Avokado meyve grubunda değerlendirilmesine rağmen yağ içeriğinin yüksek olması ve genelde salatalarda tercih edilmesi sebebiyle sebze gibi düşünülür. Kremsi yapısı ve hoş bir lezzeti olup sağlığa oldukça faydalıdır. Diyete sağlıklı ve farklı yağ eklemek için harika bir yoldur.
Avokado, avokado ağacının yağlı yapıya sahip meyvesidir. Meksika ve Orta Amerika dolaylarında yetişen bu meyve doymamış yağları barındırdığı için çok zengin bir meyvedir. Diğer meyvelere kıyasla yağ oranı yüksek olan bu meyve, kremsi bir yapıya sahiptir ve kolaylıkla tüketilebilir.
Avokado “süper yiyecek” olarak kabul edilir ve çeşitli besinler, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Bunlar aynı zamanda iyi bir tekli doymamış yağ asitleri kaynağıdır. Avokado yaklaşık 22,5 gram yağ içerir. Bu yağın üçte ikisi, tekli doymamış olup fruktoz miktarı da düşüktür.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
Yağlar grubunda bulunsa da aslında besin grubu olarak "MEYVE GRUBU" olarak kabul görmektedir. İçerik olarak o kadar kıymetli ve zengindir ki sağlığa olan faydası da çoktur. İçerisinde kalsiyum, C vitamini, K vitamini, E vitamini, Sodyum, Magnezyum, Potasyum, A vitamini ve B vitamini açısından çok zengindir.
İlgili 35 soru bulundu
Avokado, vücudumuzdaki karotenoid seviyesini arttırır. Bu sayede görüşümüzü iyileştirir. Yani görme fonksiyonlarınızı iyileştirmek için her gün bir adet avokado yiyebilirsiniz!
Faydalı Yağ Asitleri İçerir
Oleik asit denilince aklınıza ilk zeytinyağı geldiğini biliyorum ama avokado yağı da aynı zeytinyağı gibi oleik asit içerir, neredeyse %70'i kalp dostu tekli doymamış yağ asiti olan oleik asit (omega-9) 'tir. Ayrıca, yaklaşık %12'si doymuş yağ ve %13'ü çoklu doymamış yağdır.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
Fazla tüketmek; ciltte ve ağız içinde kaşıntı, kızarıklık gibi tepkilere yol açabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli şekilde tüketmesi önerilmektedir.. Kolesterol veya karaciğer rahatsızlıkları sorunları olanların doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Avokadonun çoğu zaman bir sebze olduğu söylense de hatta çoğu kişi tarafından bu böyle bilinse de aslında avokado bir meyvedir.
Avokado Besin Değeri ve İçeriği
1 kilogramlık avokado içerisinde yer alan besin değerlerini inceleyelim: Karbonhidrat (g): 43.6. Protein (g): 6.1. Yağ (g): 114.8.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
Diyete sağlıklı ve farklı yağ eklemek için harika bir yoldur. Avokadonun yapısında yaklaşık yüzde 1-2 protein, yüzde 10-17 yağ, yüzde 1.5-2 karbonhidrat ve yüzde 80 su bulunuyor. 1 orta boy avokado yaklaşık 250-270 kaloridir.
Yağ Yakıcı Süper Meyve Avokado
Adeta bölgesel zayıflama ajanı olan avokado, ideal bir zayıflama ürünüdür. Tam anlamıyla yağ yakıcı bir diyet ürünüdür. Doymamış yağ asitleri sayesinde çok iyi derece yağ yakan bu besleyici meyve, kolesterol seviyesini dengede tutar. Yağ yapısı sebebiyle çok iyi derecede enerji verir.
1 orta boy avokado kaç kalori? orta büyüklükte 1 adet avokadonun yarısında hemen hemen 12 gr. yağ ve 130 kalori vardır. Yani buna göre 1 adet büyük boy avokado, 350-400 kcal seviyesinde enerji ihtiva etmektedir.
Avokado içerisinde bulunan mineraller ve doymamış yağ sayesinde kolesterol seviyesini düşürür. Ayrıca yine yağ yapısı sayesinde enerjiyi artırıcı özelliğe sahiptir. Yüksek oranda sahip olduğu lifli yapı sayesinde diyet yapanların göz bebeği olarak görülür çünkü tokluk hissi verir ve iştahı azaltan bir yapıya sahiptir.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin. *Saklama koşullarından en uygunu gazete kağıdına sararak bekletmektir.
Özellikle sabah kahvaltısında yarım avokado tükettiğiniz zaman; uzun süre atıştırma gereği duymadığınızı göreceksiniz. Düzenli olarak avokado tüketerek aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz. Yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre, avokado kandaki kötü kolesterolü düşürür.
Avokado ayrıca kan sulanmasını etkileyebilecek K vitamini içermektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar alan kişilerin K vitamini düzeylerini sabit tutmaları önemlidir. Bu nedenle, kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan K vitamini içeren besinleri çok fazla tüketmek faydalı olmayabilir.
Avokado neden günah? Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
Avokadonun mekruh olduğu, Müslüman memlekette üretilmesinin ve yenilmesinin caiz olmadığı fetvası verilince de Yalova'daki bütün avokado ağaçları yakılarak tahrip edilmiştir.
Sert bir avakadonun tadı acıdır, yenmez. Ağaçtan koparıldığında çok serttir (elma,karpuz gibi), olgunlaştığında ise kavun, şeftali, domates gibi biraz daha yumuşaktır. 1 hafta oda sıcaklığında bekletilen avakadonuz yumuşamaya ve rengi koyulaşmaya başlayacaktır.
Avokado yağının oksidasyon ve asit oranı oldukça düşüktür. Kolesterol yükseltmeyen ve doymuş yağ asidi bakımından fakir olan avokado yağı, yenebilir yağlar arasında bulunmaktadır. Besin değeri açısından zeytinyağı ile benzerlik gösterdiği için dengeli beslenmede önemli bir yere sahiptir.
'Avokado yağı içilir mi? ' diye merak edenler için, cevap evettir. Ölçülü bir şekilde avokado yağını içmek mümkündür.
Avokado yağı cilt lekeleri için kullanılacaksa eğer yatmadan önce cilde sürülüp sabah yıkanması daha etili sonuçlar alınmasını sağlar. Kırışıklarına ve lekelere iyi gelmesi için avokado yağı faydaları İbrahim Saraçoğlu tarifine göre cilde maske yapılarak uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri