Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, ünvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı), Prof. (Profesör), Dr.
Anahtar Kelimeler: Kısaltmalar, Kısaltmalar Dizini, Kısaltmaların Yazımı, Yazım Kılavuzu, Türk Dil Kurumu (TDK).
Kısaltmalarda kurum, kuruluş ve üniversite adlarında bütün baş harfler büyük yazılır. Bunlara örnek olarak; TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB verilebilir. Kısaltmaların arasına nokta konulmaz.
TDK'ye şeklinde mi TDK'ye şeklinde mi yazılır? Kısaltmalar her zaman yazıldığı gibi okunur. Yani tedeke diye okuyarak ekleme yapmalısınız.
"Numara" kelimesinin kısaltması olan "No."ya ek getirildiğinde sonunda nokta olduğu için kesme işareti kullanılmaz: No.lu, No.suz.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye Türkçesinde belirtisiz isim tamlaması yapısındaki özel isimlere yönelme veya belirtme hâl ekleri getirildiği zaman araya zamir n'si girer ve “Çarşıbaşı'na”, “Eminönü'ne”, “Kırklareli'ne”, “Köybaşı'nı”, “Osmaneli'ne” şeklinde yazılır.
2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
Kısaltılmak istenen kelimenin ilk üç harfi alınır ve kısaltmanın sonuna nokta konur. Özel isimlerin kısaltması büyük harfle başlar: İst. [İstanbul], Ank.
TDK'nin okunuşu "tedeke"dir. "Tedeka" değil. K harfi her zaman "ke" diye okunur.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
TL simgesi nasıl kullanılır? Türk lirasının kısaltması "TL", Türk lirasının simgesi ise "₺"dir. Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilir.
Ar-Ge açılımı, araştırma ve geliştirmedir. gelir.
Kısaltmalarda nokta kullanılmaz. Not: Sadece Türkiye Cumhuriyeti (TC.) ve Türkçe (T.) kelimelerinin kısaltması yapılırken nokta kullanılır.
TDK kısaltmasına gelen yönelme eki TDK'ya şeklinde yazılabilmektedir. Bu yazım şekli yanlıştır. TDK'ye şeklinde yapılan yazım doğrudur. TDK'ye TDK yazımı araştırıldığında TDK'ya şeklinde değil, TDK'ye şeklinde olmalıdır.
ms.: b / bk / bkz = bak, bakın, bakınız; k / kr / krş = karşılaştırınız, kuruş; h / hk / hkk = hakkında; F / Fr / Frn = Fransız, Fransızca; F / Fr / Frs = Fars, Farsça; Md = Müdür, Müdürü, Müdürlügü; md = madde; Y = Yüksek; Yk = Yukarı; Bşk = Başkan, Başkanı, Başkanlıgı, …
A.Ş anonim şirketin kısaltılması olarak kullanılmaktadır.
ke'dir. sorunsal bir tarafı da yoktur. farklı k sesleri, g'ye yakın telaffuzlar vs olabilir. ama bu harfin yazımıyla ilgili kural, ke olduğunu söylüyor. ama birçok konuda olduğu gibi yaygın hata (galatı meşhur) vardır. o yüzden ka olarak da kullanılır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır.
mae (master of arts in education) i.
Örnek: Alm. → Almanca, İng. →İngilizce. Bu kısaltma türü Fransızcada da aynı şekilde kullanılmaktadır.
unvanının Avukat (Av.) ve Stajyer Avukat (Stj.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Türk lirasının yazılışı kaynaklarda farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. TL yazımında TDK'de "Türk lirası" şeklinde liranın küçük harfle yazıldığı görülür. TCMB'de ise zaman zaman liranın büyük harfle kullanıldığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri