4) Muz. Potasyum, magnezyum ve lif kaynağı muz spor öncesi yenebilecek en ideal meyve. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahip; ayrıca kan şekerinizde ani dalgalanmalara da sebep olmaz.
Özellikle 1 saatten uzun süren antrenmanlarda glikojen depolarının daha verimli kullanılmasını sağlayabilir. 30-40 gram karbonhidrat almak için 1 büyük boy muz, 1 kase pişmiş pirinç veya 5 çorba kaşığı (50g) kadar yulaf tüketilebilir.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Spora aç karnına gitmek uzmanlarca da önerilmiyor en azından taze meyve suyu ya da filtre kahve tüketmeniz metabolizmanızı hızlandıracaktır. Spordan 30 dk ya da 1 saat kadar önce muz, yulaf, light süt gibi besinler tüketebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Kolay sindirilebilir, düşük glisemik indekse sahip, performansınızı artıracak besinleri tercih etmelisiniz. Basit şeker içeren hamur işleri, tatlı, rafine yiyecek-içecekler, beyaz ekmek, patates, pirinç pilavı, makarna gibi besinlerden spor öncesi uzak durulmalıdır.
Yağ yakımını kolaylaştırır.
Aç karnına spor yapılmasını destekleyen bir çalışma; 'Tok karnına değil, aç karnına egzersiz yapın. Aç durumda yapılan aerobik egzersiz, tok halde yapılan egzersize göre daha yüksek yağ oksidasyonuna neden olur.
Muz: Diğer meyvelere oranla şeker oranı biraz fazla olsa da muz, kas gelişimi için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
(1) Glikojen vücudumuzda glukozun depolanma şeklidir. Yani kaslarımızın ihtiyaç duyduğu glikojen depolarına sahip olmak için yeterli miktarda karbonhidrat tüketmemiz gerekir. Tabii ki spor öncesi gerekli enerjiyi sağlamak için karbonhidratın yanı sıra protein ve yağ alımına da dikkat etmelisin.
Egzersizden önce vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almalısınız. Spordan 2-3 saat önce yemek yemelisiniz.Fakat aceleniz varsa spordan önceki 30-45 dakika bir şeyler atıştırabilirsiniz. Spordan önce yağ, protein ve lif açısından yüksek olan gıdaları tüketmemeyi tercih edin.
4) Muz. Potasyum, magnezyum ve lif kaynağı muz spor öncesi yenebilecek en ideal meyve.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Spor öncesi öğünü spordan 1-1,5 saat önce yapılmalıdır. Çok yüksek kalorili olmamalıdır. Hafif bir ara öğün şeklinde tüketilmelidir. Kompleks karbonhidrat ve düşük yağ içerikli bir öğün tüketilmelidir.
Meyveli bir smoothie spor süresince enerjik olmanızı sağlayacaktır. Meyve Suyu: Lezzetli ve sağlıklı taze meyve suları egzersiz sırasında vücuda ihtiyaç duyduğu ekstra enerji vuruşunu verir. Kalorilerinin daha hızlı yakılmasına da yardımcı olur. Sebze Suyu: Sebzenin her hali her zaman aktif kalmak için gereklidir.
Şöyle ki, uzmanlar tarafından yapılan birçok araştırma, egzersizin vücudu ve zihni uyardığını kanıtlamaktadır. Düzenli yapılan egzersiz ise kasların daha fazla çalışmasını, enerji üretmesini ve dinç kalmasını sağlar.
"Spor, çocuk ve gençlerde sorumluluk almaya, öfkeyi kontrol edebilmeye yardımcı olurken, erişkinlerin dinç ve dinamik görünmelerini sağlıyor. Yaşlılar ise sporla dinçlik kazanıyor, unutkanlık azalıyor."
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Muz yüksek miktarda potasyum içerir(1 orta boy muz 600 mg potasyum içerir). Potasyum kas fonksiyonu ve sindirim için önemli bir mineral ve elektrolit olmasının yanı sıra vücuttaki soyum-potasyum dengesi için de oldukça önemlidir. İçeriğindeki potasyum sayesinde spor sonrası oluşabilecek kas kramplarını engeller.
Çok fazla potasyum Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz için iyidir. Ancak çok fazla muz tüketiyorsanız, vücudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir.
zararlidir. kaslariniz haftada en az 1 gun dinlenmelidir. aksi taktirde yaptiginiz spor vucudunza zarar verir, istediginiz verimi alamazsiniz, hedefinize ulasamazsiniz. yorgun kas gruplari ile yapilan aktivitenin hic faydasi olmaz.
Bu nedenle adaptasyon sürecinde herhangi bir sakatlık olmaması adına haftada 3 kez spor yapmak idealdir. Özellikle ilk 2 haftada adaptasyon programınızı haftada 3 kez uygulayabilir, 3. haftadan sonra vücut gücünüzde belirgin bir artış varsa haftalık spor rutininizi 4 güne çıkarabilirsiniz.
Sirkadiyen ritme göre, insanların fiziksel olarak en güçlü ve en enerjik olduğu saatler 13 ile 18 saatleri arası. Bu saatler arasında yapılan antrenmanlardan oldukça yüksek bir verimlilik elde ediliyor. Çalışmalar, kas gücü ve sprint yeteneklerin öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri