Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Tavaya 4-5 Dilim Limon Koyun.
Balık kokusuna en iyi gelen şey limondur. Balık pişirdikten sonra ortaya çıkan kötü kokuyu gidermek için limonu dilimleyin. Tavadaki kızgın yağın içerisinde kestiğiniz limon dilimlerini ekleyin ve kızartın. Bu esnada kokunun dağıldığını göreceksiniz.
- Balık kızartma işlemi bittikten sonra suyun içine bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışımın içine vanilya, çubuk tarçın, karanfil, sirke ve defne yaprağı ekleyip kaynatabilirsiniz. Balık kokusunu alarak evin mis gibi kokmasını sağlayacaktır.
Pişirme işleminden sonra mutfakta bir tencere içine su ve bir miktar sirke veya limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil gibi hoş ve güçlü kokulara sahip bitkileri ekleyip kaynatarak evinize sinen balık kokusunu yok edebilirsiniz.
Tavadan Balık Kokusu Nasıl Giderilir? Tavada kızartılan balığın kokusunu, en başta önlemeye yardımcı olması için aspiratörü açmanızı öneririz. Daha sonra tıpkı fırın tepsilerine uyguladığınız gibi tavanıza da maydanoz, çay, marul, nane koyabilir, Türk kahvesi veya tarçın ısıtmayı deneyebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
-Teflon bir tava içerisine bir veya 2 yemek kaşığı siyah kuru çay koyun ve bu çayı kavurun . Artık tavadan duman çıktığını gördüğünüzde altını kapatabilirsiniz. -Bir tava içerisine toz vanilya koyup kavurmak da koku için faydalı olacaktır. Ocağın altı kapatıldığında vanilya kokusu daha ağır basacaktır.
Aldığımız balıklar bir güzel yıkanır ve tuzlanır sonra yanmaz bir tavaya yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılıp kağıdın her tarafına dağıtılır. Balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve aynı şekilde yağlanmış yağlı kağıt ile üstü kapatılır.
“Yok fırında balık mı olurmuş canım?” diyorsanız, balığı kızartırken tavanın içine atacağınız birkaç dal defne yaprağı hem balığa güzel bir aroma verecek hem de yayılan kokunun bir miktar da olsa azalmasını sağlayacak.
Kaynamış su, limon ve kabuk tarçından yararlanarak kızartma kokularını yok edin. Yaklaşık 2 bardak suyu tencerede kaynatıp altını kapadıktan sonra, içine 1 limon ve 1-2 adet kabuk (çubuk) tarçın koyun ve bu karışımı tencerenin ağzı açık şekilde bekletin. Kızartma kokularının yok olduğunu göreceksiniz.
Vajinadan balık kokusunun gelmesinin nedeni gardnerella enfeksiyonudur. Gardnerella enfeksiyonun diğer adı bakteriyel vajinosisdir. Bakteriyel vajinosis vajen florası bozulduğunda ortaya çıkar. Cinsel ilişki sırasında veya normal zamanda vajinadan kokmuş balık kokusuna benzer koku gelir.
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Kötü kokudan şikâyet ettiğiniz fırının içerisini, nemli bir bez üzerine döktüğünüz bir miktar karbonat ile silin. Daha sonra, temizlediğiniz fırının içerisinde bir fincan dolusu karbonatı beklemeye bırakın. Kısa sürede karbonat, tüm kötü kokuyu emecektir.
O zaman balığı hazırlama esnasında fırın tepsisin içine mutlaka birkaç yaprak defne yaprağı koyun. Bu koyduğunu defne yaprakları balık kokusunu fırına sinmesine engel olacaktır. - Ya da balığın üstüne birkaç dilim limon koyabilirsiniz. Böylece balığın ağır kokusunu azaltabilirsiniz.
YUMUŞATICIYI CEZVEDE KAYNATIN
Evde kalıcı güzel koku istiyorsanız çözümü yumuşatıcı kaynatmak. Evinizde bu iş için ayırdığınız bir cezve ile cezvenin yarısını yumuşatıcı doldurarak kaynatabilir, ardından buharlaşan ve havaya karışan yumuşatıcı ile evin dört bir yanı misler gibi kokabilir.
1) Taze Balık Deniz Kokar
Eğer satın almak istediğiniz balıkta ekşi bir koku hissederseniz bu balığın bayat olduğunu haber verir. Taze balık nasıl belli olur sorusunun cevabı en net şekilde kokuda gizlidir. Taze balık deniz ve yosun kokar. Balık seçerken ekşi ve asitli kokudan uzak olan balıkları seçmelisiniz.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Bu haliyle 15 dakika kadar bekletin. Pişirmek için ısı değil asit kullanacağız. Limon ve sarımsak asitli olduğu için bu sürede balık pişecektir. Zaten şeffaf olan balıkların sürenin sonunda beyazlaşıp piştiğini göreceksiniz.
Mercan, çipura ve ya levrek gibi balıklar fırında rahat ve kokusuz bir şekilde pişirilebilir. Bu sayede balıklar hem lezzetli hem de sulu olarak kalır ve kurumazlar.
Ellerinizi limon suyu ya da sirke ile ovalamak balık kokusunu girebileceğiniz en etkili yöntemlerden biridir. Diş macunu: Balıkla işiniz bittikten sonra ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Daha sonra küçük bir miktar diş macunu ile ovalayın ve durulayın. Ellerinize sinen kokuyu büyük oranda yok olacaktır.
Fosfatsız bulaşık deterjanları özellikle sert su bulunan bölgelerde bu tip bir etki yaratabilir. Bulaşık makinesine yerleştiriğimiz kirli bulaşıklar yıkanırken yemek artıkları makinenin içerisinde kalabilir. Bu kalan yemek artıkları ise zamanla çürüyerek makinede yıkanan bulaşıkların kötü kokmasına neden olabilir.
çözüm: elinizi bulaşık deterjanı ile yıkayın sonrada elinizi fesleğene sürün büyük oranda geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri