"Halk arasında bilinenin aksine balık ile süt ve süt ürünleri birlikte tüketilebilir. Ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken nokta, balığın taze olmasıdır."
3) Hafif Gıdalar ile Beslenin
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Zehirlenmenin ardından ise mide yorulduğu için tüketilen gıdalara dikkat edilmelidir. Haşlama sebzeler, elma ve limonlu suyun yanı sıra sulu gıda ve çorba tüketimi de tercih edilmelidir. Zehirlendikten sonra en az 2 gün beslenme düzeni bu şekilde devam etmelidir.
Balık ile yoğurdu birlikte tüketebilirsiniz
Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Tuzlu sularda yaşayan balıklar bunu dengelemek için devamlı su içmek zorundadır. İçtikleri tuzlu sudaki fazla elektrolitleri de solungaçlarından dışarı atarlar.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Genellikle 2 - 3 saat içinde ortaya çıkan ve 2 - 3 gün kadar sürebilen bu zehirlenmelere ishal çok eşlik etmemekle beraber nadiren de olsa ishal de görülebilir. En sık görülen belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı olan stafilokok kaynaklı besin zehirmeleri bazen 2 haftaya kadar da sürebiliyor.
Balıktan kaynaklanan zehirlenmelerde öteki besin zehirlenmelerindeki gibi kusma ve mide bulantısı problemi olabilir. Balık tüketiminden sonra da 2-3 saat içinde bu semptomlar yaşanırsa balık zehirlenmesi durumu meydana gelebilir.
Izgara ve tava ile pişirilen balık ve çeşitleri için bira, rakı önerilirken, buğuluma yapmak için fırın yöntemi kullanılıp pişirilen balık için beyaz şarap önerilmektedir. Bu açıklamalar alkollü içecekten yana tercih yapacak kişileri için hazırlanmıştır.
Taze bir balıktaki histamin oranı düşük olduğundan, yanında yoğurt veya ayran gibi diğer süt ürünlerini tüketmek sorun olmuyor. Ancak, tükettiğiniz balığın tazeliğinden emin değilseniz, kesinlikle yanında yoğurt veya ayran tüketmeyin. Hatta tazeliğinden emin olmadığınız balığı yemeyin.
Taze olduğu sürece süt ürünleri ve balığın birlikte tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur."
İrmik helvası, balıktan sonra en çok tüketilen tatlıdır. Sindirimi rahatlatması ve kan şekerini dengelemesi nedeniyle, balığın yanına yakışacak tatlıların başında gelir. Balığın yanında yapabileceğiniz tatlılardan bir diğeri, un helvasıdır. Un, tereyağı ve süt ile hazırlanan un helvası, fıstık ile zenginleştirilir.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balık ile yoğurdun bir arada tüketilmesinin tek zararı, bozulan balıkta giderek artan histamin proteinleri ile yoğurtta normal düzeylerde bulunan histamin proteinlerinin bir araya gelerek sindirime olumsuz etki etmesi olabilir. Bu da çoğu zaman zehirlenmeye varan sonuçlar yaratmaz.
Balığın tazeliğinden şüpheniz yoksa balıkla beraber içseniz bile olur. Ancak tazeliğinden emin değilseniz en az 8 saat sonra süt veya ayran tüketebilirsiniz.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.
BANYO YAPMAYIN/DUŞ ALMAYIN
Bu da sindirim sistemi açısından zararlıdır.
Balıktan sonra sütlü kahve içilir mi? Balık ve kahve arasında herhangi bir zehirlenme söz konusu değildir.
Limon suyu ve sirke
Parmaklarınızı limon ya da sirkeyle ovaladığınızda, balık kokusunun hafiflediğini hatta yok olduğunu görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri