Balıklarda dil vardır. Olanlarında da gelişmemiştir. Sazanların ağzı içinde çok kalın kastan yapılmış yastık şeklinde bir yapı bulunur. Bu organ tat almaya yarar.
Dil tamamen tüketildikten sonra bit, kendi vücudunu tamamen balığın ağzına yerleştirir ve balık, paraziti bir dilmiş gibi kullanmaya başlar, çünkü buna mecburdur; artık dili yoktur.
Eldeki kaynaklara göre balıklar geniş bir aralıkta sesleri duyabilirler. Bu 40 Hz ile 4000 Hz arasındadır. Ancak bir çok yayında 100 Hz ile 1000 hz arası ses frekanslarına duyarlı oldukları bildirilmiştir.
Dil balığı, lezzetli eti ile bilinen yassı bir balık türüdür. Yüksek protein içeriği, omega-3 yağ asitleri ve değerli vitamin ve mineraller sayesinde, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır.
Balıklar da uyur ama balıkların göz kapakları yoktur. Bu nedenle uyurken gözlerini kapatmazlar. Aslında balıkların uykusu bir çeşit dinlenme hâlidir. Uyurken balıkların birçoğu diğer zamanlara göre çok daha az hareket eder.
İlgili 22 soru bulundu
Yaşamın kaynağı olan su, canlıların vücutlarında farklı yoğunluklarda bulunur. Bu, suyu tüm canlıların -su içinde yaşayanlar da dâhil- fizyolojik olarak kullandığı anlamına gelir. Evet, balıklar da su içer.
Solungaç, su hayvanlarının solunum organı. Suda çözünmüş oksijenin kana alınmasını ve kandaki karbondioksitin atılmasını sağlayacak yapıdadır. Solunum yüzeyinin kıvrılması ve dallanması ile meydana gelirler. Solungaç solunumu, sürekli suda yaşayan omurgasız hayvanlarda, balıklar ve kurbağa larvalarında görülür.
Dil balığı alışılmışın dışında kalan görünüme sahip bir tür balıktır. Yassı bir yapıya ve neredeyse yok denecek kadar az kılçığa sahiptir. Bu yönüyle çocuklara gönül rahatlığıyla yedirilen bir balık türüdür.
Kirli kan buraya Cuvier kanalları ve hepatik venalarla gelir. Bu damarlar balıklarda genellikle birer çifttir. Balıklarda kan; kan hücreleri ve plazmadan oluşur.
Tadı yumurtayı andıran, eti bembeyaz olan dil balığını evde fırında kolayca pişirebilirsiniz. Kılçıksız olması nedeni ile kolay bir şekilde temizlenebilen dil balığını fırında rahatlıkla pişirebilirsiniz.
Balıklar insanların hissedemediği, en ufak titreşimleri hissederler, akvaryumun içinde manevra yapan yüzen diğer balığın sudaki titreşimini bile alğılarlar, odanızdaki yüksek müzik, kesinlikle balıkları rahatsız ediyordur.
Balıklar, sahiplerini tanımak ve onlarla bir bağ kurmak için yeterli zeka ve duygusal kapasiteye sahip değillerdir. Ancak, bazı balık türleri, insanlar gibi diğer canlılarla etkileşim kurabilirler.
İslam dini hayvanları sevmeyi ve onlara karşı merhametli olmayı tavsiye etmektedir. Onlara eziyet olmadığı müddetçe, akvaryumda balık beslemek ve de balıkların yediği canlı olmayan yiyecekleri ve yemlerini vermek de caizdir.
Balıkların kalbi düzgün kasılmalar yapabilen duvarları kastarı yapılmış bir torba biçimindedir. Ağzın hemen gerisinde bulunur.
Koku duyusu
Koku maddelerini taşıyan su burun deliklerine girip çıkarken, koklama kapsüllerini yalayarak sinirleri uyarır. Bu duyu köpek balıkları gibi bazı balıklarda çok kuvvetlidir. Köpek balıkları kan kokusunu yüzlerce metre uzaktan alabilirler.
Dr. Fuat Agalday, "Denizdeki kirlilik ve deniz suyunun aşırı ısınması nedeniyle balıkların oksijensiz kaldıklarından su yüzeyine çıkması söz konusu olabilir" dedi. Marmara Denizi'nin Tekirdağ açıklarında deniz yüzeyine çıkan çok sayıda balık görenleri hem şaşırttı hem de deprem olacak söylentilerine neden oldu.
Balıklarda boşaltım yapısal birimleri nefronlardan oluşan böbrekler tarafından gerçekleştirilir. Sinirler: Balıklarda merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşur. Her vücut segmentinden çıkan omurilik sinirleri ise çevresel sinir sistemini oluşturur.
Balıkların evrimi, yaklaşık 530 milyon yıl önce Kambriyen patlaması sırasında başladı. Bu süre zarfında erken kordalılar kafatasını ve omur sütununu geliştirerek ilk kranatlara ve omurgalılara yol açtı. İlk balık soyları ya da çenesiz balıklara aitti. İlk örnekler; Haikouichthys adlı bir kraniat cinsini de içeriyordu.
Kalbe iyi gelen yiyecekler denilince akla hemen balık gelebilir. Özellikle yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından zengin, iyi bir protein kaynağıdır ve kalp sağlığı için faydalı besinlerdendir.
Genellikle daha çok 100-500 metre arasındaki derinliklerde, dip sularda yaşamaktadır. Dil balığının insan sağlığı açısından şaşırtıcı faydaları vardır. Bu balıkların fırında pişirilip yendiğinde sesi güzelleştirdiği iddia edilir.
Dil balığı da yerli balıklarımızdan olup Ege ve Akdeniz'de bolca yakalanır. Her mevsimde yenebilir.
Kayıtlara geçmiş maksimum uzunluğu 25 cm, yaygın uzunluğu 12 cm, maksimum yaşı 8 yıldır. Kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde fazla hareket etmeden ve uzun göçler yapmadan yaşar. Dipteki omurgasızlar, küçük balıklar ve böceklerle beslenir.
Balıklarda canlı olduğu için onlarında dinlenme ve uyumaya ihtiyaçları vardır. Balıklar gözlerini kapatamadıkları için oldukları yerde durarak dinlenirler. Gün ışığının olmadığı yerlerde dibe çökerek ya da dayanacak bir yer bularak balıklarda uyumaktadır.
Erkek ve dişi balık, birbirlerine kanatları ya da vücutları ile üreme isteklerini sinyal gönderir. Balıklar işaretleştikten sonra dişi balık yumurtlar. Erkek balık da bu yumurtaların üzerine sperm olan yumurtalarını bırakır. Bu spermaların bir kısmı gider ve yumurtaları döller.
Solungaçlarından başka, kısa bir tüple yemek borusunun alt bölgesine bağlı bir veya iki adet akciğerleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri