Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
TDK'ye göre "zeytinyağı" bitişik, fakat "ayçiçeği yağı, susam yağı, pamuk yağı" ayrı yazılıyor.
Ayçiçeği kelimesi TDK güncel yazım kılavuzuna göre bitişik bir şekilde yazılması gereken kelimeler arasında yer alır. Bu kelimenin “ay çiçeği” şeklinde ayrı yazılması ise yanlıştır. Bu nedenle yazım yanlışı yapmamak için de bu kelimeyi bitişik yazmak oldukça önemlidir.
yağ, alt, üst gibi kelimelerle kurulan bazı tamlamalar birleşik yazılmazlar: Sana yağı, makine yağı, alt geçit gibi. Ancak zeytinyağı, gülyağı, tereyağı gibi kelimeler, terim niteliği kazandıkları için birleşik yazılırlar.
Eski kelimelere ekler getirerek veya bu kelimeleri birleştirerek yeni kelimeler yaratmak mümkündür. Yeni kelimeler yaratmanın en yaygın şekli birleşik kelimelerdir. Mısır yağı de bir birleşik kelimedir ve farklı sözcüklerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir.
Yüksük otu, bitki adı değil, ot adıdır. Bitki adları genellikle bitişik yazılırken, ot adları ayrı yazılır. Örneğin, aslanağzı bitki adı, yüksük otu ise ot adıdır. Bu kurallara göre, semizotu, dereotu ve çörekotu bitişik yazılır.
Bu kelime genellikle gülyağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gül yağı şeklinde olmalıdır.
İnternet sitelerinde çörek otu sözcüğünün birçok farklı yazılışları görülebiliyor. Günümüzde "çörekotu" şeklinde bitişik olarak yazım yapan kişiler, yazım yanlışı yapmış oluyor. Ayrı olarak yazılarak, doğru kullanılması gerekiyor.
Tereyağ/tereyağı da bunlardan biridir. Tamlama kimi sözlüklerde ve yazım kılavuzunda tereyağı şeklinde bazılarında da nadiren tereyağ olarak geçmektedir. Tereyağ/tereyağı tamlamasının etimolojisi hakkında bazı araştırmacılar açıklamalar yapmışlardır ve tamlamanın aslının te- reyağı şeklinde olduğunu ifade etmişlerdir.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
İki veya daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan kelimelere birleşik kelime denir. Birleşik kelimelerin anlam kayması, ses kaynaşması veya tür kayması yoluyla oluşması mümkündür. Sıvı yağ de bir birleşik kelimedir.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Çünkü siyah zeytin zaman zaman bitişik şekilde yazılmaktadır. Ancak bu yanlış olarak bilinmelidir. Bunun nedeni ise siyah zeytin ayrı bir şekilde yazılır. Bundan dolayı siyah zeytin kesinlikle ayrı yazılmalıdır ve buna dikkat etmek önem arz eder.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''ayçiçeği'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. Ayçiçeği çekirdeğini ailecek çok seviyoruz. Yeni açacağı dükkâna 'ayçiçeği' adını verecekmiş.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Yeşil zeytin yazımı önceden birleşik şekilde olsa da Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük yeni basımına (2023) göre ayrı yazılmaya başlanmıştır. Yeşil zeytin TDK yazım kılavuzuna göre ayrı şekilde yazılmalıdır.
Yeni kelimeler yaratmanın en yaygın şekli birleşik kelimelerdir. Taş kömürü de bir birleşik kelimedir ve farklı sözcüklerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır: emretmek, menolunmak, cemetmek, kaybolmak; darbetmek, dercetmek, hamdetmek; affetmek, hissetmek, reddetmek ...
Keçiboynuzu kelimesi yazım hatası oranı yüksek olan bir kelimedir. İki kelimeden oluştuğu için çoğunlukla ayrı yazma hatası yapılmaktadır. Ancak bu kelime bitişik yazılmaktadır.
Buna göre "ön" ve "sezi" kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bu yeni kelime birleşik yapılı bir sözcüktür. Birleşik sözcüklerin çoğunda olduğu gibi önsezi yazımı sıklıkla araştırılan kelimeler arasındadır. Bu tür sözcüklerin anlamlarına göre ayrı yazılması gerektiğine karar verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri