Kaynamış suyun içine öngörülen miktarda doğal bal eklenir. Daha kolay mayalanmasını sağlamak için taze sıkılmış meyve suyu, karışımın içine ilave edilir. Bunlara bir dilim ekmek içi eklenerek üzeri temiz bir tülbent ile örtülür. 15 gün kadar beklemeye bırakılır.
Kalp ve sinirleri güçlendirmek için düzenli olarak elma sirkesi ve bal karışımı tüketilmesi tavsiye edilir. Kilo verme, göbek eritme ve yağları yakma üzerinde etkisi oldukça fazladır Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelir. Eklem ağrılarına faydalıdır. Mide ekşimesine ve reflüye iyi gelir.
Sirke yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük kısımlarını ayıklayın ve bol su ile yıkayın. Meyveleri dilimledikten sonra temiz içme suyunu hazırlayın. Sterilize edilmiş cam kavanozların içerisine meyve, nohut, bulgur ve balı ilave edin. Malzemelerin içerisine su ekledikten sonra plastik bir kaşıkla karıştırın.
Sirkeye eklenen ekmek daha sonra sirkenin içinden alınmalı ve köpüğü temizlenmelidir. Hazırlanan bal sirkesi ışık almayan bir ortamda saklanmalıdır.
Elma sirkesinin faydaları arasında; kilo vermeyi hızlandırma, kolesterolü düşürme, enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri kontrolü ve şeker hastalığının diğer belirtilerini yatıştırma gibi önemli yararlar sayılabilir. Elma sirkesi, çorba kaşığı başına sadece üç kalori içerir. İçinde çok fazla vitamin veya mineral yoktur.
İlgili 36 soru bulundu
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır. Sirkenin kendine has doğal aromasını ve tasını veren sirke anası kaygan yapılı tek parça halinde bir maddedir.
Sirkenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Sirkenin tam anlamıyla bozulması için asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenizin asit oranı düşmüş ise tüketmeniz önerilmez. Dahası, eğer rahatsız edici, sirkenin normal kokusunun çok dışında bir koku alırsanız sirkeyi atın.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Üzümleri iyice yıkayın ve bir kâse içerisinde ezin. Ezdiğiniz üzümleri cam kavanoza koyun. (Kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı kalmasına dikkat edin.) Üzerine balı ekleyip karıştırın. Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp, kenarlarından bağlayın.
Peki, ev yapımı sirke kaç günde olur? En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir. Mayasız elma sirkesi yapımı olduğu gibi mayalı yani sirke anası ile daha sonra tekrar sirke de yapılabilir.
20 gün boyunca üzeri tülbentle kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda içerisine nohut, bal ve tuz ilave ederek karıştırın. 20 gün sonunda sirke anasını alıp, süzdürerek kullanın.
Geçelim hazırlanışına: 1 bardak ılık suyun içerisine sirke ve balı karıştırıyoruz. Hazırladığımız bu kürü günde 3 öğün yemeklerden yarım saat önce aç karnına yudum yudum için. Hazırladığınız bu kürü 3 hafta boyunca düzenli olarak uygulayın.
Sirkenin sindirimi ve mineral emilimini artıran etkisiyle birlikte bu karışım reflüsü olanlar için harika bir ilaçtır. Rahatlamak için bu karışımı her gün tüketebilirsiniz. Vücudunuzdaki çatlakları, salt kreme göre çok daha iyi onaracak ve hızla iyileştirecektir.
Kalp kasları dahil tüm kas yapısı güçlenir, hazmı kolaylaştırır, mide hararetini giderir. Safrayı keser, safra rahatsızlıklarını giderir, akıntıları düzenler. Diş etlerini ve diplerini düzeltir, onarır, mikroplardan arındırır. Sirke ve bal ile hazırlanan preparatlar kolestrolü düşürür.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sirke yaparken ağzı kapatılır mı? Ağız kısmını tülbentle kapatın. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin.
-Şeker veya bal neden konulur? Sirkeyi kurarken içine koyduğumuz şeker veya bal (Avrupa'daki geleneksel sirke yapımı da bu şekilde) alkol fermantasyonunu hızlandırmak/doğal yolculuğa yardımcı olmak için faydalandığımız maddelerdir. Asetik asit fermantasyonuna geçince içinde şeker ya da bal kalmıyor içiniz rahat olsun.
Sirkemizi ışık almayacak yerde oda sıcaklığında bekletelim. İlk hafta 2 defa sirkemizi kaşık yardımıyla karıştırAbiliriz. Yaklaşık iki ayda sirkemiz olacaktır.
Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir.
Sirke yapmanın pek çok yolu vardır. Sadece meyveyle, sadece alkolle, meyvelere maya ekleyerek, şeker ekleyerek, nohut ya da bulgur gibi dolaylı şeker kaynağı ekleyerek, maya ve şekeri birlikte ekleyerek ve bunların onlarca farklı versiyonuyla sirke yapabilirsiniz.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez.
Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Dr. Osman Müftüoğlu, önemli olanın su içmek olduğunu belirtti. “Suyun kendisi önemli. Limonlu sudan sirkeli sudan önce suyun kendisi gelir.” şeklinde yanıt verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri