Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, talimatlara direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.
Basit şizofreni belirtileri kişisel duyguların kaybedilmesi sonucunda beyinsel işlevlerde ciddi derecede çocukların görüldüğü kişi de karşısındaki iletişim kuramama probleminin oluşumu, kişinin kendisini tanıyamama problemi ile karşı karşıya gelen bir ruhsal hastalıktır.
İlgili 29 soru bulundu
Şizofreni hastalarında beynin bazı bölgelerinde daha az ya da daha fazla aktivite görülebilir. Şizofreniyi tetikleyen başlıca nedenler çoğunlukla sevilen birinin kaybedilmesi, iş ya da evi kaybetmek, boşanma ya da bir ilişkinin sona ermesi, fiziksel, cinsel, duygusal ya da ırksal suistimal gibi stresli olaylardır.
Şizofreni; etkilenen kişinin gerçeklikle bağlantısının belirli bir seviyede kesilmesiyle gerçekte var olmayan ses, görüntü veya duyuları algılaması; gerçek olmayan olgulara inanması ve bu doğrultuda anormal ve bazen tehlikeli davranışlar sergilemesiyle tanınan, kronik bir hastalıktır.
Önceden programlar yapan, sorumluluklarını yerine getiren, faturalarını yatıran, işine gücüne giden, ailesiyle iletişimi iyi olan bir kişi şizofrenik bir sürece girdiğinde gitgide plan yapmayan, inisiyatif almayan ve pasif biri haline gelir.
2. Akut alevlenme dönemi. Bu dönemde psikotik belirtiler denilen kişinin gerçeklikle bağının koptuğuna işaret eden halüsinasyon (varsanı, yanlış duyusal algılama), hezeyan (delüzyon, yanlış ve değiştirilemeyen inanışlar), tuhaf konuşma ve davranışlar ortaya çıkar.
Ayrışmamış Şizofreni: Şizofren hastası olan kişide hebefrenik, paranoid ve katatonik şizofreni türlerinden biri olmadığı takdirde ayrışmamış şizofreni görüldüğü söylenebilmektedir. Kalıntı (Rezidüel) Şizofreni: Semptomların şiddetinin azaldığı bu şizofreni hastalığı türünde halüsinasyonlar görülmeye devam etmektedir.
Şizofreni hastalığı evet çok ciddi bir rahatsızlıktır ama tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Son yıllarda keşfedilen ilaç yöntemleri ve bir takım mm psikososyal rehabilitasyon metotlarıyla şizofreni hastaları artık eskisinden çok daha güzel bir şekilde tedavi edilebiliyor ve topluma kazandırılabiliyor.
Şizofreninin üç evresi vardır: 1) Akut Evre, 2) Stabilizasyon (Dengelenme) Evresi ve 3) Stabil (Dengeli) Evre.
Akut psikoz olarak adlandırılan bu evre genellikle 4-8 hafta sürer. Psikoza bağlı gelişen ajitasyonla mücadelede antipsikotikler ve benzodiazepinler kullanılır.
Hasta sosyal ortamlara katılmaya teşvik edilmeli, hastanın, diğer insanlarla iletişim içinde olmasına izin verilmelidir. Şizofreni hastası kişiye, birlikte aktivite yapmak önerilebilir. Örneğin birlikte televizyon izlemek, müzik dinlemek, kart oyunları oynamak ya da kitap okumak hastaya iyi gelecektir.
(DSM kodu 295.3/ICD kodu F20.0) Dezorganize (Hebefrenik) tür: Düşünce ve devinim bozuklukları baskındır. Kişilikte dağılma ve yıkım hızlıdır. Hasta kendi özel dünyasında yaşar.
Şizofreni hastaların önemli bir bölümünde kronik seyirli bir hastalıktır. Yani şizofreni belirtilerinin şiddeti azalsa da hastalık süreklilik gösterir. Zaman zaman ilaç tedavisinin aksatılması, stresli yaşam olaylarına maruz kalmak, uyku bozukluğu gibi sebeplerle hastalık belirtilerinde alevlenmeler olabilir.
Yapılan tüm araştırmalara dayanarak şizofreni hastalarının %25'inin tamamen iyileştiği söylenebilir. Diğer %25'i bir şizofrenik alevlenmeden sonra oldukça iyi düzelme gösterirler. Hastaların diğer %25'lik bölümü iyileşmeler ve akut alevlenmelerle giden dalgalı bir seyir gösterir.
Şizofreni hastalığı nadiren de olsa erken dönemde yani çocukluk çağında da başlayabilmektedir. Görülme sıklığı erişkinlerde % 1 iken, çocukluk döneminde on binde 1–5 gibidir. 5 yaşın altındaki çocuklarda ise on binde 2– 4,7 sıklığında görüldüğü bildirilmiştir.
Şizofreni tanılı hastalarının %80 çalışma gücü kaybı olduğu durumda bireyler raporlanmaktadır. Ekonomik yoksunluğu da bulunan kişiler 2022 sayılı kanun gereği engelli maaşına bağlanır (17).
Katatonik Şizofreni: Bu hastalarda yürürken bir anda durmak (katatonik stupor) ya da radikal hareket hızlanması (katatonik heyecan) gibi hareket bozuklukları görülür. Bu tip hastalarda başkasının söylediklerini ya da yaptıklarını tekrar etmek gibi davranışlar da görülebilir.
Şizofreni ruhsal bir hastalıktır. Ülkemizde yaklaşık 500000 kişinin bu hastalıkla mücadele ettiği söylenebilir. Hastalığın ortaya çıkışı kendiliğindendir.
Histerik psikoz: Yalancı psikoz olarak da isimlendirilir. Ani başlayan, bağırıp çağırmak, üstünü başını yırtmak, soyunmak, oraya buraya koşturmak, kendini sağa sola çarpmak gibi çılgınlık belirtileri gözlenir. Dramatik tablonun altında bir yapaylık ve abartma hissedilir. Hasta deliliği oynuyor gibidir.
Tortu tip şizofren hastalığı: Tortu tip şizofren hastalığı şizofreni spektrum bozukluklarından biridir ve bu durumda bireyler genellikle zihinsel karışıklık, düşünce bozukluğu, yanılsamalar, halüsinasyonlar ve duygusal düzensizlik yaşar.
“Şizofreni, kişinin beyninin karar verme bölgesinin bozulduğu bir hastalıktır. Kişi aklına gelen ya da dışarıdan algıladığı bilgileri algılar, yorumlar ve cevap verir. Bunu beynin ön bölgesi yapar.
Diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi, şizofrenide de lifli sebzeler, tohumlar, fındık gibi kuruyemişler, bol meyve, kepekli ekmek, buğday ekmeği, organik yumurta, organik balık ve Omega-3 yağ çeşitlerinin sıkça tüketilmesi, koruyucu ve beyni geliştirici etki gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri