Ege'ye ve Aydın'a özgü bir lezzet olan zeytinyağlı börülce, Aydın'da yiyebileceğiniz en güzel lezzetlerden biridir.
Aydın'ın en meşhur şeyleri ise genel olarak; zeytinyağı, incir, kestane, Ege yeşillikleri, zeytinyağlı ve sebzeli yemekleri ile üçetek, uladu örtü, şalvar ve çeki olarak bilinen hediyelik giysiler olmakta.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Aydın'ın yöresel lezzetlerinden biri olan "Pelvize Tatlısı" pratik ve besleyici bir tatlı olarak masalarımızı süslüyor.
İlgili 16 soru bulundu
İlimizde en çok katma değer yaratan bitkisel ürünler; incir, zeytin, pamuk ve kestanedir. İlimiz; incir, kestane, zeytin, Kereviz(sap), Tiritikale (yeşil ot) üretiminde Türkiye'de 1. sırada, enginar, pamuk ve çilek üretiminde 2. sırada, yerfıstığı ve mandalina (king) üretiminde ise üçüncü sıradadır.
Aydından alınacak hediyeler olarak üzerinde Aydın görseli olan Aydın magnet, anahtarlık, takı, kupa, bardak, sınırsız incir görseli ürünler, cüzdan, kar küresi, duvar tabağı, açacak, çan, yiyecek ürünler olarak incir, zeytin, sebze ve meyve çeşitleri ile tercih edebileceğiniz ürünlerdir.
BU yemek eskiden, yanlarda kulpları olan bakırdan yapılmış etrafı siyah özel bolama tepsileri ile yapılırmış. Dibi tutmasın, hava alsın diye çatallar yerine kalın tahtalar kullanılırmış. Tereyağ da, kızdırılıp üzerine dökülürmüş. Bolama, dana eti yerine kuzu veya tavuk eti kullanılarak da hazırlanabiliyor.
Nazilli nüfusu yaklaşık olarak 150.000'dir. Tarihi yüzlerce yıl öncesine uzanan bu ilçenin adının nereden geldiği tam bilinmemekle birlikte, “naz” kelimesi ile bir ilişkisi olduğu noktasında pek çok araştırmacı mutabıktır. Nazilli'nin nesi meşhur sorusunun yanıtı da pidesi ve inciri şeklinde özetlenebilir.
Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Aydın ilinin yüzölçümü 8.116 km2'dir. Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi yer alır. Ortalama deniz seviyesi 64 metredir. Aydın'da 395.494 hektar alanda sulu tarım yapılmaktadır.
Aydın, genelde bir tarım ve turizm kenti olarak bilinmektedir. Ekonomik hayatın temelini oluşturan tarımın ağırlığı sanayi ve ticaret sektöründe yoğun olarak kendini hissettirmektedir. Nüfusunun %55'i geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.
Ege'nin incisi olarak görülebilecek olan Aydın'ın 17 farklı ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelerden en ünlüleri, deniz kıyısında oldukları için Kuşadası ve Didim iken Efeler, Çine ve Söke gibi ilçeler de yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.
Aydın'a bağlı bir bölge olan Kuşadası'nın en meşhur yemeği etli nohut yahnisidir. Lezzetli bir yemek olan etli nohut yahnisi Kuşadası'nın enerjisine ayak uydurabileceğiniz bir tattır. Bilindiği üzere İncir Aydın ve Kuşadası'nın simgelerinden bir tanesidir.
Aydın'da olan yalnızca üç ilçenin denize kıyısı vardır ve bu ilçeler de Didim, Söke ve Kuşadası ilçeleridir. Aydın Ege Bölgesi'nde olmasından dolayı birçok plajı olan ve yaz aylarında tatil için tercih edilen illerimizden biridir.
Aydın özelinde Kuşadası'na aittir. tereyağı da dökülmektedir. bunların karışımları ile de hazırlanabilmektedir. yemeği olarak dağıtılmaktadır.
Özellikle yaz turizminde öne çıktığı için, Aydın'ı Mayıs - Eylül ayları arasında ziyaret etmek daha iyi olacaktır. Böylece sıcak havaları değerlendirerek hem tarihi, turistik yerleri gezebilir, denize girebilir, kamp yapabilir, su sporlarını değerlendirebilir ve doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.
Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Aydın ilinde sıcak aylar çoğunluktadır. Aynı zamanda deniz suyunun sıcaklığı mayıs-ekim aylarını kaplayan senenin yarısında su sporları ve yüzme olanağı da sağlamaktadır.
Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi bulunmaktadır. İlin denizden yüksekliği 64 metredir.
“Pamuk” üretiminde de söz sahibi olan Aydın ilimiz 536.891 da ekiliş alanı 279.377 ton üretim ve %10.87'lik pay ile Ülke genelinde 2. sıradadır. Ayrıca çilek, turunç, buğday, yem şalgamı, tritikale, enginar, bamya, börülce, mandalina, İtalyan çimi gibi ürünlerde de Ülke genelinde ilk üçün içinde yer almaktadır.
Kuşadası'nın Nesi Meşhur? Kuşadası her şeyden önce turistik faaliyetleri ve turizmin beslendiği doğal güzellikleri ile meşhur. Bunların yanında bu bölge, çok ciddi bir kültürel mirasın yanında Avrupa'nın en büyük golf sahasına sahip olma gibi sıra dışı öğelere de sahip. Ayrıca portakal ve turunç bahçeleri de ünlü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri