Hem bademciklerin konumu hem de taşların genellikle küçük boyutlu olması nedeniyle bademcik taşlarının gözle görülmesi de oldukça zordur. Dolayısıyla birçok insan küçük çaplı bademcik taşlarına sahip olsa da bunun farkına varmaz.
Bazı bademcik taşları herhangi bir belirti göstermez. Olası belirtiler arasında şunlar bulunur: Bademcik enfeksiyonuyla beraber baş gösteren ağız ve nefes kokusu, bademcik taşlarının ana belirtileri arasında yer alır. Bir diğer öne çıkan belirti boğaz ağrısıdır.
Bademcikler boğazın her iki yanında yer alan yuvarlak şekilli bezlerdir. Dolayısıyla dışarıdan bakıldığında rahatlıkla görülür.
Bazı kişilerde hiç bademcik taşı oluşmazken, bazı kişilerde ise haftada birkaç bademcik taşı oluşabilir. Taşların boyutu, kimi zaman zor fark edilir düzeyde olurken kimi zaman da birkaç santimetre büyüklüğe kadar çıkabilir.
Kulak Burun Boğaz hekimin uygun gördüğü durumlarda tuzlu su ile gargara yapılabilir. Bazı durumlarda bademciğin tamamen alınması da önerilmektedir. Bademcik taşlarının kendiliğinden düşmediği ve gerekli görülen durumlarda ise cerrahi yöntem ile temizlik sağlanmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Bu maddelerinin birikmesi ve zamanla sertleşmesi sonucunda taş benzeri sert yapılar oluşur. Bademcik taşı olarak adlandırılan bu yapılar ağrılı veya ağrısız olabilir, boyutları ise değişkendir. Genellikle tekrarlayan bademcik iltihabı (tonsillit) yaşayan bireylerde bademcik taşlarına daha sık rastlandığı görülür.
Sert olmayan taşlar gargaralarla, kişinin kendi bademciğine parmakla masaj yapmasıyla çıkartılabilir. Sürekli oluşan, sert, büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi için de bademcikler ya ameliyatla alınır ya da taşın oluştuğu kısımlar koblatör veya laser gibi yöntemlerle tedavi edilir (kriptopliz-tonsillotomi).
Sık sık bademcik iltihabı olan kişilerde bademcik taşlarının daha sık görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Songu, “Büyüklüğü bazen bir üzüm tanesi kadar olabiliyor. Beyaz ya da açık sarı renkteki bademcik taşları büyümeye devam ettikçe ağızda kötü bir koku meydana gelir.
Bademcik taşının çıkarılması için tıbbi prosedürler şunları içerir: Antibiyotikler: Oral bakteriler bademcik taşlarının büyümesine katkıda bulunur ve hatta enfeksiyona yol açabilir. Tıp uzmanınız, bakteri gelişimini sınırlamaya yardımcı olmak için antibiyotik reçete edebilir.
Bademcik (tonsil) taşı ya da tıp literatüründeki adıyla tonsilolitiyazis; bademcik içerisinde beyaz-sarı renkli sert yapılardır. Birçok farklı faktörün bir araya gelmesiyle oluşabilirler. Bademcik taşı, genellikle fark edilemeyecek kadar küçüktür ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Pek çok kulak burun boğaz sorunu ağız kokusu yapıyor
Özellikle kronik sinüzitte ağız kokusu hastaların pek çok çoğunda başlıca şikayetler arasındadır. Bademcik taşları da ağız kokusunun önemli nedenlerinden biridir.
Bademcik taşı yutulursa ne olur? Bademcik taşlarının yutulması genellikle zararsızdır ve genellikle sindirim sistemi tarafından güvenli bir şekilde işlenir. Küçük bademcik taşları yutulduğunda genellikle rahatsızlık veya ciddi sağlık sorunlarına yol açmazlar.
Sonuç olarak bademcik taşları boğazın arkasında bulunan bademciklerin üzerinde oluşmuş küçük sert taşlardır. Çoğunlukla büyük sağlık sorunlarına yol açmazlar. En büyük belirtisi kişiyi ve çevresini rahatsız eden ağız kokusudur. Hastalar genelde tuzlu su gargarası ile evde bademcik taşlarından kurtulabilirler.
Beyaz renkli, peynir kıvamında, pirinç tanesi yada daha büyük, kötü kokulu ve kötü tatta, ufalanabilir yapılardır. Kişi tarafından mekanik olarak temizlenebilir. Gümüş nitrat ile koterize edilebilir.
Bademcik taşları ağızda kötü kokunun yanı sıra boğazda batma hissi ve ağrıya neden olabilir. Gri, sarı, beyaz renkte, peynirimsi bir görünüme sahiptirler. Boyutları değişken olabilir, çok büyüdüklerinde bademcik tümörüyle karıştırılabilirler.
Baş ve boyun bölgesinde en sık görülen kanser türü olan gırtlak kanseri, özellikle sigara ve alkol kullanan kişilerde ortaya çıkar. Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer.
Ses kısıklığı, nefes darlığı ve yutma güçlüğü, gırtlağın kansere bağlı olarak büyümesiyle birlikte en sık olarak görülen belirtilerdendir. Bu üç belirtiden biri veya birkaçı hemen hemen tüm gırtlak kanseri vakalarında görülür.
Bademcik Kanseri-Tonsil Kanseri
Bademcik kanseri genellikle ağız sağlığına dikkat etmeyen kişilerde ve sık alkol kullanan kişilerde görülür. Bademcik kanseri her yaş gurubunda görülebilmekle beraber genellikle orta yaşın üzerinde ve yaşlılarda daha sık görülmektedir.
Geniz eti (eğer varsa) ve bademciklerin yapısında doğal olarak bulunan çukurlara (kript) gıda artıkları, ölü hücreler vb maddelerin dolması ve üzerinde bakteri çoğalması sonucu oluşur. Kirli beyaz, ezilebilir, kötü tatlı ve kötü kokulu, peynir kıvamında bir maddedir.
Sinüzit, tonsilit gibi burun-boğaz enfeksiyonları, solunum yolu tümörleri, bademcik taşları ve geniz akıntısı ağız kokusuna yol açabiliyor. Ağız kokusu, sindirim kanalı kaynaklı da olabiliyor. Sindirim kanalının herhangi bir yerindeki aromatik gaz, ağız yoluyla atılıyor.
Tonsilit ( bademcik iltihabı) belirtileri genellikle 3-4 gün sürer ama 10 güne kadar da uzayabilmektedir.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri