Başta Balıkesir mantısı olmak üzere pek çok yemeği bulunan Bandırma mutfağı, turistlerin de beğenisini kazanmıştır. Tatlı konusunda çeşitliliği fazla olan ilçenin başlıca tatlıları; Kızılcık Şurubu, Lor Tatlısı, Sütlü Kadayıf ve Höşmerim olarak sıralanmaktadır.
İlçemiz çok geniş bir yemek kültürüne sahiptir, Eflani'nin en ünlü yemeği hindi veya tavuk eti suyuna banılarak yapılan Bandırma'dır.
Başta gelen tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır ve yulaf olan Balıkesir'de Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri bulunuyor. Türkiye genelinde elde edilen zeytinin üçte biri bu ilde yetiştiriliyor.
Balıkesir, mevcut zenginlikleri ve dinamikleriyle öne çıkan bir kent. Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Balıkesir'in her yöresinde üzüm, kiraz, elma, şeftali, incir, erik, çilek, badem ve ceviz çok miktarda yetiştirilmektedir. Balıkesir, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilen az sayıdaki ilden biridir. Özellikle çeltik ekiminde, Türkiye genelinde ilk üçün içinde yer almaktadır.
Meyve üretim oranları içindeki en büyük pay %55 ile zeytin ve sert kabuklu meyvelere aittir. Özellikle Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran, Erdek ve Bandırma Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleridir.
Balıkesir'in ekonomisi çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sanayi de genellikle tarıma dayalı sanayi ile doğal kaynakların işlenmesine yönelik gelişmiştir. Tarım ürünleri (sebze, meyve), beyaz-kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve süt mamulleri üretimi ön plana çıkmaktadır.
İlimizin başlıca geçim kaynağının tarım ve tarıma dayalı sanayi olduğu gözlenir.Ekonomik faaliyetler içinde tarımın payı yaklaşık %49, sanayi ve hizmetlerin payı % 51 civarındadır.
Bandırma'nın yüzölçümü 690 km2 olup, denizden yüksekliği 1 metre ile 764 metre arasında değişmektedir. İlçenin kuzeyinde yer alan ve kendi adıyla anılan körfezin uzunluğu 31 km'dir. Bandırma, önemli bir liman kentidir. İstanbul, Bursa ve İzmir illerinin ortasında Güney Marmara'nın en önemli kentlerinden biridir.
Balıkesir il ekonomisinin %25'i merkezce üretilirken; %14'ü Bandırma tarafından üretilmektedir.
Bandırma Marmara Denizi'nin güneyinde, aynı adla anılan körfezde yer alan önemli bir liman kentidir.
Temiz denizlere sahip olmasıyla daha çok vakit geçirilen Bandırma sahili, Balıkesir'in en temiz sahilleri arasında bulunuyor. Bununla birlikte sahil kesiminde yer alan beachler, ilçenin önemli turist mekanları arasındadır. Bandırma'da yer alan iki önemli plaj bulunmaktadır.
Bandırma, 1830 yılında Erdek ilçesi Kapıdağ bucağına bağlanmış, Tanzimat'a kadar voyvodalıkla idare edilen Bandırma Tanzimat'ın ilanından sonra gerçekleştirilen idari yapılanma ile Erdek ilçesine bağlı bir bucak olmuştur.
Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir.
Tatlı: höşmerim, zerde, kaymaklı veya helva. Şehir düğünlerinin vazgeçilmezi ise "tirit"tir. 6- Sadece bayramlarda ve özel günlerde yapılan yemekler de vardır. Güveç, Tirit, Balıkesir Kaymaklısı, karanfilli ekmek gibi.
Bandırma zeytin bahçeleri ile meşhur bir ilçemizdir. Köylerinde zeytin ve zeytinyağı üretilir.
Son yıllarda en büyük yatırımlar tavukçuluk alanında yapılmaktadır. Ayrıca tüm sektörlerin yanında özellikle mermer ve taş işletmeciliği, tarım makineleri ve salça sektörü de atılım yapmıştır. Gelişen bir sanayi kenti olmanın dışında, Bandırma'nın ticari alandaki yoğunluğu da önemli avantajları arasında yer almaktadır.
İlçe nüfuslarını da açıklayan Binici şu bilgileri verdi: "Balıkesir'in ilçelerine geldiğimizde en büyük ilçesi 176 bin 377 nüfusla Karesi ilçesi, 2. sırada 175 bin 017 ile Altıeylül, 3. sırada 149 bin 469 ile Bandırma, 4. sırada 144 bin 995 ile Edremit, 5. sırada 72 bin 927 ile Gönen, 6. sırada 68 bin 457 kişi ile ...
Bu bölgenin Antik Çağdaki adı MYSİA`dır. İlin, adını nereden aldığı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayette Paleo Kastro (Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), bir başka rivayette ise Pers Devlet adamı Balı-Kisra`nın adından, yada Balak-Hisar veya Balık-Hisar`dan geldiği söylenir...
Börülce Ekşilemesi: Börülce Türkiye' de daha ziyade Balıkesir' de yetiştirilen ve yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir.
Balıkesir'de 177.000 koyun (merinos), 604.000 koyun (yerli), 196.000 keçi (kıl) bulunmaktadır. Bu rakamlarla ilde 1.000.000'a yakın küçükbaş mevcuttur. Kanatlı hayvan üretimi ilin önemli bir faaliyet koludur. Türkiye'de üretilen broilerin yaklaşık % 12'si ilden elde edilmektedir.
İlçemizde pirinç başta olmak üzere, patlıcan, domates, buğdaygiller yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri