Baba anne kelimesinin doğru yazılımı birleşik bir halde babaanne şeklinde olmalıdır. Babaanne babanın annesi için söylenmektedir. İşte babaanne TDK doğru yazılışı ile ilgili bilgiler...
Babaanne sözcüğü de tamlama değil birleşik isim olduğu için bitişik yazılması gerekir.
Babaanne TDK'ye Göre Doğru Yazılışı
Babaanne kelimesi birleşik yazılmalıdır. Baba ve anne kelimelerinin birleşmesi ile oluştuğu için harf kayması yapılmamalıdır.
Anneanne kelimesi yazılışında en çok tereddütte bırakan nokta ise ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı konusudur. Anneanne sözcüğü bitişik yazılır. Yani anne anne yazımı yanlış olup, anneanne doğru yazım şeklidir.
Anneanne kelimesinin doğru yazımı üzerine merak edilenleri derledik. Annenin annesi olarak ifade edilen anane kelimesinin ayrı mı yoksa birleşik mi yazıp yazılmadı internet üzerinden araştırılıyor. Anneanne Nasıl Yazılır? Bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Anneanne' şeklindedir.
İlgili 21 soru bulundu
Baba anne kelimesinin doğru yazımı babaanne şeklindedir.
Büyükanne, nine veya nene, bir kimsenin annesinin veya babasının annesi. Babanın annesine babaanne, annenin annesine anneanne de denir. Aynı anlamdaki haminne (hanım nine) sözcüğü ise çağdaş Türkçede kaybolmaya yüz tutmuştur.
Doğru kullanımı müteakip şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre 'büyükbaba' birleşik olarak yazılır.
Hastahane Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hastane kelimesinin doğru yazılışı "hastane"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelimenin babaanne mi, baba anne mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı babaanne şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb. UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa'nın doğusu, Ankara'nın batısı vb.
TDK sözlüklerine göre "eloğlu" birleşik yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "el oğlu" şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır. 2. isim, mecaz Damat.
Yöreye ve zamana göre değişiklik gösterebiliyor. Mesela bazı yörelerde nene şeklinde yazılıp öyle telaffuz ediliyor ama bazı yerlerde ise nine şeklinde yazılır. İkiside doğru olarak kabul edilir.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Babayiğide yakışır bir biçimde anlamına gelen bu kelime yürekli kimse anlamında da kullanılır. Ayrıca mecazi anlamda bir girişimde kendine güvenebilecek durumda olan kimse olarak geçer. Bir farklı anlamı da güçlü kuvvetli kimse demektir. Bu kelime genellikle baba yiğitçe şeklinde yanlış yazılmaktadır.
pek çok✅ (Doğru kullanım)
TDK'ya göre cami kelimesinin doğru yazılışı "cami"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Doğru kullanımı defetmek şeklinde olmalıdır.
Türkçede en çok merak edilen kelimeler içerisinde muhatap kelimesi gelmektedir. Ancak birçok kişinin bildiği aksine bu kelime Türk Dil Kurumu üzerinden muhatap şeklinde yazılmaktadır. Yani yazım üzerinden sadece bir tane, 't' harfi kullanılmaktadır.
1. derece akraba: Annemiz, babamız ve çocuklarımız birinci derecede kan bağımız olan akrabalarımızdır. 2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
birl. i. (< baba anne+si) Bir kimsenin babasının annesi, nine.
Osmanlıda Ebeler ve Ebelik Mesleği
Kimi zaman “ebe nine” veya “ebeanne” olarak da isimlendirilen ebeler, bazen de gebeliğin sonlandırılmasında, kısırlığın tedavi edilmesinde ya da amansız bir hastalığa karşı ilaç hazırlamada görev almışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri