Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Parlak kırmızı kan, genellikle kolon (kalın bağırsak) veya rektumda kanama anlamına gelir. Koyu kırmızı veya kahverengi kan, kolonda veya ince bağırsakta kanamanız olduğu anlamına gelebilir. Melena (koyu renkli ve katran benzeri dışkı) genellikle midede bulunan ülserlerin kanaması gibi kanamalara işaret eder.
Aniden başlayan ciddi kanamalarda kişi halsizlik, kramp tarzı karın ağrıları veya ishal, nefes almakta güçlükle başvurur. Nabzın hızlanması, tansiyon düşüklüğü ve idrar miktarında azalma hastanın kan kaybına bağlı şoka gidişin belirtileridir. Hasta soluktur.
Gaitada ya da farklı bir deyişle dışkıda kan, genelde dışkıda çizgi şeklindedir. Kanama, dışkılama sırasında damlama şeklinde şeklinde görülebileceği gibi kişinin temizlendiği sırada tuvalet kağıdında pıhtılı ya da taze kan şeklinde de görülebilir.
Kolon kanserinde kalın bağırsağın makat bölgesine yakın olan 15 cm'lik kısımdan gelen kanama en önemli belirtilerdendir. Ancak kalın bağırsağın ince bağırsağa yakın olan başlangıç kısmından kaynaklanan kolon kanserleri, makattan daha çok gizli kanama ile kan kaybına yol açar ve kansızlık ile kendini gösterir.
İlgili 45 soru bulundu
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Makattan kan gelmesinin başlıca nedenleri hemoroid, kabızlık, anal fissür, fistül, kolorektal kanser, inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Makattan taze kan gelmesine sebep olan ancak az görülen durumlar ise ülser, enfeksiyonlar, anal polipler ve gastrointestinal problemlerdir.
Çoğunlukla açık kırmızı kan, kalın bağırsağın altı veya rektumdaki kanamayı gösterir, koyu kırmızı kan ince bağırsakta veya üst kalın bağırsakta kanamanın bir işaretidir. Çok koyu veya siyaha yakın kırmızı kan, genellikle sindirim sisteminde mide veya diğer organların kanamaları ile ilişkilendirilir.
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanama fark edildiğinde hemen genel cerrah ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Bir gün her zamanki gibi tuvalete gidiyorsunuz, temizlenirken bir baktınız ki kanamanız mevcut.
En belirgin şikayet karın ağrısıdır. Diğer şikayetler ise bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık ve muayene bulgularıyla örtüşmeyen aşırı karın ağrısı olarak sıralanabilir. Bazı hastalarda makattan veya ağızdan kanamalar görülebilir. Şüpheli ve tanının zor olduğu olgularda anjiyo, karın BT ve doppler ultrason yapılabilir.
Huzursuz bağırsak sendromunun tedavi edilmediği durumlarda daha ciddi bir hastalık tablosuyla karşılaşabilir: Demir eksikliği anemisi. Ani kilo kaybı Rektal kanama (makattan kanama)
Akut mide kanamasının erken belirtileri ise kırmızı kan kusması, dışkıda kan görülmesi, siyah ya da katran şeklinde dışkılama, kahve telvesi görünümünde kan kusmak olarak görülür. Bu kanamanın sonucu olarak kan kaybı da meydana gelir.
Kanamanın kaynağının belirlenmesi için yapılacak ilk tetkik endoskopidir. Endoskopinin kaynağı bulmada yetersiz olduğu durumlarda enteroskopi, kapsül endoskopi, bilgisayarlı tomografi kullanılabilir. Kaynağın sayılan tüm yöntemlerle bulmanın mümkün olmadığı durumlarda cerrahi şartlar altında enteroskopi yapılır.
Proktoloji, makat hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır. Anüs ve rektumda görülen tüm rahatsızlıklardan sorumlu olan proktoloji uzmanları, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek bu hastalıkların tedavisini sağlar.
İnce dışkılar her zaman kanser belirtisi değildir. Fakat dışkıda zorlanma ve kabızlığa eşlik eden bir incelme mevcutsa doktora danışılmalıdır. Bu gibi durumlarda doktor kolonoskopi isteyebilir.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Kabızlık, makatta yanma ve makatta bir et parçası gibi yakınmalarınız var. Bu sorunlar; hemoroid, makat çatlağı, makat siğili, makat sarkması vb. hastalıklarda görülebilir. Bir Genel Cerrahi Uzmanı'na muayene olunması uygun olur.
Kırmızı Dışkı: Rektal kanamayı veya hemoroid, anal fissür, inflamatuar bağırsak hastalığı , ülser ve hatta kolorektal kanser gibi durumları gösterebilir.
Melena (Siyah Renkli Dışkı) Nedir? Melena, üst gastrointestinal sistemdeki sindirim kanalında meydana gelen kanama sonucu ortaya çıkan kötü kokulu, çürük kan içeren, katrana benzer siyah renkli dışkı şeklinde tanımlanır. Katrana benzer siyah renkli dışkı, dışkıdaki eski kanın bir işareti kabul edilir.
Bu bağırsak iç yüzeyinin nem ve kayganlığı sağlamak için salgıladığı jöle benzeri doğal bir salgıdır. Dışkıdan kanlı ve sümüksü bir akıntı gelmesi; tuvalet hijyeni ile ilgisi olmaz, ancak yenilen gıdaların hijyeni ile ilgisi olabilir.
Kolon kanserinin diğer belirtilerinde ise dışkıda şekil değişikliği olması, tümöre bağlı olarak keçi pisliği şeklinde dışkılama ya da ince dışkılama, ishal, kabızlık gibi dışkılamanın sürekli özellik değiştirmiş olması, kitleye bağlı karın ağrısı olması gibi belirtilerde eklenebilir.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri