Kimi kaynaklarda udu Farabi'nin icat ettiği söylenir, ancak Farabi'den çok önce minyatür ve kabartmalarda ud ve benzeri çalgılar bulunur. Farabi'nin mucit olarak algılanmasının esas sebebi uda hakim bir müzisyen olması ve uda getirdiği akort sistemidir.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
ÖZ: Türk mûsikîsi'nin telli çalgılarından biri olan ud, târihi itibârıyla köklü bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra, ses tonu bakımından da ayırt edici bir özelliğe sahiptir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz. Bu kodlamaların çoğu, inkjet kodlama makinası denilen cihazlarla yapılmaktadır.
Ud, saz, bağlama gibi inanılmaz güzel bir sesi olan bir Türk müziği çalgısıdır. Şekil olarak iri karınlı, kısa ve kıvrık saplı, kirişli ve mızrapla çalınan bir çalgıdır. Udun yapısı ve biçimi bölgeye göre değişiklik gösterir.
İlgili 40 soru bulundu
Ud – Kopuz
Asya kökenlidir. Daha küçük gövdeli ve üzeri deri kaplı olanına Kopuz denir.
Ud benzeri ilk çalgının eski Mısır'da 19-29. sülâleler döneminde (m.ö. 1320-1085) yapıldığı sanılmaktadır. Bu dönemden kalma kil kabartmalardan birinde udun atası sayılabilecek bir çalgı tasvir edilmiştir.
Kopuz ailesinden ortaya çıkan ud 7. yüzyılda Horasan'dan Bağdat'a çalışmaya gelen Türklerden Araplara geçmiştir. “Sarısabır veya öd ağacı” (aloexyion agallocum) manasına gelen “el-'oud” ismini veren Araplar bu sazı benimsediler. Batılılar ise 11 ve 13. yüzyıllarda Haçlı seferleri sırasında udla tanıştılar.
Hoş Sesiyle Dinlendiren Enstrüman Ud
Ses gücü üç oktava kadar çıkan bu enstrüman, Türk ve Arap kültüründe yaygın olarak çalınan ve dinlenen klasik bir türdür. Yarım armudu andıran gövdesel yapısı genellikle sert ağaçlar olan ceviz, gürgen, zeytin, erik, vengi, maun gibi ağaçlardan yapılır.
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Tarihin en eski telli enstrümanlarından olan Ud Farabi döneminde perdeli ve tahta mızrağı olarak çalınıyordu. X. döneminden sonra perdeler artık terk edilerek perdesiz bir çalgı olarak devam edildi. Bundan dolayı aslına bakarsanız günümüzde perdeli olarak Lavta sazını görebiliyoruz.
Bizler ud kursu olarak öğrencilerimizden edindiğimiz tecrübe ile ortalama 30 dakika çalışma ile 3 ay içerisinde akıcı şekilde enstrüman öğrenmenizi sağlıyoruz.
Ud yapılırken üst tablada yani gövde de ise her ağaç kullanılmamaktadır. Sadece çok iyi kurutulmuş olan ladin ağacının kullanılması tercih edilmelidir.
Standart Türk udu ölçülerinde İleri Seviye Müzisyenler için tasarlanmıştır. Tekne ( Gövde ) ağaçı özenle seçilerek sapelli maun ağacından 21 dilim ağaç olarak yapılmıştır.
Oysa (aşağıdaki Osmanlıca yazılışlarında da görüleceği üzere) söz konusu çalgıların adı “tambur” değil Tanbur, “ut” değil Ud' tur.
Bir musiki üstadıydı. Kanun adındaki çalığı aletini o buldu. Ayrıca rübab denilen çağlıyı da o geliştirip, bu günkü şekle soktu. Birçok bestesi vardır.
Dünyada bilinen en yüksek oktavlı erkek sesi Adam Lopez'e ait olup 6 oktavdır (Eb2-Eb8). Kadınlarda ise Georgia Brown yine 6 oktavlık sesi (G#2-G#8) ve 10 oktavlık "ıslık" sesi ile başı çekmektedir. Her iki sanatçı da Guiness Rekorlar Kitabına geçmiştir.
Kaliteli bir udun sahip olduğu özellikler kalitesine kalite katan bazı özellikler bulunmaktadır. Udun büyüklüğü, genişliği, işçiliği, kullanıldığı malzemeler, ağırlığı, dayanıklılığı, çıkardığı sesin güzelliği, çalma kolaylığı gibi unsurlar bir udun kalitesini ortaya koymada yeterli unsurlardır.
0532 578 43 39 Telli çalgılar ailesi içinde yer alan ud/ut, mızraplı ve perdesiz bir enstrümandır. Hüzünlü makamların nadide icracısı olan ud, çalınması zor bir müzik aletidir.
Ud, Orta Doğu'nun köklü tarihine dayanan geleneksel perdesiz bir telli çalgıdır.
Tophane fabrikalarında uzun zaman ustalık yapmış, daha sonra İzmir'de Beyler sokağında dükkân açarak çalgı imalatına başlamıştır. İşini İstanbul'a naklettikten sonra, 1929'da Ud benzeri ve alüminyum gövdeli "Cümbüş" adını verdiği çalgıyı imal etmiştir.
Kurs Hakkında
Amacı : Bireyi müzik okur yazarı haline getirmek, temel müzik prensiplerinin öğretimi ile enstrümanda hakimiyet sağlamak, ileri seviyede icracılar yetiştirmek. Kimler Katılabilir : Müzik kulağına sahip, fiziksel özellikleri ve yaşları 6 yaş ve üzeri çalgı çalmaya uygun olan bireyler.
-Utun ismi Arapçadan gelir. Aslında ödağacı olup zamanla ut olarak söylenmiştir. -3 oktavlık ses aralığına sahiptir. Hoş ve diğer telli çalgılara göre daha tok ve kalın bir ses tonuna sahip olan ut, saray dönemlerinde eğlencelerde sıkça kullanılmıştır.
Kanunun aslen bir Türk olan, zamanın büyük filozofu ve müzik bilgini olarak tanınan Farâbî (870-950) tarafından icâd edildiği rivayet edilmektedir.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri