ister …” bağlacı seçenek anlamı katmıştır ve eş görevli sözcükleri (zarf tamlayıcısı) birbirine bağlamıştır. » İster güldürsün ister ağlatsın, bir farkı yok benim için. Bu cümlede “ister … ister …” bağlacı eşitlik anlamı katmıştır ve cümleleri birbirine bağlamıştır.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
Eğer cümleden çıkarılan -de /-da eki cümlenin anlamını bozmuyorsa bağlaçtır.Bu ek cümleden çıkarıldığında anlam bozuluyorsa ek olan -de/-da' dır. “de” yi çıkardığımızda cümlenin anlamı tamamen bozuluyorsa “ek”tir; anlam tamamen bozulmuyorsa, anlamda değişiklik oluyorsa “bağlaç” tır.
Türkçede çok sık kullanılan bağlaçlardan biri de ya'dır. Bu bağlaç, tek başına kullanılabildiği gibi “ya…ya”, “ya da”, “ya…ya da”, “veya”, “yahut”, “veyahut”, “olur ya”, “öyle ya”, “malum ya”, “var ya” şeklinde farklı kullanımlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Yani bir bağlacı, cümleden çıkarttığımızda anlamda bir bozulma meydana gelmez. Bağlaçlar, zaten var olan anlam ilgilerine dayanarak bir bağ kurmaktadır. Edatlar ise yepyeni bir anlam ilgisi kurarlar. Edatlar, cümlenin bir öğesi haline gelirken bağlaçlarda ise bir öğe özelliği yoktur.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Tek başına kullanıldıklarında bir anlam ifade edemeyen fakat cümle içerisinde şekil ve anlam yönüyle bağlantılı cümleleri, aynı görevde kullanılan sözcük ve sözcük gruplarını birbirine bağlayan ve bunlar arasında anlam ilişkileri kurabilen nitelikteki sözcüklere “Bağlaç” denir.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Bağlaçlar benzer söz gruplarını ve sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılan ögelerdir. En çok kullanılan bağlaçlardan biri olan ''yani'' genellikle açıklama cümlelerinde yer alır.
Merhaba,"Hatta" kelimesi cümle içinde bağlaç görevi görür. Bağlaçlar iki veya daha fazla cümleyi ya da aynı görevdeki kelimeleri bağlama görevi üstlenir. Hatta kelimesi bir bağlaçtır.
Gibi kelimesi günümüzde her cümlede kullanılabiliyor. Anlamı bilinen gibi kelimesi, bir edat olarak kullanılıyor. Bağlaç olabilmesi için kelime veya cümle bağlaması gerekiyor.
“dE….dE, gerek……gerek, olsun…..olsun, kâh……kâh, ha……ha” bağlaçları: Öğeleri ya da cümleleri birbirine bağlarlar.
Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç mı olduğunu anlayabiliriz: “İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Hacıeminoğlu da aslında sıfat olan böyle sözcüğünün zarf olarak kullanıldığını, bundan böyle kalıplaşmış şeklinin çekim edatı; öylenin, cümle başı ve kuvvetlendirme edatı; aslında tarz zarfı olan şöyle sözcüğünün de cümle başı edatı olarak kullanıldığını söyler (Ayrıntılı bilgi için bk.
Türk Dil kurumuna göre için sözcüğü edat olarak kabul edilmektedir.
Değil, edat olarak ek fiilin olumsuzluğunda, fiil çekimlerinde ve değil mi ya- pısı içerisinde kullanılır. değil, isim unsuru ile ek fiilin arasına girerek, ek fiilin olumsuzluğunu kurar.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Bile kelimesinin edat mı bağlaç mı olduğu sıklıkla karıştırılmaktadır. Bile kelimesi bir bağlaç kelimedir. Cümlede bile kelimesi geçiyorsa bu bağlaç olarak kullanılmıştır. Bile kelimesi edat olarak kullanılamamaktadır.
Ek-fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir. Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri