Polipektomi: Forseps veya tel döngü ile polipin kalın bağırsaktan çıkartılmasıdır. Polip 1 santimetreden daha büyükse, polipin çevre dokulardan uzaklaştırılması ve izole edilmesi için bir sıvı enjekte edilerek işlem gerçekleştirilebilir.
Poliplerin alınması, kolon kanseri gelişimini önlemeye yardımcı olabilir. Polip temizliği için kullanılan en yaygın yöntem kolonoskopidir. Kolonoskopi, kolonun iç yüzeyini gösteren bir kamera ile donatılmış bir cihazdır. Polipler, kolonoskopi yoluyla görüntülenir ve cerrahi aletler kullanılarak alınır.
Aile öyküsünde; kalın bağırsak polibi veya kalın bağırsak kanseri hikayesi olanlar riskli gruptadır. İltihabi bağırsak hastalıkları, kalın bağırsak polipleri için risk oluşturabilmektedirler. Sigara ve alkol kullanan kişilerde ve de stresli kişilerde polip görülme riski fazladır.
Kalın bağırsaklarda sıkça görülen polip rahatsızlığı için İbrahim Saraçoğlu soğan kürü önermektedir. Polip tedavisinde ise regl bitiş tarihinden en az 3, en çok 10 gün sonra küre başlayabilirsiniz. Küre başladığınız ilk ay, 15 gün boyunca devam edebilirsiniz. Diğer aylarda bu süreyi 10 güne indirebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Düzenli taramalar yaparak kolon polipleri ve kolorektal kanser riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri de yardımcı olabilir: Diyetinize bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl ekleyin ve yağ alımınızı azaltın. Alkol tüketimini sınırlayın ve tütünü bırakın.
Stres, ileri yaş, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, aşırı kilolu olma ve sık alkol kullanımı bağırsakta polip oluşumu riskini arttırır. Bunların haricinde tüm polip türleri için genetik yatkınlık ve ailede kanser geçmişinin bulunması, polip oluşumuna zemin hazırlayan nedenler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir. Polipler kanser öncüsü hastalık oldukları için kanserleşmeden önce kalın bağırsaktan çıkarılmaları gerekir.
Nazal polip kendiliğinden düşer mi? Burun polipleri kendiliğinden nadir de olsa düşebilir.
Polip tam olarak çıkartılmışsa tekrar etmesi pek mümkün değildir. Ancak polip gelişmesi için gerekli olan genetik ve çevresel faktörler, kalın bağırsakların diğer kısımları üzerinde de aynı etkiyi gösterdiği için daha önce polibi olanların %30 kadarında başka bir alanda polip görülmektedir.
Polip için en etkili tetkik kolonoskopi yöntemidir. Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir.
En sık ortaya çıkan yakınmaları dışkıda kan görülmesi ve makattan kanamadır. Kolon poliplerinden kaynaklanan uzun süreli kanama, demir eksikliği anemisine neden olabilir. Poliplerin diğer belirtileri karın ağrısı, ishal, kabızlık ve dışkı çapında azalmadır.
Nazal polipler tedavi edilemez ancak ilaçlarla iyileştirilebilir. Nazal polipleri tedavi etmek için en sık kullanılan ilaçlar kortikosteroid burun spreyleri ve haplarıdır. Bakteri kanaklı sinüs enfeksiyonu kaynaklıysa antibiyotikler reçete edilebilir. Semptomlar kötüleşirse hastanın ameliyat olması gerekebilir.
Polip Nasıl Tedavi Edilir? Polipler oluştuktan sonra kendiliklerinden kaybolmazlar.İlk başlangıç safhasında veye çok ufakken ilaçlarla küçültülebilir, hatta bazen ortadan kaldırılabilirler fakat daha büyük olduklarında ancak operasyon ile temizlenebilirler.
Bazı çok küçük yapıdaki polipler de ultrason incelemesinde de görünmeyebilir. Bu polipler belirti vermeye başladıktan sonra, doku örneği alınarak inceleme yapıldıktan sonra saptanır. Endometrial poliplerden genellikle aşırı kanamaya bağlı olarak şüphelenir. Yapılan ultrason incelemesi ile görülebilir.
Poliplerin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat polip riskini arttıran bazı durumlar söz konusudur. Rahimde olan endometrial poliplerde fazla olan östrojenin tetiklediği söylenebilir. Bazı kanser tedavisinde kullanılan ilaçların da polip riskini arttırdığı gözlemlenmiştir.
Rahim içerisindeki polipler düzensiz ve kahverengi kanamalar sebep olabilir. Eğer yeterince büyükse (genellikle 1 cm veya daha fazla) gebe kalmaya engelleyebilir ya da düşüklere neden olabilirler. Bu nedenle poliplerin cerrahi uygulamalar ile alınması gerekir.
Kalın bağırsak (barsak) polipleri çıkarıldıktan sonra hastaların % 20- 50'sinde, tetkikten sonraki 3-5 yıl içinde tekrar poliplerin olduğu gözlenir.
Ameliyata karşın poliplerin tekrar etmesinde en büyük etkenler doğru tanı konulamaması, sadece poliplerin alınması gibi yetersiz cerrahi teknikler kullanılması, ameliyat sonrası ilaç desteğinin ihmal edilmesi ve kontrollerin yetersiz kalmasıdır.
Polip oluşumuna yol açan bünyesel ve çevresel faktörler devam ederse polipler tedaviden sonra tekrar ortaya çıkabilir. Tümü çıkartılan bir polibin aynı yerde aynı şekilde tekrarlama ihtimali zayıftır. Ancak polibi alınan her üç hastadan birinde başka bir yerde yeniden polip ortaya çıkar.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Polipler genellikle zararsız oluşumlardır. Ancak 20 mm'den büyük polipler ameliyat ile alınmazsa ağrı, kötü kokulu vajinal akıntı veya ara kanamalar gibi semptomlara neden olabilirler. Bu nedenle yeterince büyümüş bir polip alınmazsa hastanın hayat kalitesini düşürebilecek belirtilere sebebiyet verebilirler.
Poliplerin tedavisinde en etkili olan ilaç kortizondur. Kortizon burun içine bölgesel veya sistemik olarak uygulanabilmektedir. Bölgesel kullanımdan kast edilen kortizonun sadece temas ettiği burun içinde etki ettiği damla veya sprey şeklinde kullanılmasıdır.
En sık rastlanan kanser türleri arasında yer alan sindirim sistemi kanserlerine erken dönemde müdahale edilmesi iyileşme şansını artırıyor. Mide ve bağırsak sisteminde büyüdükçe kansere yol açan poliplerin ameliyatsız ve pratik bir şekilde alınmasını sağlayan EMR yöntemi başarılı sonuçları ile öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri