AVUKATLARIN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL PASAPORT) ALMASINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU. 1 - Yargı Reformu Strateji Belgesinin ilk paketi kapsamında yapılan değişiklik çerçevesinde ve Pasaport Kanunu uyarınca; 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip kılınmıştır.
1. Avukatlara Hususi Damgalı Pasaport Düzenlenmesine Dair Yönetmelik, 17 Ocak 2020 tarih ve 31011 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2. Yönetmelik uyarınca; İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce talep formu hazırlandığında başvurular alınmaya başlayacaktır.
AVUKATLAR İÇİN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL PASAPORT) - BOLU BAROSU.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı arasında yürütülen çalışmalar neticesinde, halen görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın YEŞİL ve HİZMET damgalı pasaport taleplerine ilişkin UYAP personel ekranlarından başvuru yapabilecekleri ekran açılmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Pasaport Kanunu uyarınca, 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip kılınmıştır.
11 - Avukatın eşi ile çocuğu da (mevzuattaki şartları taşımaları halinde) hususi damgalı pasaport alma hakkına sahiptir (Pasaport Kanunu 14/a maddesi 5. ve 6. fıkraları https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.5682.pdf).
Yargı Paketi ile ilgili bir değerlendirmesine avukatlarla ilgili yapılan değişiklerle başlayan Delebe, “15 yılını bir fiil dolduran ve baroya kayıtlı her avukata bazı güvenlik soruşturmalarından geçtikten sonra 'yeşil pasaport' yani 'hususi damgalı pasaport' verilebilecek.
Yönetmeliğe göre, baroya kayıtlı en az 15 yıllık avukatlar yeşil pasaport için başvuruda bulunabilecek. Başvuru sahibinin baro levhasına yazılı ve avukatlık mesleğindeki kıdeminin 15 yıl ve üzeri olduğu baro başkanlığı veya Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilerek talep formu düzenlenecek.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Diplomatik pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir. Siyah renklidir, 28 sayfaya sahiptir ve hiçbir harca tabi değildir.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 42.100 TL maaş alıyor. Avukat, 2024 yılında en düşük 27.700 TL alırken, en yüksek 65.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Avukat, Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyordu.
Dünyanın en güçlü pasaportu: İspanya, Singapur'u nasıl geçerek zirveye yerleşti? Aralık 2023 itibarıyla İspanyol pasaportu sahipleri 160 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat edebilme hakkına sahip.
25 yaş üstü bireyin anne veya babasının yeşil pasaportu olduğu durumda kendisinin de yeşil pasaport alabilmesi için evli olmaması ve çalışmaması koşuluyla bedensel ya da zihinsel bir özrünün bulunması gerekir. Aksi halde 25 yaş üstü bir kişinin anne veya babasından dolayı yeşil pasaport alması mümkün değildir.
Esasen mesleğini kamuda yapan (yani memur olan) eczacılar belirli hizmet yılını doldurup üçüncü derece üzeri kadrolara atandıklarında yeşil pasaport hakkını elde edebiliyor.
Umumi pasaport olarak da isimlendirilen bordo pasaport, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının başvuru yaparak alabileceği bir pasaport türüdür. Seyahat sınırlaması en çok olan pasaport türüdür. İçişleri Bakanlığı veya bakanlığın yetki verdiği kurumlar ve konsolosluklar tarafından verilir.
MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır.
Yeşil pasaport bu koşullara sahip emekli çalışanlara, eski bürokratlara, bir takım gerekliliklere sahip olan, ihracat sağlayan iş insanlarına, il ve ilçelerde çalışmakta olan veya 1. dereceden emekli olan belediye başkanlarına, milli sporcuları gibi kişilere ve gerekli şartları sahip olan aile üyelerine veriliyor.
Baroda kaydı olan, en az 15 yıllık avukatlar, Yukarıda saydığımız şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına 25 yaşını dolduruncaya kadar yeşil pasaport düzenlenebilir.
İşine yeni atanmış olan savcının almış olduğu maaş en alt limit olarak 84.000 TL'den başlamaktadır. Stajyer savcı maaşının ise 41.000 TL'den başladığını söylemek mümkündür. İşini ehli, belli bir yol kat etmiş savcıların ise ortalama olarak aldıkları maaş 199.200 TL'dir.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Hakim maaşı aylık ortalama 107.400 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Hakim maaşı 85.900 TL iken, en yüksek ise 199.200 TL'dir.
CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi ile özel sektörde 10 hizmet yılını dolduran hekimlere kamuoyunda 'yeşil pasaport' olarak bilinen 'hususi damgalı pasaport' verilmesini önerdi.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir.
Gri pasaport genel olarak, bir kurumu temsil etmek amacıyla yurt dışına çıkması gereken kişiler için verilmektedir. Pasaport kişiye özgü olduğundan dolayı, gri pasaport sahiplerinin aileleri de yeşil pasaporttan faydalanabilmektedir. Ülkemizin milli sporcuları da gri pasaporta sahip kişiler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri