- et döner üst üste bindirilmiş löp löp et ile, kıyma döner ise tek parça kıymadan oluşur. - et dönerden kesilen parçalar küçük, kalın ve engebeli olur. kıyma dönerde ise parçalar çarşaf gibi düz ve geniş ama kıl gibi ince olur. - et döner pahalı, kıyma döner ucuzdur. kıymadan döner olmaz.
Yaprak döner içinde kıyma bulunmayan yalnızca yaprak şeklinde açılmış parça etlerin dizilmesiyle hazırlanan döner olup kesildiğinde kağıt gibi yaprak yapı çıkmamaktadır. Kıyma döner ise etin kıyma olması ve homojen yapısı nedeniyle kesildiği zaman kağıt gibi yaprak görüntü vermektedir.
“İskender aslında sadece koyun ve kuzudan yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir. Bu kıyma da hem eti bir arada tutar, hem de kebaba yumuşaklık verir.
İyi ve lezzetli döner ince açılmış yaprak etten yapılır. Kıyma kullanılan döner, döner değildir. Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. İyi bir döner için kesilen hayvanın da kaliteli olması ve uygun koşullarda kesilmesi gerekiyor.
Yanına hazırlanacak şehriyeli pilav, köz biber ve domatesiyle, hazırlarını aratmayacak olan kıymadan döner tarifi, boş zamanınızda hazırlayıp sonrası için buzlukta saklayabileceğiniz bir tarif aynı zamanda.
İlgili 37 soru bulundu
Ancak uzmanlar, döner yapılırken hijyen koşullarına ve pişirilme süresine dikkat çekerek, fazla pişirilen dönerin kanserojen risk taşıdığını, çiğ olarak tüketildiğinde ise başta ishal olmak üzere mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açtığını vurguladı.
Döner eti iyi pişmiş ama yanmamış, az yağlı ve de 1 porsiyonda 150 gramı geçmeden servis edildiğinde hem sağlıklı hem de kilo vermeye yardımcıdır. Döner yerken pita ekmeğe sandviç veya tabakta porsiyon olarak tercih etmek önemlidir. Ayrıca yanında bol domates, biber veya kuru soğan ile servis edilmelidir.
Kuzu eti danaya göre yağlı olduğundan yağlı döner sevenler için doğru et tercihi kuzu olacaktır. Dana etinden yapacağınız döner ise nispeten daha hafif olacaktır. Dana kullanacaksanız yumuşacık az kaslı bir parça olan bonfile ile döner yapmanızı öneriyoruz.
Üzerine ısıtılan hazır döner eti, sosu ve yanına bir kaşık yoğurt ile harikulade bir lezzet yakalayabilirsiniz. Hazır dönerden dürüm yapmak için 5 dakika fazladan zaman ayırıp içine damak zevkinize uygun olarak sumaklı soğan, baharatlar, salatalık turşusu veya patates kızartması ekleyebilirsiniz.
Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi gerekir. Dönerde %75 dana but, %20 kuzu eti, %5 kuyruk yağı kullanılır.
Kıyma, etin çok ince şekilde makinada ya da elle çekilmiş haline denir. Türkiye'de yaygın olarak dana, koyun ve kuzudan elde edilir, hindi ve tavuk kıymasına da rastlamak mümkündür.
Bursa'da İskender Kebabın kuzu koyun etinden olmasının aksine İstanbul'daki kebapçılarda daha çok dana eti kullanılmaktadır.
Kuzu eti, domates sosu, pide ekmeği, tereyağı ve yoğurdun bir araya getirilmesiyle elde edilen ve lezzetiyle yedikçe yediren bir yemek olan İskender kebap Türk mutfağına ait kebap yemeklerinden biridir. Kebap deyince genelde akıllara doğu illeri gelse de İskender kebap Bursa iline ait meşhur bir yemektir.
Döner pişirilirken yakılmaması gerekir. Çünkü et çok piştiğinde ortaya çıkan zararlı maddeler kanserojen etki gösterebiliyor. Etin ne çok pişmesi ne de çiğ kalması istediğimiz bir şey değil. Çiğ tüketilirse de zararlı bakteriler etin içinde kalabiliyor ve mide, bağırsak rahatsızlıklarına neden oluyor.
Lavaşın içerisine ilk olarak marulu, patatesleri, ketçap, mayonez ve et döneri yerleştirin. Üzerine tuz ve pul biber serpiştirdikten sonra iki tarafından kıvırın ve rulo şeklinde sarın. Yanmaz tavanın içerisine sardığınız lavaşı alın ve mühürleyin.
Dönerin yanında, döneri adeta tamamlayan bir lezzettir. Buzlu ayran, dönerin yanına çok yakışan içeceklerden biridir. Hafif lezzeti ile buzlu ayranı dönerin yanına tercih edebilirsiniz. Cevizli tel kadayıf, çıtır dışı yumuşak içi ile sevlen şerbetli tatlılardan biridir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Çok ince olduğu için bir iki dakikada pişiyor. İster pilavla, ister pita ekmeğiyle, isterseniz de iskender kebap şeklinde hazırlayarak afiyetle tüketin. Döner harcını hazırladıktan sonra buzdolabının alt kısmında birkaç saat dinlendirip ardından derin dondurucuya kaldırırsanız dahada lezzetli olur.
Size getireceğimiz dönerler, döner şişine takılı olarak en az 4 kilogram olarak gelecektir. 4 kg döner kaç kişi için yeterli olur? 4 kilogram dönerden pişme firesi nedeniyle ortalama 3 kg döner elde edeceksiniz.
Marinesı için; -İlk önce etinizi ince yaprak gibi kesip marine edeceğiniz kaba alın. -Üzerine sütü, yağı,soğan suyunu, karabiber,pul biber ve tuzu ekleyin. -İyice karıştırıp üzerine streç film ile kapatıp bir gün buzdolabında bekletin.
Döner ya da döner kebabı, iç yağla ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildikleri kebap türüdür. Orijinali koyun ve kuzu etinden yapılır.
Yüksek besin değeri ve enerji kaynağı olarak et döner, en önemli kaynaklar arasında yer almaktadır. Özellikle sağlıklı bir yaşam amacını güden ve yoğun spor gerçekleştiren kişilerin, mutlaka dengeli şekilde alması gerektiği besin kaynakları içerisinde bulunuyor. Ne az tüketilmeli ne de çok fazla yenmelidir.
Döner eti iyi pişmiş ama yanmamış, az yağlı ve de 1 porsiyonda 150 gramı geçmeden servis edildiğinde hem sağlıklı hem de kilo vermeye yardımcıdır. Döner yerken pita ekmeğe sandviç veya tabakta porsiyon olarak tercih etmek önemlidir.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri