Bir inek ayda ==>> 74 LT süt veriyormuş . Bir yılda ise ==>> 12 ay bulunuyor . Soru da ise ==>> 2 Yıl da kaç süt verir sorusu vardır . 24 X 74 = 1776 TL Süt verir .
Örneğin; 27 kg süt veren bir Holstein ineği, günlük olarak yaklaşık 95-115 litre (25-30 galon) su tüketmelidir.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir.
Zengin ve iyi çayırlar ineklerin günde 7 kg kadar süt vermelerini sağlayabilir. Verilen kesif yemin her 1 kg'ı için 2,5 kg süt beklenir.
Yılda yaklaşık olarak 3000-4000 litre arası süt verir buda ortalama günlük 10 litre süt demektir. Montafon: Avustralya türü inek olup ülkemizdede yaygın olarak beslenmektedir. Yıllık süt üretimi Simental cinsi ineklerle aynı düzeyde olup yıllık ortalam 3500 litre süt vermektedir ve günlük 10 litre civarı süt demektir.
İlgili 31 soru bulundu
Süt kalitesi bakımından dünyanın en ünlü inek türleri arasında yer alan Jersey boğaları, ömür boyu süt verimi ile birçok ırkı geride bırakmıştır. Anavatanı olan Jersey Adası'ndan dünyaya yayılmıştır. Ülkemize ise ilk kez 1958 yılında Amerika'dan Karadeniz bölgesine getirilmiştir.
Holştayn ineklerin ortalama yıllık süt verimi 4000 - 7000 kg arasındadır. Esmer ırkı da yüksek verimlidir. Ortalama yıllık süt verimi 4000 - 5000 kg arasındadır.
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulaşır ve memede bir şişkinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur ve doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
Kaliteli kaba yem kullanýlmasý halinde 1,5- 2,5 kg kesif yem yeterli iken; kalitesiz kaba yem ile beslemede bu miktar 3- 3,5 kg a kadar artýrýlmalýdýr. Düvelerin beslenmesine örnek bir rasyon þöyle olabilir.
Döl Tutmama:
Çok yağlandırılmış ve doğum sonrası hızlı zayıflama gösteren inekler sonunu atamama, rahim iltihabı ve ovariyum kistleri gibi problemlere daha yatkın olurlar.
Holstein ırkı inekler, sayı bakımından birinci sıradadır. Kombine sığır ırkı olma özelliği taşıyan Simental hayvanlar eti ve sütü için yetiştirilmektedir.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Uyarım yapıldıktan hemen sonra sağım başlatılmalı ve 6-7 dakika içinde de tamamlanmalıdır. Daha uzun süren sağımlarda sütün tamamı alınamaz ve memede kalan süt memede hastalık oluşumuna neden olur. Süt inekleri genel olarak 12 saat aralıklarla günde 2 kez sağılırlar.
Jersey sığır ırkı verim özellikleri
Bir laktasyonda 2500 - 3000 lt süt verirler.
Doğum aralığı, ilk doğumunu yapan düvelerde 13 ay, ineklerde ise 12 ay olmalıdır. Bu aralık 13-14 aya uzadığı zaman verimde kayıplar başlamaktadır. Bir sürüde ortalama her buzağı için en fazla 2 tohumlama olmalıdır. Döl verimi normal bir inek tohumlandıktan yaklaşık 280 gün sonra bir yavru verir.
İneklerin en sevdiği besinlerin başında yonca bitkisi gelmektedir. Bunun dışında her türlü otu yiyebilmektedirler. İneklerin yaz ve kış mevsimlerinde beslenme düzenleri farklı olmaktadır. Yazın meralarda dolaşan inekler kışın kapalı yerlerde yem yiyerek beslenmektedirler.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde hayvana günlük olarak verilecek olan rasyonun yanına ilave edilerek kullanılır. Samal hayvanlarda süt verimine, besi hayvanlarında karkas randımanına katkı sağlar.
Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir. Alması gereken kuru madde oranının düşük olması hayvanda vücut kondisyonunun düşmesine ve ineğin vücudunda yetersiz enerji dengesinin oluşmasına neden olur.
Tuz noksanlığında iştah azalması görülür. Tuz ihtiyacı vücut ağırlığı ve verilen rasyonun karakterine göre değişir. Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir.
İyi kalitede kuru yonca, kuru ot, silaj beslemede önemlidir. Mısır silajı ile beslenen düvelerin kalsiyum ve fosfor ihtiyaçları ayrıca karşılanmalıdır. Gebe ineğe ve düveye ilk aylarda özel bir bakım gerekmemektedir.
Ayrıca insanlarda olduğu gibi ineklere de kan testi yapılarak hamileliğini tespit edebilirsiniz. Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır.
İneklerin beslenmesindeki en önemli besin taze otlardır ve süt üretimi için ot tüketimi gereklidir. İnek yetiştiricileri genellikle yeşil bölgelerde yaşar ve çiftlikte ineklerini yetiştirir. İnek ne ile beslenir sorununun cevabı genellikle taze otlardır.
Hayvanın canlı ağırlığı 500-550 kilo olur. 10 aylık dana ise 7 ayda 550 kilo canlı ağırlığa ulaşır.İyi bakılırsa 600 kiloya da çıkar.
SİMENTAL SIĞIR IRKI (SARI ALACA)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri