Kişiler tarihleri atacağı zaman herkesin anlayacağı şekilde sıralamaya uygun olarak atması gerekiyor. Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
1) kesinlik bildiren bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle yazılır. 3) Ay ve gün adları tek başlarına kullanıldıklarında cümle içinde küçük harfle başlarlar. Örnek; * Bu yıl temmuz ve ağustos ayları çok sıcak geçecek.
Yazılmış olan bir metin içerisinde tarih yazımının yapılması esnasında, zaman birimi olarak en kısa olandan başlayarak en uzun olana doğru olacak şekilde sıralamak gerekir. Bir başka deyiş ile bahsedilen sıralamanın gün, ay ve yıl biçiminde yazılması doğru olarak adlandırılır.
Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: 29.5.1453, 29.X.1923. Tarihlerde ay adları yazıyla da yazılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Gün, ay, yıl rakamlarının arasına nokta ya da eğik çizgi konulur: Örnek: 11.12.2010 veya 11/12/2010 şeklinde yazmak doğrudur. e. Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
e) Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler, kesme işaretiyle ayrılır; gelen ekler sayının okunuşuna göre yazılır: 19 Mayıs 1919'da. 19.10.1975'de değil 19.10.1975'te (bin dokuz yüz yetmiş beşte) (ünsüz sertleşmesi)
Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Gün, ay ve yıl tarihlerinin karıştırılarak yazılması, başka tarihi ifade edebileceğinden doğru yazılması gerekir.
(3) Tarih; gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ay ve gün iki haneli, yıl ise dört haneli olarak düzenlenir (Örnek: 01.09.2014, 04/09/2014). Ay adları, harfle de yazılabilir. Bu durumda gün, ay ve yıl arasına herhangi bir işaret konulmaz (Örnek: 10 Ekim 2014, 09 OCAK 2014).
Türkçede ay adları metin içinde küçük harfle başlamasına rağmen, belirli bir tarihi göstermek amacıyla kullanıldıklarında büyük harfle başlayarak yazılır. Örneğin: 23 Nisan 1923.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için konur: Başvurular 17 Aralık'a kadar sürecektir. Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu'nun veri tabanının genel ağda hizmete sunulduğu gün olan 12 Temmuz 2010 Pazartesi'nin TDK için önemi büyüktür.
Ay Sonu Nasıl Yazılır
Çekim eki geldiği zamanda -y değil -n harfi gelir çünkü bu bir isim tamlamasıdır: ay sonunu, ay sonuna vs... gibi.
Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir.
Yazdığımız bir metin içinde tarih yazımı yaparken, zaman birimi en kısa olandan en uzun olana doğru sıralamamız gerekir. Yani bu sıralamanın gün, ay ve yıl şeklinde yazılması doğru olanıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
AY BAŞI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin ay başı mı, aybaşı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ay başı şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Yaygın kullanıma göre tarih, metnin bitiminden sonra bir aralık boşluk bırakılarak aynı satıra yazılır.
Resmî yazışmalarda Başbakanlık tarafından belirlenen kodlama sistemine ve dosya planına uyulması zorunludur. Madde 11 — Yazının yetkili amir tarafından imzalanarak ilgili birimden sayı verildiği zamanı belirten tarih bölümü, sayı ile aynı hizada olmak üzere yazı alanının en sağında yer alır.
Dilekçelerde mutlaka tarih ve imza olması gerekiyor. Hangi gün dilekçe yazıldığı kurumlar için önemlidir. Tarihe göre işleme alınarak, dilekçelere kurumlar tarafından gerekli cevaplar veriliyor. Dilekçede tarih yazarken sağ üst köşeye yazılmalıdır.
TDK ve Necmiye Alpay'ın Türkçe Sorunları Kılavuzu'na göre belirli bir tarih belirten ay ve gün adları büyük harfle başlarken, belirtmeyenler küçük harfle başlar. Ayrıca büyük harfle başlaması gereken tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örneğin; Doğum günüm ocak ayında.
23 nisanda olarak yazılsaydı yanlış yazılırdı. 23 Nisanda yazsaydı yanlış yazılırdı. 23 Nisan'da doğru yazılmıştır.
Cevap: -de,-da eki bitişik yazılır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
29 Ekim 1923'te kurulan cumhuriyeti kutlamak üzere yasayla kabul edilmiş olan bayram, ulusal bayram anlamına gelir. Bu kelime genellikle cumhuriyet bayramı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Cumhuriyet Bayramı şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri