Türkiye'de Tengricilik küçük azınlık dinlerinden biridir. İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç'a göre eski Türk dini olan Tengriciliğe son yıllarda ilgi artmakta ve kendini Tengrici sayan kişilerin sayısı çoğalmaktadır.
Şimdi bile şaman geleneği sürdürülmekte ve köylerdeki şamanlara olan güven, köyün papazına ya da doktoruna olan güvenden daha çoktur. Bugün Tengricilik, artık sadece Moğollarda Lamaizm ile karışmış bir şekilde ve hâlâ doğaya bağlı ve göçebe yaşam sürdüren bâzı Sibiryalı küçük Türk kavimlerinde görülmektedir.
Kısaca Tengrici olmak için hiçbir şart yoktur. En kaba ve düz ifade tarzı ile bir çeşit DEİZM ve PANTEİZM inancının Türk kültürü ile yoğrulmuş halidir. Bir duyuştur, bir hazdır Tengricilik. Yaşamdan zevk almaktır, deneyerek ve yaşayarak öğrenmektir.
⊗ Tengri için ibadet edilmez.
Çünkü Tengri yarattığı insanın kendisine “kul” olmasını ve kendisini yüceltmesini istemez. Çünkü Tanrı'nın böyle bir şeye ihtiyacı yoktur. O sonsuz olandır.
Türklerin Ulusal Tanrısı
Tengri ulusal bir tanrının bütün özelliklerine sahiptir. Türkler Dünyanın Merkezinde oturur, yani kendilerini koruyan Gök'ün altında. Eski Türk yazıtlarının içerikleri çok net bir şekilde Tengri'nin Türklerin Tanrısı (Türük Tengrisi) olduğunu diğer halkların tanrısı olmadığını belirtiyorlar.
İlgili 23 soru bulundu
Ölüm kültü, genel olarak atalara tapınmayı da içine alır. Zîrâ değer verilen kişinin, âile büyükleri ya da kahramanlar öldükten sonra tanrı ya da tanrısal güçleri olan ruhlara dönüştüğüne inanılır. Bu yüzden de bu insanlara, yaşayan insanlar tapınırlar. Buna atalara tapınma adı verilir.
Radloff`un lügatinde bu kelime üç tür gösterilmiştir: tanrı, tengri ve tanri (türk alfabesiyle). Birinci iki kelime aynı manalı “Allah” (Goft) gibi tercüme edilmiştir. Eski türk kelimesi olan tanri ise “gök” gibi (Der hammel) ve Allah (Goft) gibi tercüme edilmiştir.
Tengri, kişiselleştirilmeyen Gök Tanrısı, ya da Gök'ün tanrısal yüce ruhu olarak bilinir. Tengricilik inancına göre doğadaki tüm nesneler birer tine sahiptir (Animizm). Tengri bunların en yücesi, en büyükleridir. İklim doğrudan Tengri'nin isteğine göre değişir.
& Türk toplumlarında var olan ve araştırmacılar/bilim adamları tarafından “Tengricilik” veya “Şamanizm” olarak adlandırılan inanç sistemlerinin kökeni aynıdır.
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Gök Tanrı, hiçbir zaman antropomorfizm özellikler taşımamıştır.
tengrizm, eski yunan ve roma'da olduğu gibi "baş tanrı" esasına dayalı "çok tanrılı" bir inanç sistemidir ... Çok tanrılı bir inanç sistemidir. Çok tanrılı olabilir , tek de olabilir. Umay , Erlik gibi tanrı kabul edilenleri Tengrinin ruhları olarak kabul edersek tek tanrılı bir inanç diyebiliriz.
Türklerin en yaygın ve en uzun süreli olarak benimsedikleri din Gök Tanrı dinidir. Gök Tanrı inanç sistemine sahip Türklerde yer ve su kültleri önemli bir yer teşkil etmektedir.
Türkiye'de Tengricilik küçük azınlık dinlerinden biridir. İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç'a göre eski Türk dini olan Tengriciliğe son yıllarda ilgi artmakta ve kendini Tengrici sayan kişilerin sayısı çoğalmaktadır.
Birçok toplumda “Tanrı” ve “gök” (üstte bulunan varlık) birbiriyle eşanlamlı olarak kullanılır ve birbirlerinin yerine geçerler. Türklerin bilinen en eski sözcüklerinden biri de “tengri”dir. Bu sözcük, eski dönemlerde hem “gök” hem de “Tanrı” anlamlarında kullanılmıştır.
Oğuzlar Bozoklar ve Üçoklar diye ikiye ayrılır Oğuz türkleri 24 Boydan meydana gelir. Anadolu Türkleri, Suriye Türkleri Irak Tükleri, Kuzey Azerbaycan ve Güney Azerbaycan Türkleri, Balkan Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kafkasya Türkler ve Kırım Türklerinin Bir kısmı Oğuz Boyuna Mensuptur. Kıpçak Kağan.
Eğer bir sözcük Türkçe değilse, bu demek oluyor ki o sözcüğün arkasındaki fikir de Türklere ait değildir. Özetle, cennet-cehennem inancı vardır diyemeyiz. Altay merkezli Tengricilik inancına göre, ölüm ile birlikte bu boyuttaki hayat sona erer ve artık o ruh, bu boyutta işlediklerinden sorumlu değildir.
Şamanizm en eski inanç sistemidir. Türklerin, Moğolların ve Asya göçebelerinin eski dinidir. İnançlarına göre bir yanda gökyüzünü mesken tutmuş iyilik Tanrıları, bir yanda yeraltının karanlığına gömülmüş kötülük Tanrılarının ve ağaçta, taşta, dağda, suda, ateşte, ayda, güneşte uyuyan ruhların varlığına inanırlar.
Bölgesel şamanlık farkları
Son araştırmalar şamanlığın Türkler'e özgü olmayıp bütün Asya'ya yayıldığını göstermektedir ki, araştırmacılar, artık Amerika Kızılderililerini de Şamanizm kapsamında ele almaktadırlar.
Tengri (Eski Türkçe): Gök (tanrısı). Eski Türkçe kaynaklarda Gök anlamına geliyor. Aynı cümle bilinmeyen bir zamandan beri bugünkü anlamı ile Tanrı biçiminde kullanılıyor. Tenger Etseg (Moğolca): Gök Baba.
Bengü/Bengi, dilimizde ölümsüz, ebedî, sonu olmayan, kalıcı, hep yaşayacak olan anlamlarına gelmektedir. Bengü il ise, Orhun Anıtları'nda Türklerin Ötüken'de oturdukları müddetçe ebediyen yaşayacak olan devletlerini işaret eder.
T : Ahiret inancı yoktur.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş
Haber Merkezi - Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, “Tanrı” kelimesinin caiz olup olmadığıyla ilgili bir soruya verilen yanıtta kelimenin Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğu hatırlatarak, "Allah'ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz" denildi.
Daha geçmiş dillere gidersek Latincede “Deus” demek. Uzatmayayım… Hıristiyanlar “Tanrı” demiyor.
Basra okulu onu irticali bir kelime veya gizli, yüce gibi anlamlara gelen “lyh” kökünden türemiş “lah”ın belirgin formu olarak değerlendirmişlerdir. Diğerleri ise kelimeyi Eski Suriye dili veya İbraniceden ödünç alınma, çoğunluk ise Arapça Al-ilah'ın kısaltılarak Allah şekline dönüştürülmesi olarak kabul etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri