Diğer sirke türlerine göre daha koyu ve daha etkili koku ve tada sahip olan balsamik sirke, makarna ve tavuk gibi yemeklerde de lezzet verici olarak değerlendirir.
Risotto veya patates püresinin üzerine dökülerek farklı lezzetinden faydalanılır. Balsamik sirke ayrıca kırmızı et yemeklerinde, balık yemeklerinde de sos olarak kullanılır. Bazı sebze yemekleri ve makarna soslarının vazgeçilmez malzemesi olarak kabul edilir. Sotelediğiniz sade sebzelere bile başka bir hava katar.
Acetum beyaz balzamik sirke, lezzetli salataları sofralara getiriyor. İtalya'nın Modena bölgesinde üretilen bu sirke, salata ve sos yapımında kullanılabilir aynı zamanda Avrupa mutfağında oldukça popüler.
Beslenmenin bir parçası olarak balzamik sirke tüketmek, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bir araştırmada balzamik sirkenin antiglisemik etkisi belirlenmiştir. Balzamik sirke içeren bir öğün sonrası kan şekerindeki yükselmenin daha kontrollü olduğu ortaya konmuştur.
Sayısız faydası olan sirkenin etken maddesi asetik asittir. Elma veya üzümden elde edilenlerle balzamik sirke arasındaki tek fark, bu etken maddenin yoğunluğudur. Yoksa hepsi aşağı yukarı benzer kimyaya sahiptir. Kansızlığa, göz, diş ve cilt iltihaplarına iyi gelir.
İlgili 17 soru bulundu
Keskin bir tada ve kokuya sahip olan sirke içerisinde her bir kaşıkta sadece 14 kalori besin ve vücuda gerekli mineral bulunur. Balzamik sirke aroması hafif tatlı ve ekşimsi bir yapıdadır. Bu tadı yakalamak için balzamik sirke alternatifi olarak pekmez ve limon karıştırılabilir.
Balsamik sirke bunca faydalı özelliğine rağmen yüksek ısıya maruz kaldığında mide rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Balsamik sirke zararları çok olmamakla birlikte tüketilen miktara dikkat etmek gerekir.
Kolesterolü Düşürür
Kalp ve damar sağlığını tehdit eden yüksek kolesterolün düşmesini sağlayan seçeneklerden biri de balsamik sirkedir. İçeriğindeki antioksidanlar ile toksik hücreleri yok ederek kolesterolün düşmesine yardımcı olan balsamik sirkeyi öğünlerinizde bolca kullanmakta fayda var.
Elma sirkesinde C vitamini yer alır. C vitamini sayesinde bağırsaklar uyarılır ve çalışmaya başlar. Son günlerde kabızlık ya da şişkinlik gibi durumlarla mücadele ediyorsanız yemekten sonra 1 bardak elma sirkesiyle karışık su içmelisiniz. Böylece bağırsakları hareketlendirip kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Ekstradan yağ dökmediğiniz için daha az kalori alıyorsunuz ve balzamik sirke de diğer sirkeler gibi kandaki yağ seviyelerini ciddi oranda düşürüyor. Her üçü de zayıflamak amaçlı kullanılabilir.”
Balsamik sirke, zeytinyağı ve sarımsakları da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Üzerini örtüp, buzdolabında 1 saat kadar dinlendiriyoruz. Süre sonunda ısıtılmış hafif yağlı ızgara tavada önlü arkalı kızarıncaya dek pişiriyoruz. Üzerine taze kekik ekleyip servis ediyoruz.
Uzun yıllar önce keşfedilen sirke; salatalarda sos olarak, çorbalarda, turşu yapımında, yemeklerde çeşni vermek için kullanılır. Bu marifetli iksir; tavuk, balık, et yemekleri ve dondurma yapımında da kullanılır. Sirkede bekletilen etler, pişirildiğinde hem daha yumuşak olur, hem de etin lezzeti artar.
Koyu kahverengi renginde, hafif şekerli ve de kıvamlı. İtalyan mutfağının moda olması sayesinde dünyaya yayılan balzamik sirke, damağı tırmalamayan yumuşak lezzeti ve sahip olduğu tatlımsı lezzetiyle, birkaç damlasıyla bile harikalar yaratabiliyor.
Kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmelidir. Balsamik sirke nasıl saklanır diye soruyorsanız durdukça güzelleşen bu sirkeyi cam bir şişe içinde saklayabilirsiniz.
İtalyan mutfağına ait bir besin olan balzamik, üzüm şırasından yapılan, konsantre ve yoğun aromalı bir sirkedir.
Üzüm sirkesi, elma sirkesi ile birlikte evlerimizde en sık kullandığımız sirkelerden bir tanesidir. Harika bir antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi, aynı zamanda kemik sağlığını destekler. Gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin kemik gelişimini destekler ve boy uzamasına olumlu katkı sağlar.
-Alıç sirkesi, cinsel gücü kuvvetlendirir. -Hafızayı güçlendirici etkisi vardır. -Tip 2 diyabet hastalarında hemoglobin değerlerini olumlu yönde etkiler. -Emziren annelerin, doktorlarına danışarak alıç sirkesi tüketmeleri önerilir.
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Elma sirkesi bağırsak sağlığına iyi gelir
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Kühne Balzamik Sirke, balzamik sirkenin anavatanı olan Modena şehrinde sertifikalı 10 üretici tarafından üretilir. Salatalarınızda, et marinasyonunda, sos ve ızgaralarınızda kullabileceğiniz Kühne Balzamik Sirke tadını meşe fıçılarında yıllanmasıyla alır.
Elma sirkesi, üzüm sirkesi ve balzamik sirke salatalara lezzet katarken, beyaz sirke sebze temizliğinde, pirinç sirkesi ve onlarcası farklı tariflerde rol alıyor. Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Bazı kolay saklama koşullarını sağladığınız sürece uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz.
Balsamik Sirke Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 88 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Çay Bardağı (Normal) yani 100 gramlık miktarında Balsamik Sirke 88 kalori bulunmaktadır.
Şarap sirkesi olarak kabul edilmekle birlikte, şarap sirkesi de değildir. Şaraptan yapılmaz, ama şaraba mayalanmaya hiç izin verilmeyen üzüm baskılarından.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri