Türkiye'de benzinin donma derecesiyle ilgili bir bilgi olmasa da genel olarak baktığımızda -45 derecenin üzerindeki soğuklarda benzin donar. Motorinin donma noktası -18 ila -25 derecedir. Bu yüzden kışlık mazot katkısı kullanarak çalıştırırım. -32 ye kadar motorinin donmasını engelliyor.
Dizel yakıt -17 santigrat derecede donar.
Mazotun donma derecesi, kullanılan katkı maddelerine göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak -20 santigrat derecedir. Bu, mazotun bu sıcaklığın altında donacağı anlamına gelir. Mazot donduğunda, katı bir madde haline gelir ve pompalanamaz.
Mazotun donmaması için bir miktar benzin alınabilir. Bu yalnızca donma derecesini biraz düşürecektir. Arabanın önü güneye doğru bakar ve bir duvara yakın olursa, bir de gece çalıştırılırsa yakıtın donma olasılığı da düşürülmüş olur.
Halbuki mazot daha düşük devirli dizel motorlarının yakıtı olarak kullanılır. Motorinin donma noktası -10 °C iken benzinin donma noktası -65 °C'dir.
İlgili 32 soru bulundu
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
Dizel motorlar sıkıştırma ısısı eksikliğinden dolayı soğuk havalarda çalışmakta bazen zorlanabiliyor. Bu sebeple motorun sorunsuz çalışabilmesi için bir ısıtma cihazı olan kızdırma bujileri kullanılıyor.
150,8 derece kritik sıcaklık değerine sahiptir. -138 derecede donar. 15 derecede 0,92 bar basınç değeri bulunur. Ülkemizde kullanılan LPG, %30 propan ve %70 bütandan oluşmaktadır.
Peki dizel arabaya benzin konulur ne olur? Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
En iyi çözüm mazot (yakıt) filtresine sıcak su döküp bez ile sarıp biraz bekleyip çalıştırmak eğer olumlu sonuç alınmazsa yakıt filtresine gelen hortumu çıkartıp yakıtı biraz dışarı akıtmak işe yarayabilir.
Hava, dizel motorun silindiri içine çekilir ve bir piston tarafından, kıvılcım ateşlemeli (benzinli) motorlardakinden çok daha yüksek (25 katı bulabilir) bir oranda sıkıştırılır. Hava sıcaklığı 500-700 °C'a ulaşır.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Su veya antifiriz motorda yeteri miktarda olmadığından -40 dereceye maruz kalan gaz beyni karlar ve ister istemez donar. Kullanıcı yani araç sahibi kış aylarında en az ayda bir kez aracın kabutunu açarak su bağlantı hortumlarında antifiriz sızıntısı varmı yokmu kontrol etmelidir.
LPG donar mı? Bütan ve propan birleşiminden oluşan tüpgazın, yaşadığımız ortam sıcaklığında donması mümkün değildir.
Tüpün bulunduğu ortam sıcaklığı 0°C'nin altına düştüğü durumlarda dışarıdan yeterli enerjiyi alamayacağı için LPG kaynamakta zorluk çekmeye başlar, tüp çeperinden ısı transferi yapılmaya çalışırken tüpün yüzeyindeki havadaki su buharı önce çiğleşir, sonra da donar.
Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Bir motor yağının viskozitesi ne kadar düşükse o motor yağı o kadar incedir ve soğuk havalarda bile akışkandır. Bir motor yağının viskozitesi ne kadar yüksekse o yağ o kadar kalındır ve soğuklarda da daha çok katılaşarak aracınızın soğuk havalarda daha geç çalışmasına neden olur.
5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir.
– Tam sentetik olan 5W-30'un ömrü 15.000km/1yıl iken, – Yarı sentetik olan 10W-40'ın ömrü 7500km/1yıldır. (10W-40 kullanarak 10.000km'de bir yağ değişiminin uzun vadedeki aşınmaları artıracağı yine kaçınılmaz bir sondur.) – Tam sentetik yağların ısıya dayanımı yarı sentetiklere göre daha fazladır.
Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri