Baş Sallama (Head Shaking) Testi Klinisyen hastanın başına horizontal (yatay) planda 20-25 hızlı bir şekilde hareket ettirir ve kayıt alınır. İstemsiz göz hareketleri (nistagmus) sabit bir noktaya bakıldığında kayboluyorsa periferik patoloji, kaybolmuyorsa santral patoloji lehine yorumlanır.
Hastadan sabit bir hedefe bakması istenir. Hasta gözlerini hedefe sabitlemişken testi yapan kişi hastanın başını ani ve hızlı bir şekilde test yapılan planda 20-30 derece sağa-sola döndürüp tekrar orta hatta getirerek bu sırada oluşan göz hareketlerinin kaydı yapılır ve bu hareketler bilgisayar ortamında analiz edilir.
Test yaklaşık olarak bir saat sürüyor
Temel olarak VNG bazı uyaranlar sonucunda ortaya çıkan göz hareketlerinin değerlendirilmesi ve kaydedilmesine dayalı bir grup test bataryasıdır.
-Head Shaking Testi: Hastanın gözlerinde takılı olan test gözlüğü (goggle) kapatılarak yapılan test hastanın başının odyolog tarafından aynı hızda sağa ve sola sallanarak yapılır. Klinisyen hastanın baş sallamasını durdurup gözlerini kapatmamasını ister.
Vestibüler bozukluk belirtileri; baş dönmesi, dengesizlik, denge kaybı hissi varsa, VNG testine ihtiyacınız olabilir. Ayrıca baş dönmesine eşlik eden kulaklarda çınlama, dolgunluk veya baskı hissi yakınmalarında da tanı açısından yol göstericidir. VNG testi sırasında özel gözlükler takılır.
İlgili 15 soru bulundu
Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir. Vertigoya eşlik eden problemler vertigoya neden olan esas hastalığa göre değişiklikler gösterir.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, test işlemleri tamamlandıktan sonra baş dönmesi ve denge bozukluklarının sebebinin iç kulakta mı yoksa beyinde mi olduğunu, hastanın tıbbi öyküsü, fizik muayanesi, VNG ve diğer test sonuçlarıyla birlikte değerlendirilerek ortaya koyar ve uygun tedaviyi düzenler.
Pozisyonel Nistagmus Değerlendirmesi: Hastanın baş pozisyonunda değişiklikler gözlenebilen nistagmustur (spontan olarak görülmez). Hasta sırt üstü yatırılarak nistagmus aranır. Daha sonra hastanın başı yavaşça sağa veya sola çevirilerek nistagmus olup olmadığı gözlenir.
Vertigo şikayetiyle gelen hastaların tanısı herhangi bir ek tekik yapmaksızın, hatta kan tahlili bile gerekmeksizin sadece basit bir manevra ile konabilirken, VNG, VHIT, postürografi, birçok kan tahlili, tomografi, mr ve başka da ayrıntılı incelemeler de gerekebilmektedir.
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Vertigo teşhisi konulurken önemli olan vertigoya beyin mi beyin dışı kaynakların mı neden olduğunun belirlenmesidir. Eğer nörolojik muayenede beyin kaynaklı olduğunu düşünüyorsak tomografi, kranial MR gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanırız.
Vestibüler uyarıyla oluşan istemsiz göz hareketlerinin (nistagmus) değerlendirilmesinde kullanılır. Testin Uygulanışı: Test ışıklı bar yardımıyla horizontal (yatay) ve vertikal (dikey) planda yapılır.
Kişi dönmediği halde, etrafının ve kendisinin şiddetle döndüğünü hissetmesi durumunda vertigo yaşanır. Bunu evde anlamak için test yapmak isterseniz öncelikle kendi etrafınızda 30 kere dönüş yapın ve sonrasında kendinizi serbest bırakın. Etrafın döndüğünü düşünüyorsanız ve hissediyorsanız vertigonuz olabilir.
Beyinle ilgili sorunlardan kaynaklanan baş dönmesi türüne nörolojik vertigo denir. İç kulak, beyincik gibi dengeyi kontrol eden sinir sistemi bölgelerindeki sorunlardan kaynaklanır. Bu durum, baş dönmesi, denge kaybı, bulantı ve bazen görme sorunları gibi semptomlara neden olabilir.
VİDEONİSTAGMOGRAFİ (VNG)
Hastada görülen nistagmus ve göz hareketlerinin 10 ayrı test ile değerlendirilerek video ortamında bilgisayara kayıt işlemidir. Baş dönmesinin santral kaynaklı ya da periferik kökenli olup olmadığını inceleme amacı ile kullanılmaktadır.
Baş Dönmesi için Hangi Doktora Gidilir? Baş dönmesi ve denge problemlerinde ilk akla gelen nöroloji doktorları olur. Nörolojik bir sorun yoksa kulak burun boğaz, kardiyoloji kliniklerinde detaylı tetkikler yapılarak tanı konulabilir.
Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir. Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, Meniere hastalığı ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir.
Vertigo hastalarındaki denge kaybı ve baş dönmesi şikayetleri ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle vertigo, tanısı ve tedavisi aksatılmaması gereken bir durumdur. Vertigonun altında yatan nedenin bulunması ve tedavi edilmesi kişiyi düşme gibi olası risklerden korur ve kişinin yaşam kalitesini artırır.
Vertigo genelde kendiliğinden geçer. Ancak vertigonun yarattığı baş dönmesi çok şiddetliyse ve çok sık aralıklarla tekrar ediyorsa kulak burun boğaz doktoruna görünüp vertigoyu yönetmenizi ve baş dönmesi gibi semptomları hafifletmeye yardımcı tedavi seçenekleri sunmasını sağlamalısınız.
Nistagmus, görme ve derinlik algısının azalmasına neden olan gözlerin tekrarlayan ve kontrolsüz bir biçimde yana, aşağı-yukarı ya da dairesel düzende hareket etmesidir.
Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV): Halk arasında kulak kristalinin oynaması veya hareket etmesi olarak da bilinen BPPV adı verilen hastalıkta, sakkülde bulunan kristallerin yarım daire kanallarına kaçması sonucu baş dönmesi ile birlikte şiddetli nistagmus görülür.
Nistagmus, toplumda bilinen adıyla göz titremesi; gözün istemsiz bir şekilde yatay, dikey veya rotasyonel şekilde hareket etmesidir. Fizyolojik yani yapısal nistagmus türleri, bazı bakış pozisyonlarında tüm insanlarda ortaya çıkabilir.
Orijinal olarak Romberg Testi, serebellar ve duyusal ataksiyi birbirinden ayırmak için geliştirilmiştir. Gözün kapatılması stabilitede belirgin bir azalmaya yol açarsa Romberg işareti pozitif olarak değerlendirilir ve duyusal işlev bozukluğunun göstergesidir.
Bunlardan beyin ve beyincik ile ilgili olanına santral yani merkezi vertigo sebepleri diyoruz ki bunlar Nöroloji branşının ilgi alanına girerler, bu durumu hastalar yer ayağımın altından kayıyor, boşlukta gibiyim, sandalda ayakta sallanıyomuşum gibi his oluyor, başım sizin etrafınızda dönüyor gibi tarfilerler.
Nistagmusun yönü sıcak kalorik uyarıda aynı tarafa, soğuk kalorik uyarıda karşı tarafa doğrudur. Merkezi sinir sistemini ve vestibüler sistemi baskılayıcı ilaçlar kullanılıyorsa en az 48 saat önceden kesilmelidir. Test başlamadan önce en az 3 saatlık açlık istenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri