Barbunya fasulye, baklagiller familyasından otsu bir bitki türüdür. Pembe-beyaz dış kabuğu ve beyaz ağırlıklı iç taneleri ile standart yeşil fasulyelerden ayrılır. Zeytinyağlı yemeği türk mutfağının ünlü soğuk mezeleri arasında yeralır. Familyası: Baklagiller (Leguminosae).
Barbunya, fasulyenin (Phaseolus vulgaris) bir varyetesidir. Farklı dillerde Borlotti fasulyesi ya da Roma fasulyesi diye de anılır. İtalya'da geliştirilmiştir. Hâlen İtalyan, İspanyol, Türk ve Yunan mutfaklarında kullanılır.
Barbunya; kuru fasulye, nohut, siyah fasulye ve mercimek gibi baklagiller sınıfına ait son derece besleyici bir besin türüdür.
Hafif bir tadı bulunan barbunya Meksika mutfağında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda barbunya folik asit, karbonhidrat, kalsiyum, protein, lif içerir. Barbunya, kanser türlerini önleyerek, kan şekerini düzenler. Kilo kaybını da destekleyen barbunya, içeriğinde mineral ve esansiyel amino asit bulundurur.
Barbunya'nın bir böbreğe şekil ve renk bakımından görsel benzerliği vardır ve böbreklerde kum ve taş oluşumunu önleyen ve bunların vücuttan ağrısız şekilde atılmasını sağlar. Bitki bazlı proteinler bakımından önemli bir kaynak olan barbunya ayrıca çeşitli vitaminler ve mineraller açısından da zengindir.
İlgili 30 soru bulundu
Barbunya Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Şartları Nasıl Olmalı? Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklarına göre, tek yıllık bir bitki olan barbunya, ılık iklimleri seviyor. Toprak ısısının 9 santigrat derece olduğu, hava sıcaklığının 10 ile 14 santigrat derece arasında bulunduğu zamanlarda ekim yapılabiliyor.
Barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu diplerinde, az olmakla beraber kayalık yerlerde yaşar. Genelde 17 ila 20 cm arasında olup nadiren 40 cm'ye kadar çıkar.
Senirkent İlçesi Karip köyünde 10 yıl önce deneme ekimleri ile başlayan barbunya tarımı gün geçtikte artarak günümüzde tüm Türkiye'de söz sahibi konuma gelmiş ve semt pazarlarında ve manavlarda Senirkent barbunyası diye satılmaya başlamıştır.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kuru fasulye, kalori/nohut-etli">nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
Yeterli pişirme barbunyanın sindirimini kolaylaştırır ve böylece içeriğindeki proteinlerden daha rahat faydalanılabilir. Pişirme suyunun atılmaması gerekir. Pişirme suyu atıldığı taktirde barbunyanın içeriğindeki B vitaminleri kayba uğrayacaktır.
Barbunya fasulye, baklagiller familyasından otsu bir bitki türüdür.
Barbunya içerdiği A, B1, B6 ve C vitaminlerinin yanı sıra demir ile magnezyum barındırmaktadır. B5 vitamini ve kalsiyumda içeren barbunya lif yönünden oldukça zengindir. Çinko, protein ve E vitamini de içeren barbunya özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilmelidir.
Diyabet hastalığı içinde olan kişilerin öğünlerine barbunya yemekleri eklemesi, onlar için sağlıklı bir öneri oluyor. Barbunya, kan şekerini dengeleyen baklagillerden biridir ve şeker değerinde düzensizlik yaşayanlara sağlık katacağı ifade edilir.
Barbunya: Hem tazesi hem de kurusu afiyetle yenen bir baklagil.
Barbunyadaki lif sindirim sağlığını artırır ve kolorektal kanser gibi ciddi rahatsızlıkları uzak tutar. Barbunya, demir, bakır, folat ve manganez gibi bazı önemli vücut fonksiyonlarını koruyan diğer temel besinleri içerir.
1 porsiyon haşlanmış barbunya (150gr) ortalama olarak 240 kaloridir. 1 kase, tabak ya da 100 gram barbunya 160 kaloriye denk gelir.
Görünüş olarak fasulyeye benzeyen ancak tat olarak tamamen farklı olan barbunya; İtalya, İspanya, Türkiye ve Yunanistan'da çokça tüketilir. İlk kez Antik Yunan'da yetiştirilen ve geliştirilen barbunya Roma fasulyesi olarak da adlandırılır.
Bakliyat grubu içerisinde yer alan kuru barbunya, hem çok lezzetli hem de oldukça faydalıdır.
PULLU BALIKLAR
Barbunya, Berlam, Çipura, Gümüş, Hamsi, Hani, Karagöz, Kefal, Kupez, Lipsoz, Mercan, Minekop, Sardalya, Sazan, Somon, Sudak, Turna, Sinarit, Trança balıkları pulludur.
Barbunyayı haşladıktan sonra da pişirebilirsiniz, böylece pişme süresi daha kısa olacaktır ancak taze barbunyaların pişirilmeden önce haşlanmasına genellikle ihtiyaç duyulmaz.
Barbunya yemeğine, kuru nane, yenibahar, kimyon, karabiber, kekik gibi hepimizin çok sevdiği baharatlar yakışacaktır.
Patatesli barbunya yemeği kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Patates ve havuçlar yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Daha sonra sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Mayıs ayı ise enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, malta eriği, dut tüketebileceğiniz bir aydır.
Genelde 17 ile 20 cm arasında olup nadiren 40 cm'ye kadar çıkar. Kaya barbunyası, kum barbunyası, ot barbunyası ve paşa barbunyası diye dört çeşiti vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri