Avrupa Birliği ve NATO için beşik görevi gören Belçika dünyanın en refah sahibi ülkelerinden. Belçika kişi başına düşen 65.500 dolar gayri safi yurt içi hasılayla Avrupa'nın en zengin ve varlıklı ülkeleri arasında. Ülkede gayri safi hasılanın büyük kısmını hizmet sektörü oluşturuyor.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
Avrupa'nın en büyüğü yaklaşık 4.2 trilyon dolarlık ekonomisiyle Almanya oluyor.
İlk açıklanan değerler geçici verilere dayandığından yeni bilgilerin gelmesiyle veriseti de güncelleniyor. Nisan 2022'de açıklanan raporda, Türkiye 2021 yılında ülkelerin GSYH büyüklüğü bakımından dünyada 21. sıraya düşmüştü.
Almanya 4 trilyon 226 milyar ile dördüncü, İngiltere 3 trilyon 188 milyar ile beşinci sırada. 807 milyar dolar ile 21. sıradaki Türkiye'nin hemen üstünde ise 813 milyar dolar ile İsviçre geliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Kişi başına gayri safi yurt içi hasıla: 2022 IMF verilerine göre Türkiye'de kişi başına milli gelir 10 bin 620 dolar. Arjantin'de ise 13 bin 660 dolar.
Almanya, herhangi bir ülke değil. AB'nin birçok anlamda en güçlü ülkesi ve dünyada da yine farklı alanlarda lider olan ya da liderliğe oynayan bir ülke. 3,5 trilyon dolarlık ekonomisiyle dünyanın ABD, Çin ve Japonya'dan sonra en büyük dördüncü ekonomisi.
Avrupa Birliği (yaklaşık 20 trilyon ABD doları GSYİH), Avrupa GSYİH'sının yaklaşık %75-80'ini oluşturmaktadır. Bir bütün olarak AB, dünyanın en zengin ve en büyük ekonomisidir ve ABD'yi mali kriz anında 2 trilyondan daha yüksek bir değerle geride bırakmıştır. 2009 yılında Avrupa dünyanın en zengin bölgesi olarak kaldı.
Frankfurt'ta kişi başı ortalama gelir 31 bin 612 Euro. Münih kişi başı 29 bin 685 Euro gelirle Frankfurt'u takip ediyor. Başkent Berlin ise kişi başına 19 bin 719 Euro gelirle refah düzeyi yüksek bölgeler arasında 11'inci sırada. Hamburg ve Schleswig Holstein eyaleti de gelir düzeyi yüksek bölgelerden.
Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke, İsviçre oldu. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarını açıkladı.
Almanya ekonomisi son derece gelişmiş bir sosyal piyasa ekonomisidir. Almanya, dolar kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre dünyanın dördüncü büyük ekonomisine sahiptir.
Dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında İsviçre birinci konuma yükseldi.
Forbes, küresel zenginlerin listesini yayınladı. Türkiye'de liste başı olarak Erdemoğlu kardeşler birinci ve üçüncü sıraya yükseldi.
ABD. ABD, dünyanın en güçlü ekonomisine sahip olan birinci ülkedir. ABD'nin GSYİH'si 22,675 trilyon dolarla dünya ekonomisinin lideridir.
Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan yedişer milyarder ile zirvede yer alan ülkeler olurken, bu iki ülkeyi 6 milyarder ile Mısır takip etti.
AVRUPA'DA EN YOKSUL ÜLKE ROMANYA
Bloomberg HT'nin aktardığına göre, böylelikle, AB ülkelerinde toplam 95,3 milyon kişinin yoksulluk sınırında yaşamını sürdürdüğü görüldü.
Türkiye, dünyanın yeni sanayileşen ülkeleri arasında görülür. The World Factbook'a göre Türkiye büyük ölçüde gelişmiş bir iktisada sahiptir. Türkiye aynı zamanda ekonomistler ve siyaset bilimciler tarafından dünyanın en yeni sanayileşmiş ülkelerden biri olarak tanımlanır.
Raporun Türkiye ekonomisine ayrılan kısmında GSYH büyüklüğü bakımından 2022'de ilk 20'de yer alan ekonominin 2023'te 22. sıraya gerilemesi, ancak raporun kapsadığı 2027 yılı itibariyle tekrar dünyanın en büyük 17. ekonomisi olması ve 2037'de de bu sıralamasını koruyacağı öngörülüyor.
Almanya. Almanya Federal İstatistik Dairesi'nin açıkladığı resmî veriye göre 2020 yılı itibarıyla Almanya'da 3 milyon ilâ 3.5 milyon civarı Türk vatandaşı yaşamaktadır.
Almanya'daki 19 milyon 258 bin göçmen kökenli arasında 2,8 milyon nüfusla Türkler'in ilk sırada yer aldığı ve bu rakamın toplam göçmen sayısının yüzde 14'üne karşılık geldiği bildirildi. Türklerin ardından Polonyalılar (2,1 milyon), Ruslar (1,4 milyon), Kazaklar (1,2 milyon) ve Romanyalılar (900 bin) geldi.
4 sektör Alman sanayisini domine ediyor: Otomobil, makine imalatı, kimya ve elektrik sanayi. 3 numaradaki Almanya, ihracatçı ülkelerde Çin ve ABD'den sonra geliyor. 48,4 Yüzde 48,4 imalat sanayinin 2021 yılındaki ihracat oranı. 99 Yüzde 99 orta ölçekli işletmelerin oranı.
VATİKAN. Tıpkı San Marino gibi Vatikan da tamamen İtalya tarafından karayla çevrili. Düzenli bir başkanı, hükümeti ve hatta yerli nüfusu olmadığı için dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha farklı bir düzene sahip. Vatikan, bilindiği üzere Papa tarafından yönetiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri