Madde 3- (I-A/H sayılı genelge ile değişik) Bankalar, özel finans kurumları, yetkili müesseseler, PTT ve kıymetli maden aracı kuruluşlarınca Türkiye'de yerleşik kişiler ile dışarıda yerleşik kişilere döviz satışı serbesttir. Madde 4- Bankaların yurtdışına efektif sevketmeleri serbesttir.
Tebliğ'in 8'inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan Türkiye'de yerleşik kişilerin alıcı olarak taraf oldukları gayrimenkul satış sözleşmeleri hakkında dövizle sözleşme yasağı uygulanmayacaktır.
Döviz satışı yasaklanmadı. Döviz bürolarında alım-satım işlemleri devam edecek.
Yani, şirket veya gerçek kişiler dövizlerini bozdururken herhangi bir vergi ödemeyecek; banka veya döviz bürolarından döviz alırken binde bir vergi ödeyeceklerdir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz alım satımının piyasada serbestçe gerçekleştiğini ve bu konudaki düzenlemeyle serbest piyasaya müdahalenin söz konusu olmadığını bildirdi.
İlgili 22 soru bulundu
Öz: İzinsiz döviz alım satım faaliyetinde bulunmak öteden beri kambiyo mevzuatına aykırılık teşkil etmektedir. Bu aykırılığı hatırlatan bir resmi yazıda, konu ile ilgili mevzuat ve yaptırımlar açıklanmış olup, aşağıda yazının metni ve FAALİYET kavramı hakkındaki görüşlerimiz yer almaktadır.
Buna göre 100 ABD Doları alacak kişi için bu tutarın binde 2'si olan ABD Doları karşılığı TL cinsinden BSMV, satışı yapan kurum tarafından işlem esnasında hesaplanarak alıcıdan alış tutarına ek olarak tahsil edilir.
Alınan karara göre altın, dolar, euro alımı işlemlerinde uygulanan yüzde 1'lik vergi binde 2'ye çekildi. Örnek olarak bankadan 1000 dolar alırken ödenen 10 dolarlık vergi 2 dolara geriledi. Aynı şekilde 1000 liralık altın alımına ödenen 10 liralık vergi de 2 lira olarak uygulanacak.
Döviz ve altın alım satımında uygulanan vergi oranları artırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kambiyo işlemlerinde uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2'den yüzde 1'e çıkarıldı.
Dolar kuru bugün ne kadar? (16 Haziran 2022 dolar - euro fiyatları) Banka, özel finans kurumları, posta merkezleri ve yetkili müesseselerce döviz alım-satımı işlemlerinde vergi kimlik numarası tespitini gerektiren tutar sınırı 2 bin dolar artırıldı.
Yetkili müesseseler gerçekleştirdikleri 100 dolar ve/veya karşılığı Türk lirası tutarını aşan işlemler için müşterinin TC kimlik numarasını/pasaport numarasını ve/veya vergi kimlik numarasını müşteriden temin ederek her bir işlem itibarıyla kayıt altına almak zorunda olacak.
Banka şubesinden nakit döviz almak için; İşlem yapacağınız şubeye nakit Türk lirası ile başvurmanız gerekir. Bankada online Türk lirası hesabınız varsa oradaki parayı da kullanabilirsiniz. Şubeden nakit döviz alımında bankalara komisyon ödemezsiniz.
Türkiye`de yaşayan kişilerin birbirlerinin banka hesaplarına döviz transferi yapmasının yasak olmasına ilişkin uygulamanın yeni olmadığını, 1989 yılında çıkarılan Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar`ın buna elvermediği bildirildi.
Sonuç olarak kredi çekerek döviz almak suç olmamakla birlikte vatandaşların kredi çekip döviz alması durumunda kredi tutarının ödenmesinde uygulanan faiz miktarları çok yüksek olduğu için kredi tutarları ve faiz miktarlarına dikkat etmesi gerekmektedir.
[Tek Cümlede Özet: Söz konusu zorunluluğa aykırı davranan her biri tarafa ayrı ayrı uygulanmak üzere 2022 yılı için 14.200 TL'den 118.500 TL'ye kadar idari para cezası kesilebilecektir.
Nakit olmayan döviz talebinde yani örneğin internet sitesinden yapılan döviz alım satımı ile transferlerinde ise komisyon alınmıyor. Aynı durum döviz bozdururken de geçerli. Döviz bozdurulduğunda herhangi bir komisyon ödenmiyor.
Döviz işlemlerinin yapılabileceği bir ATM üzerinden banka kartı takarak giriş yapılır. Para çekme menüsünden Dolar/Euro/Sterlin gibi döviz seçeneklerinden para çekilmek istenen hesap seçilir. Çekilecek dolar tutarı girilerek para alınır.
2020 yılından itibaren çoğu banka hesap işletim ücreti almıyor. Yalnızca döviz alımlarında %0,2 oranında bir vergi ödemeniz bekleniyor. Bu sebeple döviz hesaplarında birikim yapmak neredeyse ücretsiz diyebiliriz. Antalya doğumlu yazar, Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu.
PARA TANIMA CİHAZLARI DEĞİŞİYOR
Piyasadaki sahte banknotların gerçeği ile bire bir aynı olduğunu ve sahte para tanıyan makinelerin bile bunu ayırt edemediğini belirten bankalar, 500 Euro'luk banknotları kabul etmiyor. Aynı gerekçe ile döviz büroları da bu banknotları bozmaya yanaşmıyor.
Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Yurtdışı para transferine de yüzde 5 komisyon getirildi. Dolar/TL'de 19 seviyesinin aşılması ve verilerin kurumsal müşterilerin döviz talebinin artığını göstermesinin ardından bankalara sözlü olarak dövizde yeni günlük alım limiti tanımlandı. günlük 5 milyon dolar değil, artık 2.5 milyon dolar alım yapabilecek.
Kambiyo vergisi nasıl hesaplanır? Banka, döviz büroları veya diğer finansal kuruluşlardan alınan döviz veya fiziki olmayan altın için alış tutarı üzerinden %0,2 BSMV (Banka ve Sigorta Muamemeleri Vergisi) tahsil edilmektedir.
(7) Merkez Bankasınca aracılık edilen Türk Lirası Karşılığı Döviz Alım/Satım İşlemlerinde işlem kuru üzerinden hesaplanan Türk lirası tutarının 0,000048'i (milyonda 48) oranında komisyon alınır.
Yani yurtdışından gelen paranın vergisi var mı sorusuna, hayır yoktur şeklinde cevap verilebilir. Aslında yurtdışından gelen para vergisi yanlış bir ifadedir. Çünkü vergileri alıcı taraf değil gönderen taraf ödemektedir. Para transferi işlemi sırasında komisyon ve vergiler gönderici taraftan tahsil edilmektedir.
15/05/2019'da yürürlüğe giren yasal düzenleme uyarınca, döviz alış işlemlerinizde satış tutarı üzerinden binde 1 vergi tahsil edilmeye başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri