İlkbaharda hastalıklı yaprak, çiçek ve sürgünler kesilerek imha edilmelidir. 3. İlaçlama: Tam çiçeklenme döneminde yapılmalıdır.
İlaçlama zamanı
Ayva İç Kurdu ile mücadelede temmuz ayından itibaren ayva meyvelerinin renklenmeye başlaması yani meyvelere ben düşmesi ile mücadeleye başlanması gerekir.
İçerdiği iki güçlü aktif madde sayesinde zararlı kontrolünde hızlı etki eden ve kalıcı koruma sunan güçlü bir çözümdür. Uphold® 360 SC Elma, armut ve ayvada içkurdu mücadelesinde, Mısır'da mısır kurdu ve mısır koçankurdu mücadelesinde; Pamuk'ta yeşilkurt mücadelesinde başarılı sonuç verir.
Genellikle havaların ısınmaya başlaması ile bitkilerinizi ilaçlamaya başlayabilirsiniz. Şubat sonu veya mart başı başlayabileceğiniz bu ilaçlama işlemine havaların iyice soğuduğu ve bitkilerinize zarar veren organizmaların oldukça azaldığı sonbahar kış aylarına kadar devam etmelisiniz.
İlaçlama, ağaçların kış uykusunda olduğu dönemde ve en geç gözler uyanmadan iki hafta öncesine kadar yapılmalıdır. ERİK KOŞNİLİ Yoğun bulaşıklık olan bahçelerde ağaçlar uyku döneminde iken kışlık yağlardan biri ile mücadele yapılır. Ancak zorunlu olmadık- ça veya iki yıl üst üste kış mücadelesi yapılmamalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılır.
Sulanmayan ağaçlarda sürgünler az büyür, meyveler küçük kalır, meyve şekli bozulur, meyveler kuru, boğucu ve kekre olur. Bu nedenle, yeterli yağışın olmadığı bölgelerde, ayva ağaçları yaz mevsimi boyunca sulanmalıdır. İklim ve toprak koşullarına bağlı olarak, 8-20 gün aralıklarla bahçeler sulanmalıdır.
Yazın ortalama 15-20 günce bir sulama, kışın ise iklim çok kurak giderse meyve gözü oluşumu için 1-2 defa sulama yapılmalıdır.
1.İlaçlama:
büyüklüğüne ulaştığında (Tahminen Mayıs ayının sonu-Haziran ayının ilk haftası).
Demir noksanlığının belirtisi yapraklarda sararma şeklinde görülür. Genç yapraklarda hafif sarılık şeklinde başlar. Yaprak damarları genellikle yeşildir, sarılık artınca damarlarda sararır.
Ayva Ağacı Su Sever Mi? Denize yakın konumlarda, ılıman iklimlerde ayva ağacı fazla su istemez. Ancak daha kırsal konumlarda ayva yetiştirmek isterseniz düzenli olarak sulama yapmanız önerilir.
Yeterli ve kaliteli meyve olumu için sulama şart. Özellikle kurak bölgelerde ayva yetiştirirken sulamaya dikkat etmelisiniz. Sulama yapmazsanız sürgünler az, meyveler küçük ve bozuk şekilli oluyor.
Sulama ; Kapama ayva bahçelerinde yazı kurak geçen yerlerde, mesela Orta Anadolu' da olduğu gibi, yazın sulanır. Sulama şartlara göre 15 – 20 günde bir tekrarlanır. Su bulunmayan yerlerde ayva bahçeleri ancak yeterli yağış alan ve yağışların iyi dağılmış olduğu yerlerde kurulabilir.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
Ayva ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Dikilen Ayva Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen bir yabani ayva anacına aşılı bir ayva fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı ayva fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Hazırlanıp çelik köklendirici hormona 5 sn kadar batırılıp 2-3 dakika ters yönde bekletilen çelikler torbalara klavuz bir çelik batırılır. Açılan deliğe ayva çeliği 3-4 filiz gözü toprak içinde olacak şekilde sokulur ve hafifçe sıkıştırılır. Dikilrn çeliklerin uçları aşı macunu ve ya sutut ile kapatılır.
Ayva Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Yumuşak çekirdekli meyve kategorisinde yer alan ayva fidanını soğuklama ihtiyacı oldukça fazla olup maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı bir ağaçtır.
Nadiren de olsa inanılmaz sert ayvalara rastlıyoruz. Bu ayvaları yine elma yöntemiyle oda sıcaklığında birkaç gün bekleterek yumuşatabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Taban ve üst gübrelemede kullanılan diğer tüm gübrelerden yararlanmayı artırarak tasarruf sağlar. Organik tarımda kullanım sertifikasına sahip Turkan Kükürt , uygulama işlemi sonbahar veya ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır ve mutlaka toprağa karıştırılmalıdır.
Bakır sülfat tek başına yakıcı bir madde olduğundan kireç ile karıştırılıp su ile seyretilerek kullanılır. Bu hem bitkilere zarar vermesini engeller, hem de ağaç gövdesindeki kalıcılığını arttırır. Uygulama zamanı ağaçlar uyanmadan, erken ilk bahardan itibaren meyve oluşumuna kadar devam eder.
1. Yapraklı dönemde bordo bulamacı yapılmamalıdır. 2. Bordo Bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir, aksi halde ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri