Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerken, 20 Şubat 2016 tarihli ve 29630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği' yürürlükten kaldırıldı.
MEB'in yeni yönetmeliği ile 30 Mayıs 2019 tarihli ve 30789 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.
Denklik belgesi olmadan Türkiye'de eğitim veren bir üniversiteye kayıt olamazsınız. Denklik belgesini nasıl alacağınız aşağıda açıklanmıştır. Ülkenizdeyken denklik belgesine başvurmanız sizin için daha uygun ve kolaydır. Denklik belgesine başvurmak için ülkenizdeki Eğitim Ataşesi ofislerine başvurmanız gerekiyor.
Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir. 12. Diploma Denklik Belgesi ile Mezuniyet Denklik Belgesi arasında fark var mıdır? Her iki belge aynı işlevi görmektedir ve geçerlilik durumlarında herhangi bir fark yoktur.
Üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz ve erkek adaylar askerliğini uzun dönem er olarak yapar. Bunun dışında hayatınızda değişen hiçbir şey olmayacaktır. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur.
İlgili 33 soru bulundu
YÖK Denkliğiniz olmazsa üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz. Erkek adaylar ise kısa dönem askerlik yapamazlar. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur. Mesleğiniz, iş deneyiminiz, bireysel özellikleriniz dikkate alınmaktadır.
YÖK denkliği olan üniversiteler arasında özellikle ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Kore gibi ülkelerdeki birçok üniversite yer almaktadır.
Eğer diploma Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmıyorsa Türkiye'de hiçbir geçerliliği yok. Yurt dışından mezun olan kişi, diplomasını Türkiye'de de geçerli hale getirmek istiyorsa YÖK'ten Diploma Denklik Belgesi alması gerekiyor.
Yurt dışındaki üniversitelerinden ön lisans, lisans ya da yüksek lisans alanlarından mezun Türk vatandaşlarına denklik belgesi verilir. Bunun yanında yurt dışındaki üniversitelerin ilgili alanlarından mezun olmuş yabancı uyruklu kişilere de denklik belgesi verilir.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler
İsim Denklik Belgesi başvurusu, geçerli nüfus cüzdanı ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibraz edilerek isim denklik belgesi talep edilen kişinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile birlikte yerleşim yeri nüfus müdürlüklerine yapılır.
Türkiye'de, öğrencilerin yerel üniversitelerde aldığı ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, yabancı üniversitelerde alınan ön lisans, lisans ya da yüksek lisans eğitimi ile eşdeğer olması adına Denklik Belgesi almak gerekir.
"Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları" ve "Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi" talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için (Yükseköğretim Kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair belge) 50 TL, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için (Askerlik Tecil Belgesi, iş başvuruları vb.)
Kimler Başvurabilir? Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler başvurabilir.
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Denklik Belgesi lise diplomanızın / mezuniyet belgenizin / sınav sonuçlarınızın / sertifikanızın Türkiye'deki liselerle eş değer olduğunu belirten ve Türkiye'de bir üniversitede öğrenim görmek için alınması zorunlu olan bir belgedir.
Tıp Doktorluğu Diploma Denklik Sınavı (Yapılandırılmış Klinik Sınav) (25-26 Kasım 2023) 07.12.2022 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulunun toplantısında alınan karar gereğince Tıp Doktorluğu alanında Diploma Denklik Sınavı, Fakültemizce 25-26 Kasım 2023 tarihinde yapılacaktır.
Yükseköğretim Kurulu, yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların aldıkları diploma denklik belgesinin sorgulama ve doğrulama işlemlerini e-Devlet'e taşıdı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), diploma denklik belgelerine yönelik "Denklik Durum Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi"ni e-Devlet üzerinden hizmete sundu.
Mevzuatta yer almayan hususlardaki denklik işlemleri Başkanlık görüşü doğrultusunda yapılır.
Mavi Diploma veren üniversiteler, almış olduğunuz lisans ya da yüksek lisans eğitiminin Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olduğunu gösteren bir belgedir.
Yurt dışı yükseköğretim kurumlarının ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerinden mezun olanların denklik işlemleri Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri dairesi bünyesinde değerlendirilmektedir.
Yasayla düzenlenmiş meslekler için denklik zorunlu olarak gereklidir. Bu meslekler için belli bir mesleki yeterliliğe sahip olmanız ve belki başka ön koşulları da yerine getirmeniz gerekmektedir.
Mavi Diploma Diploma Eki, yükseköğretim kurumları tarafından Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından kabul edilmektedir. Mavi diploma diploma eki sayesinde, üniversitede alınan eğitim tüm dünyada geçerlilik kazanır.
Öğrencinin eğitim almak istediği üniversite YÖK 'ün uluslararası listelerinde yer alıyor ise üniversiteyi başarı ile tamamladıktan sonra YÖK'e başvuruda bulunarak ve sonrasında akreditasyon için YÖK içerisindeki kurul tarafından belirlenen sorumlulukları yerine getirerek denklik alınabilir.
onur derecesiyle mezun olma durumunda kırmızı ve altın yaldızlı çerçeveli verilen diploma türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri