Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz. Baklavanın içinde ve üstünde kullanacağınız fıstık ve ceviz gibi ürünlerin taze olmasına dikkat edin. Taze ürünler baklavanın lezzetini artırır.
Tereyağı baklavanın lezzetini artıracaktır. Tereyağı tercih etmeyenler için ise, süt oranı yüksek katı margarinler de aynı işi görecektir.
İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır. İkisinin arasındaki temel fark da aslında burada başlıyor. Bitkisel temelli olduğu için margarin tereyağına göre daha az maliyetli ve daha ekonomik.
Gerçek baklavanın özü sade yağ nasıl yapılır? Koyun ve keçi sütü ile yapılmış tereyağındaki su ve yağsız kuru maddelerin uzaklaştırılması sonucu % 99 oranında süt yağı barındırarak ortaya çıkan sade yağ, kullanıldığı tüm yemeklere diğer yağ türlerinden daha fazla lezzet verir.
Baklava yapımında normal tereyağı değil sade yağ kullanılır. Bu altın sarısı berrak yağ, sağlık için de çok daha faydalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Limon suyu ya da sirke
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Tavada sıvı yağı ve tereyağı kısık ateşte 7-8 dakika ocakta tutalım. İyice ısınan sıvı yağı baklavanın üzerine gezdirelim. 200 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kızarana kadar pişirelim. Pişen baklavamızı 5 dakika dinlendirdikten sonra soğuyan şerbet ile birleştirelim.
Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz. Baklavanın içinde ve üstünde kullanacağınız fıstık ve ceviz gibi ürünlerin taze olmasına dikkat edin.
Yumuşacık dokulu, daha tok kıvamlı kekler, poğaçalar, kurabiyeler ve tatlılar yapmak istiyorsanız eliniz zeytinyağına gitsin. Daha sünger gibi, hafif lezzetli bir kekin ya da poğaçanın sırrı zeytinyağından geçiyor.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek.
Tam yağlı yoğurdu tereyağı gibi kullanabilirsiniz. Kurabiye tariflerinde bir fincan tereyağ deniliyorsa dörtte bir oranında tam yağlı yoğurt ile eş değerdir. Kalori ve doymuş yağ oranını azaltabilirsiniz. İsterseniz, çok az tereyağ, daha fazla yoğurt kullanarak da tat ve kıvamı yakalayabilirsiniz.
Margarin, iş kalp sağlığına geldiğinde genelde tereyağından üsttedir. Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir.
Ancak, tereyağı yerine sıvı yağ kullanmak da mümkündür. Sıvı yağ kullanımı, karamel sosun daha hafif olmasını sağlayabilir, ancak tereyağından daha az zengin bir lezzet verir.
Elma Püresi
Özellikle keklerde çok iyi sonuç verir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tarifte tereyağı için verilmiş olan miktarın yarısı kadar elma püresi kullanmaktır. Yani tarifte 1 fincan tereyağı diye geçiyorsa yarım fincan elma püresi yeterli olur. Hem elma püresi hamuru daha yoğun ve nemli hale getirir.
Ticari olarak satılan tereyağının en az yüzde 80'i yağ olmalıdır. Kalan yüzdesi ise su ve süt proteinlerinden oluşmalıdır. Margarin ise; yağ, tuz, su ve emülgatörler gibi birkaç ilave bileşenden yapılır. Bitkisel temellidir ve içinde birden fazla bileşen bulunur.
Yufkalar baklavalık ya da kare dilimlendikten sonra üzerine eritilmiş kızgın yağ dökülür. Uygun ısıda pişirilen cevizli tepsi baklavasının üzerine önceden hazırlanmış ılık şerbet dökülür. Şerbeti çeken baklava yenmeye hazırdır.
Yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanabilir miyim? Yağ, yemeklerin yapısını etkilemediğinden dolayı yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanmanızda (sağlık ve lezzet kaygılarından bağımsız olarak) herhangi bir sakınca yoktur.
Hem de diğer yağlardaki gibi kaşık kaşık koymanıza da gerek yok. Sade yağın bir iki tatlı kaşığı kadar kullanılması bile yemeklerin lezzetini fark edilir derecede arttıracaktır. Sade yağ nerede kullanılır diyorsanız tereyağı ile yapılan hemen hemen tüm tarifleri daha da leziz hale getirdiğini söyleyebiliriz.
Alba Yağı, hamurla hızlı bir şekilde bütünleşir ve hamurun homojen bir yapıda olmasını sağlar. Alba Yağı'nda kullanılan özel bir formül sayesinde, pastacılar için büyük bir kolaylık olarak bilinen Alba Yağı, sıklıkla tercih edilen yağlar arasındadır.
Cevizli Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler
1paketbaklavalık yufka(40'lı) 100gramtereyağı 200grammargarin. 1su bardağıceviz içi (ince çekilmiş)
Yufkaları açmak ve ara katları için:
250 gram eritilmiş tereyağı
4 BEZE ILE 1 TEPSİ EV BAKLAVASI MALZEMELER 2 YUMURTA 1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ YARIM ÇAY BARDAĞI ERİTİLMİŞ TEREYAĞI VEYA MARGARİN 1 SU BARDAĞI YOĞURT 1 YEMEK KAŞIĞI SİRKE 1 YEMEK KAŞIĞI LİMON SUYU 1 PK KABARTMA TOZU 4 BUÇUK SU BARDAĞI UN AÇMAK İÇİN 300 GR BUĞDAY VEYA MISIR NİŞASTASI .
Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Böylece kıtır kıtır bir baklava elde edebilirsiniz. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava gereğinden fazla yumuşak olur.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri