Baklava ve baklavaya lezzetini veren baklava yağı Urfa'da ve o çevrede yapılmaktadır. Bu lezzet Koyun sütü ham maddesidir ve yoğun bir yağdan yapılıp baklava yağı ismini almıştır ama Urfa da halk arasında Sade yağda denmektedir.
Son yıllarda sıkça duyduğumuz, Ghee adı ile de bilinen sade yağ Anadolu ve Kafkas kökenli, Osmanlı'da 'revgan-i sade' olarak anılan bir yağ türüdür.
Baklavanın lezzetinin önemli bir kısmı tereyağından geliyor. Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin.
Baklava yapımında normal tereyağı değil sade yağ kullanılır. Bu altın sarısı berrak yağ, sağlık için de çok daha faydalıdır.
Limon suyu ya da sirke
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
Baklavanın ana maddesi un olduğu için verdiği enerji yüksektir. Hamurun içine konulan süt ve yoğurt ile hamurun vitamin ve mineral içeriği ve protein değeri artırılmaktadır. Süt ve yoğurtta A, B1, B2, B3, D, E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfor mineralleri ve laktoz bulunmaktadır.
Zeytinyağı gibi kaliteli bir yağın kullanıldığı baklava hem kolesterolü yükseltmeyecek hem de zeytinyağının sağladığı sağlık yararlarından istifade etmememizi sağlayacak!
Baklavanın hamurlaşmasının en büyük sebebi, yufkaların yeterince ince açılmış olmamasıdır. Eğer yeterince ince açılmamış yufkalar kullanır ve sıcak tatlıya sıcak şerbeti dökersen baklava hamurlaşır. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun, kâğıt gibi incecik açılmış yufkaların olmalı.
Yumuşacık dokulu, daha tok kıvamlı kekler, poğaçalar, kurabiyeler ve tatlılar yapmak istiyorsanız eliniz zeytinyağına gitsin. Daha sünger gibi, hafif lezzetli bir kekin ya da poğaçanın sırrı zeytinyağından geçiyor.
Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Hamurun eşit şekilde kabarması için karbonatın ve asitin hamurun içine eşit şekilde dağılması gerekir.
Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım. Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır.
% 100 saf bitkisel margarindir, kızartmalarda en yaygın kullanılan ayçiçek yağına göre %25 daha az yağ emilimi sağlar, bu sayede daha hafif ve çıtır kızartmalar yapabilirsiniz, duman, koku ve köpürme yapmaz, diğer yağ çeşitlerine göre daha fazla sayıda kızartma yapabilirsiniz, tortu ve partikül bırakmaz.
Baklavalık un üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin durum buğdayı olarak bilinen Zenit çeşidi de tercih edilen buğdaylar arasındadır. Durum buğdayının sert yapısı baklavaya gevreklik kazandırır. Unun partikül iriliği arttıkça baklavanın şerbet çekme özelliği de artmaktadır [4].
Baklava hamuru malzemeleri:
2 su bardağı su. 1 tatlı kaşığı sirke (elma ya da üzüm) 1/2 çay kaşığı tuz.
Baklavanın şerbetinin şekerlenmemesi için baklava şerbeti kaynama aşamasına geçtiğinde limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz. Ayrıca suya şekeri ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırıp sonrasında ocağın altını yakarsanız tatlınız şekerlenmez.
Baklavayı kokladığınızda ya da tüketirken kesinlikle burnunuza tereyağı kokusunun gelmesi gerekiyor. Yağ kokusu almıyorsanız baklava şerbeti kalitesizdir ya da baklava yapımında kullanılan tereyağı kalitesi düşüktür. Farklı yağ çeşitleri de kullanılmış olabilir.
son olarak, baklavanın içine yoğurt, süt, yumurta, kabartma tozu konulmaz; çünkü baklava börek değildir. yaprakları yapışmaması için nişastayla açılır, yapraklar yeteri kadar ince değilse börekten farkı olmaz. bunu da başta aramızdaki baklava ile.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi soğuk baklavaya ismini veren şey buz gibi şerbeti. Bu nedenle şerbeti hazırladıktan sonra serin bir yerde soğuyana dek bekletmeniz gerekiyor.
Baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökülen yağ donduktan sonra hamurun tamamı dilimlenmelidir. İkinci kesim aşaması da tamamlandıktan sonra baklavanın üzerine bir kepçe daha yağ dökülür.
Gerçek baklava ve hileli baklavanın nasıl anlaşılacağı konusunda ipucu veren Nejat Güllü “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir. Parçalı olarak da atılır yufkalar tepsiye. Evlerde yapılanları 7'li ya da 14'lü de olur, olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri