SAKLAMA ŞEKLİ: Teknik olarak gerçek Propolisin son kullanma tarihi yoktur, ömürlüktür. Ancak kanunlar gereği üretim tarihinden itibaren 3 (üç) senedir.
Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Saklama Koşulları ve Raf Ömrü: Ürünü kuru bir ortamda, oda sıcaklığında (yaklaşık 22°C) saklayınız, daha yüksek sıcaklıktan koruyunuz. Raf ömrü 36 aydır.
Bal ürünleri ve arı sokmalarına karşı alerjisi olanların propolis tüketmesi önerilmemektedir. Propolis yüksek miktarlarda ve uzun süreli olarak kullanılmamalıdır. Yüksek miktarlarda ve alkol ile alındığında bulantı, kusma ve mide yanması yapabilir.
Propolis ne kadar dayanır sorusuna doğru cevap verebilmek için öncelikle ne tür propolisten bahsettiğimizden emin olmalıyız. Öyle ki, propolis dediğimiz madde natürel antioksidan zengini ve antimikrobiyal özellik gösteren bir yapıdadır. Bu nedenle saf propolis “bozulma” olarak bildiğimiz süreçten geçmez.
İlgili 18 soru bulundu
Uzun süre kullanmayacaksanız buzdolabının kapağında saklayabilirsiniz. Bal propolis karışımını oda sıcaklığında ışık görmeyen yerde saklayınız.
Propolis sperm kalitesini artırır.
Propolis ile ilgili merak edilen bir soru ise propolis cinsel gücü artırır mı sorusudur? İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler ve flavonoidler cinsel performansı artırıcı özellik gösterir.
Polenlerin içeriğindeki bileşenleri koruması ve fayda sağlaması için doğru koşullarda saklanması gerekir. Kurutulan polenler, oda sıcaklığında aylarca saklanabilir.
Özellikle de kalp rahatsızlığı bulunan, alerjik astımı bulunan, nefes darlığı veya koah gibi rahatsızlıkları olan kişilerin propolis kullanmaması gerekmektedir. Solunum rahatsızlıklarına karşı iyi gelse bile kullanılan ilaçlar ile komplikasyon oluşturabilmektedir.
Propolis, arıların iğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk, yaprak, gövde ve salgılarından topladığı maddeleri başlarında bulunan salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle işleyerek ürettiği, reçine benzeri bir üründür.
Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Propolis çeşitli şekillerde tüketilebilir. Örneğin propolis damla şeklinde alınmışsa kiloya göre belirten damla sayısı suya karıştırılarak ya da direkt olarak tüketilebilir.
Propolis Nasıl Saklanır? Ürün nemden uzak bir ortamda, 18-24 derecede yani oda sıcaklığında saklanabilir. Bu koşullarda muhafaza edildiği sürece 3 yıl boyunca bozulmadan güvenle tüketilebilir.
Ayrıca propolisin belirlenmiş bir üst sınırı yok. Yapılan birçok çalışmada propolis kullanımına bağlı olarak herhangi bir yan etki görülebilmesi için 70 kg'lık bir bireyin günde 500 mg propolis kullanılması gerektiği ortaya konmuştur. Propolis için genel olarak önerilen miktarlar 1,4 mg/kg olarak düşünülmektedir.
Maalesef hayır. Propolis yapışkan reçinemsi bir ürün. Rengi de açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişiyor. Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil.
Bir arı mucizesi olan propolis, antibiyotik özellik göstermektedir. İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir.
Erken araştırmalar, vajinal olarak 7 gün boyunca %5 propolis solüsyonu uygulamanın, vajinal şişmesi olan kişilerde semptomları azaltabileceğini ve yaşam kalitesini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Propolis yüze sürülür mü? Evet, propolis yüze direkt olarak sürülebilir.
Propolisi yüksek dozda kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi halde midede yanma meydana gelebilir. Kimi kişilerde bulunan bal alerjisi propolis kullanımı için de risk taşır. Uzun süreli kullanılırsa alerji durumu meydana gelir.
Güçlü bir antioksidan olan propolisin hem antiviral hem de antibiyotik etkisi bulunur. Propolis; enfeksiyonların, bakterilerin, mantarların oluşumunu önlemeye destek olur. Ayrıca bakteri gelişmesini durdurabilir.
Propolis Bebeklere Ne Zaman Verilir? Gıda kodeksi Bal Tebliğinin bebeklere en az 12 aylık olana kadar bal yedirilmemesi gerektiğini düzenlediğini söylemiştik. Propolis, polen ve arı sütü, bal gibi bir arı ürünü olduğu için 12 aya kadar bebeklere verilmemelidir.
Yapılan araştırmalar propolisin bazı antibiyotiklerle birlikte alındığında bakteriler üzerine ekstra güçlü etkisi olduğunu göstermiştir. Propolis aynı zamanda pek çok bakteri, mantar ve virüse karşı koruyucu etkiye sahiptir. Bu nedenle propolis doğal antibiyotik olarak görülmektedir.
Propolisin tadı acımsıdır. Kullanım anlamında özellikle çocuklar biraz zorluk yaşayabilir. Genelde mevsim meyveleri olan portakal ve mandalina suyunun içine katılarak kullanılabilir. Yetişkinler ise ılık bir kahve içinde daha kolay kullanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri