Mehmet Coşkun Acay, “Yanlış tercihler ve estetik kaygılar sonucunda alınan ayakkabılar ayak dokusuna zarar veriyor, bu zararların önlemi alınmaz ve gerekli bakım yapılmazsa enfeksiyon riskini artırarak ciddi deri hastalıklarına sebep olabiliyor. Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymeyin” dedi.
Öncelikle ayakkabıların uzunluğu, genişliği ve yüksekliğine dikkat edilmelidir. Uygun boyutta olmayan ayakkabılar tırnak batması, çekiç parmak, nasır gibi hastalıklara neden olabilir. Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabilir.
Ayakkabının ömrü herkesin kullanımına bağlı olarak değişse de tabandaki erimeler 500 km. den sonra artmaya başlıyor. Tabandaki dişlerin erimesi de sakatlıkları tetikliyor.
Tercih ettiğiniz bir ayakkabıyı her gün giymemeniz gerekmektedir. Bu durum ayakkabı ömrünü kısaltabileceği gibi ayakkabının formunun bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle gün içerisinde giydiğiniz bir ayakkabıyı minimum 24 saat boyunca dinlendirmeniz gerekmektedir.
Bebekler 2 yaşına kadar yalnızca dışarı çıkarken ayakkabı giymeli. Ayakta durmaya başlayan bebeklere hemen ilk adım ayakkabısı almak doğru bir yaklaşım değildir. Bebekler 2 yaşına kadar ayakkabıya ihtiyaç duymamaktadır. Bebeğin ayak tabanının yere temas etmesi, ayak kaslarının gelişmesi açısından oldukça önemlidir.
İlgili 32 soru bulundu
Islak ve nemli ayakkabılar oda ısısında kurutulmalıdır. Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Bu nedenle ayakkabınızı 2 gün ara ile giymeniz daha uzun süre kullanım olanağı sağlar. Kösele tabanlı ürünler yağmurlu ve karlı havalarda kullanılmamalıdır.
Alırken akşam saatlerini seçin
Ayağınızı sıkmaması için satın alırken ayak boyutunuzun en büyük olduğu akşam saatlerini tercih etmeniz daha doğru olur.
Ayakkabılar gerekli önlemler alınmadığında, giyilmese bile olduğu yerde de eskiyebilir. İşte bu kullanılmayan ayakkabıların eskimemesi için çeşitli teknikler var. Kullanılmayan ayakkabıların saklanması ile ilgili en önemli nokta, ayakkabıların içlerinde kalıp ile saklanmasıdır.
Genel bakım için yapmanız gerekenler: Giymediğiniz ayakkabılarınızı nemden korumak için, tahta kalıplarda muhafaza edebilir, böylece çatlamasını engelleyebilirsiniz. Ayakkabının deforme olmaması için, giyildiği günden sonra bir gün dinlendirilmelidir.
Ayakkabıyı Çamaşır Makinesinde Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler. Kısa ve 30 derecelik bir programda çalıştırılmalıdır. Daha yüksek bir derece veya uzun bir program ayakkabıya zarar verecektir. Ayakkabılar ile birlikte başka bir giyim parçası veya benzeri eşyanın yıkanmaması gerekmektedir.
Çizmeler özel poşetlerde saklanabilir. Taşlı abiye ayakkabılar özel olarak saklanmalıdır. Poşetlerde saklanan ayakkabılar dolapta üst üste koyulmamalı. Nemli ortamlardan kutuları uzak saklayınız.
Ayakkabı saklanacak alanın nem almamasına dikkat edilmelidir. Nem ayakkabıda koku ve hasar oluşturabildiği için ayakkabının ömrünün kısaltılmasına sebep olmaktadır. Doğrudan güneş almayan bir ortamın seçilmesi ayakkabı saklama işlemi için uygun olmaktadır.
Nike siparişini satın aldıktan sonra en geç 30 gün içinde iade edebilirsin. Nike ayakkabılarında veya giysilerinde üretim tarihinden (ayakkabıların veya giysilerin etiketinde bulunabilir) itibaren iki yıl içinde malzeme veya işçilik hatası oluşursa bu ürünleri iade edebilirsin.
Ayakkabının 1 gün ya da daha fazla giyilmiş olması, iade koşullarında bir değişiklik yaratmaz. Ayakkabı dış ortamda giyildi ise satıcı ürünü kabul etmeme hakkına sahiptir.
En sağlıklı ayakkabı modelleri üst kısmı yumuşak ve nefes alabilen malzemeden yapılmış ve tahrişi azaltarak ayakların daha rahat olmasını sağlayabilen ayakkabılardır. Ayakkabının üst kısmında ayağı ve ayak bileğini rahat bir şekilde sabit ve dengede tutmayı sağlayacak bağcıklar veya kayışlar bulunabilir.
Ayakkabı vurması genel olarak yeni alınan ayakkabılarda görülen önemli bir sorun olup topuğun zedelenmesi ya da parmak uçlarının rahat edememesi sonrasında meydana gelmektedir. Bu sorun tüm insanların yaşamlarında en bir iki defa başına gelmektedir.
Ayakkabıların arka bölümleri topuğu sarmalı, topuk ayakkabı içinde hareket etmemeli, ön bölümü de esnek olmalıdır.Topuk nispeten sıkıca oturmalıdır. Yürüdüğünüzde topuk yukarı, aşağı veya yanlara kaymamalıdır. Parmak ucunda boşluk olmalı, tüm ayak parmakları rahatça hareket edebilmelidir.
Deri ayakkabıların çatlamaması için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Deri ayakkabı yüzeyinde meydana gelmiş olan çizikler, pamuk ve bez aracılığı ile uygulanan zeytinyağı sayesinde kolaylıkla giderilebilmektedir. Vazelin ise zeytinyağı gibi deri ayakkabıda meydana gelen çizikleri gidermektedir.
Eğer dilerseniz evinizde ve ayakkabılık içerisinde bunun biraz yalnız bir badem yağı ile birlikte birkaç saniye içerisinde ayakkabınızı güvenilir bir bakım yapabilirsiniz. Badem yağı deriyi besliyor ve aynı zamanda onun muazzam bir görüntüye kavuşmasına katkı sağlıyor.
Çünkü ıslak mendil, cila ve deriyi yıpratır. Spor ayakkabı modellerini daha uzun kullanmak için ıslak mendili temizleme yöntemi olarak kullanmamalısınız.
Deri ayakkabılarınızı saklayacağınız zaman, ayakkabınızın nefes alması gerektiğini unutmamalısınız. Ayakkabı saklama kutusunda açacağınız birkaç delik, hava alması için yeterli olacaktır.
Donan su, özellikle yanlardan ya da parmaklardan sıkan ayakkabınızın genişlemesini sağlayacaktır. Ayakkabınızın burun kısmı çok sıkıyorsa patates burada! Patatesi soyun ve ayakkabınızın uç kısmına doğru yerleştirin. Bir gece beklettikten sonra ayakkabınızın genişlediğini göreceksiniz.
Koşu ayakkabısının ömrü, antreman sıklığınıza da bağlı olarak genelde 600-800K arası, bundan sonra günlük kullanıma uygun olabilir, ama fosforlu, cancanlı ayakkabıları günlükte kullanırken dikkat.
Çok sıkı veya sentetik kumaştan üretilmiş ayakkabılar; terin cildinizden buharlaşmasını engeller. Özellikle sıcak havalarda deri, süet, kanvas, nubuk gibi ayak terletmeyen modelleri tercih edebilirsiniz. Sentetik kumaşın aksine doğal malzemelerden üretildikleri için ayaklarınızı serin ve kuru tutar, nefes aldırır.
Bir ayakkabının büyük olduğunu anlamak için ayakkabının ucunda ne kadar boşluk olduğuna bakılmalıdır. Ayakkabı içerisinde yer alan ayağın en uzun parmağı ile ayakkabının ucu arasında bir parmak genişliğinde boşluk olması gerekmektedir. Fazla oluşan boşluk ayakkabının kullanıcı için büyük olduğu anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri