Balıkesir, mevcut zenginlikleri ve dinamikleriyle öne çıkan bir kent. Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir.
Meyve üretim oranları içindeki en büyük pay %55 ile zeytin ve sert kabuklu meyvelere aittir. Özellikle Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran, Erdek ve Bandırma Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleridir.
Başta gelen tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır ve yulaf olan Balıkesir'de Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri bulunuyor. Türkiye genelinde elde edilen zeytinin üçte biri bu ilde yetiştiriliyor.
Orman varlığının büyük bir kısmı karaçam ve kızılçam, kayın, gürgen, meşe, söğüt, ılgın, çınar ağaçlarından ve zeytinliklerden oluşmaktadır. Yine bu ağaç türlerinin yanı sıra Kazdağlarında Kazdağı Göknarı, Susurluk, Kepsut, Bandırma ve Gönen civarında kayın, gürgen, ve meşe türleri bulunmaktadır.
İlçede yetiştirilen meyveler ise armut, elma, erik, kiraz, şeftali, dut, nar, badem, kestane ve incirdir. Bandırma'da 16 bin metrekarelik alanda yaklaşık 300 bin zeytin ağacından yılda ortalama 5 bin ton ürün elde edilmektedir. Ürünün 4 bin 500 tonunu yemeklik zeytin, 500 tonunu ise yağlık zeytin oluşturmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Balıkesir'in her yöresinde üzüm, kiraz, elma, şeftali, incir, erik, çilek, badem ve ceviz çok miktarda yetiştirilmektedir. Balıkesir, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilen az sayıdaki ilden biridir. Özellikle çeltik ekiminde, Türkiye genelinde ilk üçün içinde yer almaktadır.
İlçede meyve ve sebze yetiştiriciliği gelişmiştir. Ayrıca pancar, mısır, buğday,elma ve pamuk yetiştirilir. Akçay ve Altınoluk 'da balıkçılık önemli yer tutar. İlçe ekonomisinde Kazdağları Milli Parkı, Altınoluk, Güre, Zeytinli ve Akçay önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.
Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir. Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri Balıkesir'de ve üretilen zeytinin üçte biri burada yetişiyor.
Balıkesir'in sahil kemsinde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
En fazla limon yetiştirilen diğer şehirler ise şu şekilde sıralanabilir: Çanakkale, Antakya, İçel, Aydın, Muğla, Balıkesir ve Osmaniye. Limon En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
İl Müdürümüz Erkan Alkan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ile birlikte Balıkesir ceviz üretiminde lider olan Sındırgı'da üreticiler ile bir araya geldi. Sındırgı kırsal mahallerinde ceviz üretimi yapan çiftçilerin katılımı ile gerçekleşen etkinlikte meyvecilikte budama teknikleri uygulamalı olarak anlatıldı.
Balıkesir'in ekonomisi çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sanayi de genellikle tarıma dayalı sanayi ile doğal kaynakların işlenmesine yönelik gelişmiştir. Tarım ürünleri (sebze, meyve), beyaz-kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve süt mamulleri üretimi ön plana çıkmaktadır.
Biga ile komşu olan Balıkesir'in Gönen ilçesinde de kivi bahçeleri kurulmaya başlandı. Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, ovada 350 dönümde 32 sertifikalı kivi bahçesinin bulunduğunu söyledi. Bu yıl hasat sezonunda 900 ton rekolte beklendiğini dile getiren Özkurt, "İlçemizde 73 çeşit tarım ürünü üretiliyor.
Börülce Ekşilemesi: Börülce Türkiye' de daha ziyade Balıkesir' de yetiştirilen ve yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir.
Balıkesir'in meşhur hediyeliklerinde höşmerim tatlısı sıkça tercih edilmektedir. Her bölgenin kendine özel magnetleri yine Balıkesir ilinde de hediye olarak alınmaktadır. Bunun yanı sıra zeytin ve zeytinyağı, iğne oyası, Balıkesir balı, zeytin şekeri, Balıkesir kolonyası da hediyelik eşya listesindedir.
Anavatanı Çin, Güneydoğu Asya ve Hindistan olan turunçgiller genel olarak tropik ve subtropik iklim alanlarında yetiĢebilmekte, sıcaklığın -4 ºC'nin altına düĢmediği yörelerde ise ticari anlamda yetiĢtiriciliği yapılabilmektedir.
Avokado dünyada en çok Kolombiya ve Meksika gibi sıcak ülkelerde yetişir. Bunun yanı sıra diğer tropikal ülkelerde de yetiştirilebilir. Türkiye'de ise en çok Antalya ve Mersin'de avokado yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
İKLİMİ: İlçenin iklimi Akdeniz iklimi karakterindedir. Kışlar genellikle ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Isı en sıcak aylarda gölgede 30,35 derece, soğuk günlerde –5 dereceyi geçmez.
Balıkesir'in Edremit ilçesinin bazı kırsal mahalleleri ile Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi ve köylerinde aşı yapılan sakız ağaçlarından (çitlembik) Antep fıstığı üretiliyor.
İlçemizde pirinç başta olmak üzere, patlıcan, domates, buğdaygiller yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Paşaköy, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir. Turunçgiller dışında bütün meyve ve kuruyemiş türleri mahallede yetişir.
Edremit, Balıkesir ilinin üçüncü en büyük ilçesi olup zeytincilik tarımı ve Kazdağları ile bilinir. İç turizmin ilk önemli merkezlerinden olan Altınoluk ve Akçay bu ilçededir.
Doğası, tarihi ve tertemiz havası ile Edremit yaz aylarında sakin ve huzurlu tatil arayışında olanların tercih ettikleri beldelerin başında gelmektedir. Balıkesir'inüçüncü büyük ilçesi olan Edremit, Altınoluk veAkçay beldeleri ile yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri