Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir. Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz.
Hukuki sorunlarla karşılaştıysanız, endişelenmeyin. Avukatınızın sizinle aynı şehirde olmasına gerek yoktur. Şöyle ki; Avukatınızın İli Fark Etmez: Kanunlarımıza göre, avukatlar, kayıtlı oldukları baronun bulunduğu il dışında da iş ve dava alabilirler.
Vekaletname için iki adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı kopyası gereklidir. Ayrıca, vekil olacak kişinin kimlik, adres ve iletişim bilgileri de talep edilir. Gerekli belgelerle avukatın notere yapacağı başvuru sonucunda, vekalet veren kişi notere gitmeksizin uzaktan vekalet verme işlemini tamamlayabilir.
Yurt Dışından Türkiye'deki Avukata Vekalet Verme Detayları
Vekalet vermek isteyen kişinin vekaletini Türkiye'ye gelip vermesi şart değildir. Bu kişi dilerse bulunduğu ülkedeki Türkiye Konsolosluklarına veya yabancı devlet kurumlarına müracaat ederek vekaletname işlemlerini yürütebilir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2024 yılı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle vekalet verme/iptal etme işlemi sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir. Vekalet, yatırımcı e-portal üyesi olan tüm gerçek veya tüzel kişilere verilebilir.
Noterde kişiye vekaletname verme ücreti, 2024 yılı için 783,82 TL'dir. Bu ücret aynı zamanda düzenleme ücreti olarak da adlandırılır ve vekaletnamenin noter tarafından düzenlenmesi karşılığında alınır.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekalet noter aracılığıyla verilir. Vekalet verecek kişi kimlik bilgileriyle notere gider ve hangi konularda vekalet vermek istediği belirlenir. Ardından hazırlanan sözleşme vekalet verecek olan şahsa imzalatılarak birer nüshası noterde kalmak üzere verilir.
1 -Bunun için öncelikle elektronik imza kullanılarak UYAP Avukat Bilgi Sistemine giriş yapılır. 2 – Sol taraftaki menüde Vekalet/Cevap Dilekçesi bölümüne tıklanır. 3 – Sağ tarafta açılan bölümden ilgili yargı bölümü seçilir. 4 – Açılan bölümden ilgili Yargı Birimi seçilir.
9. Bu ve diğer kanunlarla verilmiş sair işleri yapmak. Fakat vekaletname düzenleme işlemi ücretsiz bir işlem değildir. Noterlerin vekaletname düzenleme işleminden ne kadar ücret alacağı 3903 sayılı Harçlar Kanunu'nun 38.maddesinde düzenlenmektedir. Noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 738,82 TL'dir.
Bir kimse vekaletname alıp tapuya gidip kendi kendine hem alıcı hem satıcı olamaz. Okuyucumun düşündüğü işlemi yapmak için ortak durumunda olan kardeş birine vekaletname verirse, bu vekil tapuda okuyucumla karşılıklı olarak bu işlemi yapabilir.
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Kan. m.173 “Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, kararlaştırılan avukatlık ücreti yalnızca avukatın üzerine almış olduğu işin karşılığı olup, mukabil dava, bağlantı ve ilişki bulunsa bile başka dava ve icra kovuşturmaları veya her türlü hukuki yardımlar ayrı ücrete tabidir.
Genel vekaletname, bir kişinin güvenilir bir başkasına tüm yetkileri devretmesine olanak tanır. Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir.
Vekâlet verme işlemi noterde yapılır. Vekâlet verecek olan kişi ile vekâleti alacak olan kişi notere kimliklerini sunmalıdır. Aynı zamanda bu işlem için gerekli olan bilgilerin de verilmesi gerekir. Bununla birlikte vekâlet verecek kişi, hangi konular için vekâlet vereceğini belirler ve bunu bildirir.
Vekalet Vermek. Türkiye'de tüm şehirlerde vekaletname verebilirsiniz, işlem genellikle 2 saat sürer. Avukatın vekaletname verme işlemi sırasında noterde bulunması gerekmez. Bazı vekaletname çeşitlerinde vekilin kimlik bilgilerine, pasaportunuza ve vesikalık fotoğrafınıza ihtiyaç duyulabilir.
Bir avukata vekaletname verecekler, nüfus cüzdanı pasaport yada sürücü belgesiyle bizzat bir notere giderek, işinin niteliğine uygun vekaletname düzenlettirebilirler. Yurt dışında bulunanlar konsolosluklarda vekaletname düzenletebilirler.
* Vekaletnameler kanunen vesikalık fotoğraf ihtiva etmek zorundadır. Vekaletnamede kullanılacak fotoğraf başvurucunun son 6 ay içerisinde çektirdiği bir fotoğraf olması gerekmektedir. (Noter tarafından eski tarihli bir fotoğrafın kabul edilmesine rağmen eski tarihli fotoğraf tapu müdürlüğü memurlarınca reddedilebilir.)
Vasi tarafından Türk Medeni Kanununun 462.maddesinde ve Türk Medeni Kanununun 463.maddesinde yazılı olmayan konularda avukata vekaletname verilmesi mümkündür. 1 yıldan az hükümlüler ve tutuklular vekaletname verebilirler. Ancak, 1 yıldan fazla mahkumiyeti olanlara vasi atanacağından vekaletname veremezler.
Noter huzurunda imzalanana bir anlaşma ile kişi kendisine vekil atayabilir. Vekalet vermek için notere gitmek zorunlu değildir. Vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile vekalet verilip işlemler halledilebilir. Notere gitmek zorunludur ancak vekalet veren kişinin notere gitmesi zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri