Kelimenin doğru yazılış şekli barışsever olarak bitişik yazılmasıdır. Barışsever sözcüğü pek çok alanda kullanılan bir kelime türüdür. Bu yüzden doğru yazılması ve anlam bozulmasına uğramaması oldukça önemlidir.
Bu kelime birleşik yazılan bir kelime türüdür. Bu yüzden ayrı yazılmamalıdır. Doğru kullanımı barışsever şeklindedir.
6. -an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ve -mış/-miş sıfat-fiil ekleriyle kurulan kalıplaşmış birleşik kelimeler bitişik yazılır: alaybozan, cankurtaran, çöpçatan, dalgakıran, demirkapan, gökdelen, yelkesen; akımtoplar, altıpatlar, barışsever, basınçölçer, özezer, pürüzalır; baştanımaz, değerbilmez, etyemez, ...
Türkçede ''sever'' sözcüğüyle biten tüm kelimeler birleşik isimdir. Birleşik isimler ise dil bilgisi kurallarına göre ayrı değil bitişik yazılır. Bu nedenle kelimenin sanatsever şeklinde yazılması gerekir.
Sever sözcüğü eklendiği tüm sözcüklere bitişik yazılır.
İlgili 41 soru bulundu
Bu kelime genellikle öz sever şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı özsever şeklinde olmalıdır.
Bu sözcüğün doğru yazımı her zaman bitişik yani “iyiliksever” şeklinde olmalıdır. Bu bağlamda iyiliksever doğru yazılışı şu şekildedir: İyiliksever (doğru kullanım) İyilik sever yanlış kullanım)
“Sever” nasıl yazılır? — “Sever” sözcüğü eklendiği tüm sözcüklere daima bitişik yazılır. Cevap: ''Sever'' kelimesi eklendiği tüm sözcüklerde daima BİTİŞİK yazılır.
Vatansever kelimesi birleşik isimdir. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler bitişik yazılır. Dolayısıyla vatansever sözcüğünün de ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Yardımsever Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Yardımsever' olarak bitişik şeklidir.
TDK sözlüklerine göre "karıncaincitmez" kelimesi birleşik yazılıyor. KARINCAİNCİTMEZ NE DEMEK? Karıncaezmez. 'Karınca' ve incitmez' kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan ve merhametli, iyi yürekli, nazik kimseler için kullanılan bir sıfat olan kelimedir.
TDK'ya göre merak edilen kelimelerden biri de değerbilir kelimesidir. Değerbilir kelimesinin ayrı mı bitişik mi yazıldığı TDK'da araştırılan bir konudur. TDK'ya göre bu kelime "değerbilir" şeklinde bitişik olarak yazılmalıdır. Doğru olarak kabul edilen kelimenin bitişik olarak yazılmasıdır.
Dağınık bir biçimde anlamına gelir. Bu kelime genellikle bölükpörçük, bölük börçük şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bölük pörçük şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle barışcıl şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı barışçıl şeklinde olmalıdır.
“Sever” her zaman bitişik yazılır.
HİPODROM NASIL YAZILIR? Hipodrom kelimesi, önünde bir özel isim yer almadığı sürece küçük harflerle yazılır. Ancak 'Roma Hipodromu' gibi özel isim olarak kullanıldığında büyük harfle yazılmalıdır. Ve kendisinden sonra alınan takı ayıraç ile kullanılmalıdır.
Konuksever doğru yazılışı karıştırılabilen bir sözcüktür. Konuksever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına yol açar. "Konuksever bitişik mi yazılır?" sorusu için şu cevabı verebiliriz: Konuksever TDK'ye göre bitişik olarak “konuksever” şeklinde yazılmalıdır.
Hayırsever anlamına gelir. Bu kelime genellikle yardım sever şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yardımsever şeklinde olmalıdır.
Doğru kullanımı yer kabuğu şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Bu doğrultuda "Sporsever bitişik mi yazılır?" sorusunu gündeme taşıyan kişilere "evet" yanıtının sunulması mümkündür. Sporsever TDK kurallarınca ayrı yazılır: Sporsever (Doğru kullanım)
Türk Dil Kurumu'na göre hayırsever kelimesin doğru yazım biçimi hayırsever şeklindedir. Bitişik yazılmaktadır. Kesinlikle ayrı olarak yazılmaz. Hayırsever yardıma ihtiyacı olan kimselere iyilik ve yardım yapmayı seven kimse demektir.
Bazı metinlerde kitap ve sever sözcüğü ayrı şekilde yazılır. Bu şekilde yazımlar yazım yanlışına sebep olur. Kitapsever doğru yazılışı bitişik yazılmalı ve “kitapsever” şeklinde olmalıdır.
KARINCAEZMEZ KELİMESİNİN ANLAMI
Çok merhametli, ince duygulu (kimse), karıncaincitmez. Yavaş hareket eden anlamına gelir. Bu kelime genellikle karınca ezmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaezmez şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri