Gözenekler veya kıl kökleri içerisinde biriken bakteri ve ölü deri yağı nedeniyle tıkanabilir. Bu tıkanmış gözenekler veya kıl kökleri havaya maruz kaldığında siyah bir renk alabilir. Oluşan bu siyah noktalar veya açık komedonlar, çilek bacak görünümünü oluşturur.
Çilek bacak, bacakta görülen, siyah veya kırmızı noktalardır. Bu noktalar, kıl köklerinin tıkanması ve iltihaplanması sonucu oluşur. Çilek bacak, kadınlarda daha yaygındır fakat her yaşta ve erkeklerde de görülebilir.
Tüyleri çıkış yönüne ve nazikçe tıraş etmek gerekir. Ayrıca, duş sırasında ya da sonrasında, fazla yağ ve ölü deriden arındıktan sonra bacakları tıraş etmek çilek bacak görünümünü azaltacaktır.
At kılı fırçası ile yapılan kuru vücut fırçalama, deri altındaki kan dolaşımını hızlandırırken, kuruluktan pullanan ve kıl dönmesi sorunu yaşayan bacaklar için de çok daha parlak ve pürüzsüz bir görünüm sağlamakla birlikte, selülit sorununu da ortadan kaldırmaktadır.
Genellikle bacaklarda ve nadiren kollarda ortaya çıkan bu durum, kıl köklerinin tıkanması veya iltihaplanması sonucu meydana gelir. Çilek bacak oluşumunun birkaç nedeni vardır. Uzun süre kullanılmış tıraş jiletleri, cildin aşırı yağ üretimi ve ölü hücre birikimi kıl köklerinin tıkanmasına neden olur.
İlgili 42 soru bulundu
Çilek bacak" genellikle kendiliğinden geçici bir durumdur ve ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaz. Ancak, herhangi bir cilt sorununun tanısı ve tedavisi için bir uzmana danışmak önemlidir.
Vücudun birçok bölgesi gibi bacakların da nemli kalması önemli. Cildin kuru kalması, çilek bacak durumuna neden oluyor. Duş ve tüy bakımı sonrasında cildine uygun nemlendirici kullanmalısın. Aksi durumda kuru ciltte çilek bacak görünümü ortaya çıkar.
Cildini nemlendir: Bacak tüylerini almadan önce cildini ılık suyla ya da nemlendirici bir losyon kullanarak nemlendir. Bu, tüylerin daha kolay kesilmesine yardımcı olacaktır. Jiletini düzenli olarak değiştir: Kullanılan jiletin tekrar tekrar uzun süre kullanılması cildine zarar verebilir.
Sonuç olarak, pürüzsüz bacaklara sahip olmak için düzenli cilt bakımı yapmak, epilasyon yöntemleri denemek, peeling yapmak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, anti-selülit ürünleri kullanmak ve güneş koruyucu kullanmak oldukça etkili yöntemlerdir.
Gözenekler veya kıl kökleri içerisinde biriken bakteri ve ölü deri yağı nedeniyle tıkanabilir. Bu tıkanmış gözenekler veya kıl kökleri havaya maruz kaldığında siyah bir renk alabilir. Oluşan bu siyah noktalar veya açık komedonlar, çilek bacak görünümünü oluşturur.
Bacaklarınızı yıkayıp kurulayın ve üzerine bebek pudrası sürün. 1/4 bardak toz şeker, 3 yemek kaşığı limon suyu ve 1/2 su bardağı zeytinyağını karıştırın. Bu karışımı bir kavanoza aktararak iyice çalkalayın. Bacaklarınıza sürün ve 20 dakika sonra ovalayarak çıkartın.
Lazer uygulamaları batık görünümünü azaltabilir. Bacakları fırçalamak ve sonrasında ılık suyla duş almak bölgeyi yumuşatabilir. Cildin nemli olması batık görünümünün geçmesine yardımcı olur. Peeling yöntemini kullanarak bacaklarınızda kadife bir görünüm elde edebilirsiniz.
Koltuk altı kararması, dirsek ve diz kararması, çilek bacak gibi cilt lekelerinde glikolik asit toniği güvenle kullanılabilir.
Cilt bakım rutinlerinin düzenli olarak yapılması, cilt yapısı ile uygun ürünlerle cildin sürekli olarak temiz tutulması, siyah noktaların oluşmaması için etkili yöntemlerdir. Siyah nokta sıkmak ve bu yöntemle temizlemeye çalışmak son derece yanlıştır.
Aşırı yağ üretimi, ölü cilt hücrelerinin birikmesi, hormonel değişiklikler, makyaj kalıntıları ve cilt temizliğinin düzenli yapılmaması siyah nokta oluşumunun başlıca nedenlerindendir.
Genetik faktörler, çilek bacakların ortaya çıkmasına neden oluyor. Eğer ailede çilek bacak görülüyorsa bireyde de bu durumun görülme olasılığı artış gösteriyor.
Bacak tıraşı öncesinde cildinizi nemlendirin
Kuru tüylerin tıraş edilmesi, bıçağın da daha hızlı körelmesine neden olabilir. Bacaklarınızı en az 3-5 dakika ılık bir banyo veya duşla ıslattığınızda, tüyler suyla kalınlaşacaktır. Bu da kıl foliküllerinin yumuşamasını sağlar ve bacak tüylerinin kesilmesini kolaylaştırır.
Duşun ardından nemlendirilmeyen ve ıslak olan cilt üzerine peeling uygulanır. Dairesel hareketler ile hafif bir baskı uygulanır. Bu baskıyı hafif düzeyde tutmalısınız. Tüm yüzeye uygulanan dairesel hareketlerden sonra cildinizi bol su ile temizleyerek peeling sonrası bakımı yaparak uygulamayı tamamlayabilirsiniz.
Derideki kırmızı noktalar, kırık kılcal damarlardan, derinin altındaki küçük kan damarlarından kaynaklanır. Kaşıntılı veya ağrılı değildirler. Peteşi üzerine basarsanız, mor, kırmızı veya kahverengi kalırlar. Ancak bir kızarıklığa basarsanız, solgun veya daha hafif olur.
At Kılı Fırçası Kullanmanın Püf Noktaları
Fırçayı elinizle iyice kavrayarak, dairesel hareketlerle ayak bileklerinizden yukarı doğru çıkabilirsiniz. Bu esnada çok fazla baskı yapmadan nazik hareketler benimsemeniz de önemli. Yeteri kadar fırçaladıktan sonra isterseniz kollarınızı da fırçalayabilirsiniz.
Ayrıca, içerisinde salisilik asit veya glikolik asit gibi maddeler bulunan ürünler, ölü deri hücrelerinin soyulmasını teşvik ederek çilek bacak görünümünün azaltılmasına katkıda bulunur. Bir diğer etkili yöntem, at kılı fırçası ile kuru fırçalama yapmaktır.
Uygulanan ışınlar sebebiyle cilt kurumaya ve tahriş olmaya müsait bir konuma gelmesinden dolayı bu aşamada mutlaka etkili bir nemlendirici ile gereken nem desteği sağlanmalıdır. Çilek bacakların çözümü en etkili şekilde lazer ile sağlanmaktadır.
Bacaklara jilet yapılmadan önce tıraş öncesi kullanılan krem ve losyon sürülmelidir. Böylece jilet kolay hareket eder ve bacakta tahrişe neden olmaz. Tıraş bıçağı, bacak üzerinde önce ayaktan diz kapağa doğru sonra ise diz kapaktan yukarı doğru hareket ettirilerek kullanılmalıdır.
Jilet sonrası tahriş olan bölgeyi yatıştırmanın en etkili yöntemleri arasında soğuk kompres bulunur. Soğuk kompres cilt sıcaklığınızı düşürür ve ani oluşan sinir aktivitesini azaltarak kızarıkları yatıştırır. Soğuk kompres uygulamak için birkaç buz küpüne ve temiz bir havluya ihtiyacınız olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri