kaybeder.
İlgili 24 soru bulundu
Ateşten Gömlek, konusu millî ideallere ulaşmak olan “Millî Edebiyat” anlayışıyla millî karakterlerle örülmüş Kurtuluş Savaşı romanıdır.
Cevap. Cevap : İzmir'in işgalinde Yunanlıların, kocasını ve oğlunu öldürmeleri üzerine önce İstanbul'a gelen ve sahip olduğu Türklük şuuru ve mücadele azmiyle İstanbullu gençlerin bilinçlenmesini sağlayan Ayşe'nin uyandırdığı heyecana kapılan subaylar Anadolu'ya geçerler. Çeteler düşmanla savaşmaktadır.
Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın Ulusal Kurtuluş Savaşını konu edinen 1922 yılında yayınlanan romanı. Edebiyatımızda Kurtuluş Savaşı üzerine yazılan romanların ilkidir. Hem tarih hem de aşk konuları ustalıkla ele alınmıştır. Yalın ve akıcı bir dille yazılmıştır.
Olay Birinci Dünya Savaşı'nın bitiminden itibaren başlayıp kurtuluş savaşı yıllarını kapsıyor. OLAYLARIN GEÇTİGİ MEKAN: Olaylar İstanbul- Sultan Ahmet, İzmir, Eskişehir, Ankara, hastane odası ve bütün Anadolu'da geçiyor.
Halide Edib, ünlü romanlarından biri olan Ateşten Gömlek romanını 6 Haziran 1922-11 Ağustos 1922 tarihleri arasında İkdam gazetesinde yayınlamış, 1923 yılında Teşebbüs Matbaası'nda da kitap olarak bastırmıştır (Babayeva 2016). Bu roman, Peyami adlı Türk Kurtuluş Savaşı askerinin günlüğü şeklinde yazılmıştır.
Vurun Kahpeye Halide Edip Adıvar'ın 1926 yılında yazdığı ve Kurtuluş Savası'nı anlattığı romanıdır. Kitabın kahramanı idealist bir öğretmen olan Aliye'dir.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Ateşten Gömlek, kurgu açısından klasik roman yapısına yakın bir eser olarak tanımlanabilir.
Bağımsızlık savaşımızı ve bu mücadelede omuz omuza savaştığı silah arkadaşlarını, içtenlikle anlatan Halide Edib Adıvar, Ateşten Gömlek adlı romanıyla Kurtuluş Savaşı'nın ateşten gömleği'ni bütün canlılığıyla gözler önüne sermiştir.
Ateşten Gömlek adlı eser için roman demek yerine Halide Edip Adıvar'ın tanıklığı demek daha doğru olabilir. Roman içerisindeki Ayşe karakterinin Halide Edip'i temsil ettiğini söyleyebiliriz. Halide Edip Adıvar, Kurtuluş Savaşı içerisinde yer alan ve bu mücadeleyi destekleyen bir şahsiyettir.
Ateşten Gömlek eserinde kullanılan anlatım biçimleri: Betimleme. Tanımlama. iç düşünceler , diyalog gibi teknikler de kullanılmıştır.
Cevap; İlahi bakış açısı. Ateşten gömlek kitabının yazarı Halide Edip Adıvar'dır.
Genellikle Kurtuluş Savaşı'na kişisel olarak tanıklık eden Halide Edip ve Yakup Kadri gibi yazarlarla özdeşleştirilen bu romanlar, günümüzde Türk Edebiyatı'nın klasikleri haline gelmiştir.
Kalp Ağrısı, edebiyatımızın unutulmaz yazarı Halide Edib Adıvar'ın en tanınmış, en duygusal romanlarından biri.
Milli edebiyat döneminde tanınmış olan ilk kadın romancı ve hikayecidir. İngiliz dili ve edebiyatı profesörü olduğu için bazı eserlerini İngilizce olarak yayımlamıştır. Romanlarında ve hikayelerinde tasvir ve tahliller çok başarılıdır. Tasvirlerine baktığımızda realizm akımının etkisini görürüz.
Halide Edib Adıvar, çocukluk günlerinden 1918'e kadarki anılarını Mor Salkımlı Ev başlığıyla kaleme almıştı. Türk'ün Ateşle İmtihanı, bundan sonrasını, 1918'den 1923 sonlarına kadar olan dönemi anlatıyor. Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında yaşananlar, yazarın gözlemleri canlı ve etkileyici bir anlatımla okura sunuluyor.
Halide Edib Adıvar, kendisine asıl ününü kazandıran yapıtlarından biri olan Handan'da evlilik ve aşk ilişkilerini konu alır. İngiliz terbiyesiyle yetişmiş Handan, 11. Abdülhamid rejimine karşı mücadele eden Nâzım'ı reddederek Hüsnü Paşa ile evlenir, ama mutlu olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri