Öncelikle; banka belli bir süre ve belli bir ücret karşılığında müşteriye kasa tahsis etmektedir ve müşteri bu süre içerisinde bu ücret karşılığında bu kasayı şahsi ihtiyaçlarına kullanabilmektedir. Yapılan bu işlemin adı İslam fıkhında icare yani kiralama aktidir ve bu da caizdir.
Bu şekildeki bir işlemde fıkhen sakınca yoktur. Elden alındığında “fiili kabz”, hesaba kayıt şeklinde teslim alındığında ise “hükmi kabz” gerçekleşmiş olur. Altın kişinin hesabına kaydedilmek şartıyla, talep edildiğinde bir veya iki gün gibi bir süre içerisinde teslimi fıkhen mahzur taşımaz.
Kasa kiralama sözleşmesinde bankanın, kasanın kullanılmasını müşteriye bırakma, müşterinin kasaya erişmesinde iş birliğinde bulunma, kasanın güvenliğini sağlama ve sır saklama yükümleri bulunmaktadır. Kasa kiralama sözleşmesinde banka, borçla- rını sadâkat ve özenle yerine getirmek zorundadır.
Bütün bankalar kiralık kasa hizmeti verir.
08.05.2023 tarihinden sonra yeni açılacak olan yıllık kiralık kasa ücreti ve depozito ücreti küçük boy için 2.750 TL, orta boy için 3.250 TL, büyük boy için 4.250 TL tahsil edilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Yastık altındaki altınlarınızı Banka hesabınıza yatırmak için, belli bir gün belirli bir şubede altın toplama günü olmasını beklemeden, size en yakın Altın Değerleme Noktalarını (ADN) ziyaret ederek altınlarınızı haftanın her günü Bankamızdaki hesabınıza güvenle 24 ayar 1000/1000 saflıkta yatırabilirsiniz.
Bankalar kiralık kasa müşterileriyle özel bir kiralık kasa sözleşmesi yaparlar ve bu sözleşme içinde bankanın kiralık kasa ücretinin ödenmemesi durumunda kasayı noter marifetiyle açtırabileceği ve içindekileri alacağına mahsuben satmaya yetkili olduğu hükmü yer alır.
Bildirim: Kiralık kasa ortağının vefatı, kasa hizmeti veren bankaya bildirilmelidir. Banka, vefat durumunu doğrulamak için gerekli belgeleri isteyebilir. Mirasçılar: Vefat eden ortağın mirasçıları veya vasiyetnameleri varsa, bu kişiler bankaya başvurarak kasa içeriğine erişim talep edebilirler.
Depremzedeler, yıkılan veya kullanılamaz halde olan bankaların içindeki kiralık kasaların akıbetini merak ederken, kuralların aleyhlerine olduğu bildirildi. Kurallara göre, tamamen kasa sahibinin mahremiyetinde olan ve depremde kaybolan kiralık banka kasalarıyla ilgili 'beyan' ile ödeme yapılmıyor.
7. Kiracı kiraladığı kasanın kendi adına diğer bir kişi tarafından kullanılabilmesi için noterden onaylı vekaletname ile vekil tayin edebilmesinin yanı sıra Şube Müdürünün takdiri ile Bankaca hazırlanan SOP.00009 örnek numaralı “Kiralık Kasa Kullanımı Yetki Belgesi”ni de düzenleyebilir.
Madde 62 — Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.
Bankalar nezdinde bulunan kiralık kasa sahibinin ölümü halinde, kiralık kasanın açılabilmesi için vergi dairesinden yetkili bir memurun bulunması şarttır. Yetkili bir memurun nezareti ile kiralık kasa açılarak, içindeki değerlerin tespiti yapılır.
Farklı boyut seçenekleri ile sunulur; yıllık kira ücreti kasa boyuna göre değişmektedir. Bir kasa en fazla üç kişinin ortak kullanımına sunulabilir. Tüzel kişiler tarafından da kiralanabilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
2. Kiralanan kasa ancak para, belgeler, mücevherler, hisse senedi, tahvil, ticari senetler ve diğer taşınabilir değerlerin saklanması için kullanılabilir. Banka güvenlik önlemleri açısından Müşteri'nin önünde kasanın içindekileri yoklamak hakkına sahiptir.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Kiralık kasaların felaketlere karşı sigortası oluyor mu? Deprem, yangın ve sel gibi felaketler halinde kasalar sigortalı ancak içinde ne olduğu bilinmediğinden tam karşılık mahkeme yoluyla alınabiliyor. Öncelikle kiralık kasaların iki anahtarı bulunuyor ve biri kasa sahibinde diğeri de banka görevlisinde duruyor.
Bankalardan kasa kiralamak için kasaların bulunduğu şubelere yönlendirme yapılır. Hangi bankanın hangi şubelerinde kiralık kasa bulunduğu bankaların internet sitelerinden ya da kişinin direkt internet bankacılığı hesabından görüntülenebilir. Bazı bankalar, kasa için depozito talep edebilir.
Kasa bir kişi tarafından ortaksız kiralandıysa; kiralayan kişi dışında noterden onaylı vekaletname ile vekil tayin edilen bir kişi tarafından açılabilir. Ayrıca, bir başkasının kasayı açabilmesi için banka şube müdürünün de onayı ile banka tarafından hazırlanan “Kiralık Kasa Kullanımı Yetki Belgesi" de düzenlenebilir.
Değerli Eşya ve Emanetlerinizi Güvenle Korumak İçin Kiralık Kasalarımız Hizmetinizde!
Örneğin ölen kişinin mal varlığı sorgulaması yapılırken şubelerde “kiralık kasa” bilgilerine ulaşmaz. Bunun için bankaların genel merkezine başvuru yapılması gerekir.
Kasanızı kiralarken kiralık kasa ücreti ve bir kereye mahsus depozito ücreti tahsil edilmekte ve kasanın kapatılması durumunda depozito ücreti tarafınıza iade edilmektedir. Kiralık kasaların kira ücreti kiralama periyodu ve kasaların ebatlarına göre değişmektedir.
4.1.Kiralık Kasa'ya ait 2 (iki) adet kasa anahtarı tarafınızca Sözleşme'nin imzalandığı tarihte teslim alınır ve Sözleşme'nin sona ermesi halinde Biz'e aynen iade edilir. Söz konusu 2 (iki) adet kasa anahtarının Biz'e iade edilmesi ve tarafınızdan fesih bildiriminin imzalanması ile Sözleşme fesih edilmiş sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri