Balık kızartırken tavanın içine bir miktar maydanoz eklerseniz balık kokusunun diğer odalara yayılmasını önleyebilirsiniz. Mandalina, limon, portakal ve greyfurt kabuklarını bir tavanın içinde kavurduğunuzda mutfakta oluşan balık kokularını yok edebilirsiniz.
Tavaya 4-5 Dilim Limon Koyun.
Balık kokusuna en iyi gelen şey limondur. Balık pişirdikten sonra ortaya çıkan kötü kokuyu gidermek için limonu dilimleyin. Tavadaki kızgın yağın içerisinde kestiğiniz limon dilimlerini ekleyin ve kızartın. Bu esnada kokunun dağıldığını göreceksiniz.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
Kızartmaya başlamadan önce ilk aşama evin kapılarını kontrol etmek. Mutlaka mutfak ve diğer odaların kapısını kapatın. Hatta mümkünse bir süre açmayın. Bu sayede balık kokusunun evinizin her köşesine sinmesini önleyebilirsiniz.
Doğal bir koku için birkaç dal taze biberiye otunu küçük bir tencere içerisinde kaynatırsanız balık kokusunun kısa zamanda yok olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca balık pişirirken mum yakmak da kokuyu içerisine hapsederek kötü kokuların yayılmasını önleyecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Sıvı yağlar, tereyağı veya her ikisi birden kullanılabilir. Daha çok beyaz etli, yağsız balıkların kızartılması önerilir. Kalınlığı 3 cm'nin altında olan balıklar ya da büyük balıkların takozu veya filetosu tercih edilmelidir. Genel olarak kızartma sıcaklığı 165-195°C aralığında olmalıdır.
Balık pişirmeden önce tuzlanır mı? İşmen,halk arasında tuzlanarak bekletilen balığın lezzetli olacağı yönünde inanç bulunduğunu belirterek, ancak bu inancın yanlış olduğunu bildirdi. Tuzun, balığın öz sularını akıtıp salamura haline getirdiğine işaret eden Prof. Dr.
2 çay kaşığı kabartma tozu, 2 su bardağı un, 2 çay kaşığı kimyon, 2 su bardağı yoğurt veya ayran, 2 yemek kaşığı ince doğranmış maydanozla yapılır. Balıklar önce una, sonra da bu malzemelerin iyice çırpılmasıyla hazırlanan karışıma bulanarak kızartılır.
Pişirme işleminden sonra mutfakta bir tencere içine su ve bir miktar sirke veya limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil gibi hoş ve güçlü kokulara sahip bitkileri ekleyip kaynatarak evinize sinen balık kokusunu yok edebilirsiniz.
Etrafa yayılan vanilya kokusu balık kokusunu bastıracaktır. Balık pişirirken başka bir köşede kokulu bir mum yakabilirsiniz. Pişirme işlemi bittikten sonra tercih edeceğiniz hoş kokulu bir tütsü yakabilirsiniz.
Bir cezve veya ufak bir tencere içerisine yarım çay bardağı kadar çamaşır yumuşatıcısı ve üstüne biraz da su ekleyip kaynatın. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra kapatın. Hem evdeki rahatsız edici kokular gider hem de eviniz mis gibi kokar.
Balık pişirirken her zaman derili tarafı altta gelecek şekilde hafif yağlanıp pişirilmesi tava veya ızgaraya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecektir.
Kızartılacak balığın kenarlarının yarısı ya da üçte ikisi yağla kaplanmış olmalıdır. Balığın kalınlığı azaldıkça, yağ miktarı da azaltılmalıdır. Tavada balığın bir yüzü, kalınlığına göre değişse de, 3-6 dakika, diğer yüzü de 2-4 dakika arasında pişirilmelidir.
Balığın yanmadan ve yapışmadan pişmesi için tavanın granit, döküm ya da teflon olması önerilir. Balık tavasının tutma sapları ısıyı almayan özellikte olmalı. Daha rahat çevirmek ve tutmak için bu özelliğe dikkat edebilirsiniz. Eğer kapaklı tava inceliyorsanız kapağın tavaya tam ölçüde uyması gerekir.
Balık pişirdikten sonra geniş olan bir kabın içine su, sirke veya limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyup bu karışımı kaynatabilirsiniz. Ortaya çıkan bu karışımın kaynaması ile birlikte ortaya çok hoş olan bir koku yayılı ve balık kokusunun önüne geçilir.
Ama tatlı suda çok uzun süre kalan balıkların lezzetinin bozulacağını da unutmamalısınız. Zaten tam olarak bu yüzden balıkçılar tezgahlarındaki balıkların üzerine sürekli tuzlu su atarlar. Zira ömrü boyunca tuzlu suda yaşayan balıkların tazeliğini ve lezzetini koruyan şey de tuzdur.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Bu şekilde suyu çekilen balıklar tuzlanarak sandığa dizilir. Tuzlama yapılırken temizlenmiş 3 kg balık için 1kg tuz kullanılmalıdır.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Hamsi, istavrit ve mezgit gibi küçük balıkları kızartırken, tavaya yağ koyup kızdırdıktan sonra unladığınız balıkları aralıksız olarak ve düzgünce dizmelisiniz. Balıkları tek tek çevirmek yerine tavanın üzerine bir tabak ya da kapak kapatarak, tek bir hamlede ters yüz edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri