Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Genelde baş kelimesi ile birlikte oluşturulan sözcük grupları bitişik olarak yazılır. Bu kelime grupları aynı zamanda sıfat tamlaması olarak ön plana çıkmaktadır. Bunlar içerisinde aynı zamanda başsavcı da yer alır.
En üst düzeydeki denetçi, başmurakıp anlamlarına gelir. Başdenetçi kelimesinin doğru yazılışını TDK'nin resmi internet sitesinden aldık. Bu kelime genellikle baş denetçi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başdenetçi şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
BAŞMAKALE KELİMESİNİN ANLAMI
TDK'ye göre bitişik yazılması gerekir. Dilimizde bu kelime genellikle baş makale şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başmakale şeklinde olmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Başyazar sözcüğü de yanlış yazılan kelime türleri arasında bulunuyor. Baş yazar şeklinde birbirinden ayrı yazılmasında yazım hataları oluşuyor. Cümle anlamlarını bozmamak için bitişik yazılması uygundur.
Gazete ve dergilerin baş sayfalarında yayımlanan , yayın organlarının güttüğü amaç dogrultusunda yazılan makalelere başmakale denir. Bu yazanlara da . başyazar denir.
En çok yazım hatası yapılan sözcük grupları arasında başüstüne gelmektedir. Bu doğrultuda baş ve üstüne kelimeleri bir araya gelmek suretiyle belli bir anlam taşır. Bu konuda Kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı, 'Başüstüne' biçiminde bitişik halidir.
Şaheser sözcüğünün yerine kullanılabilen başeser kelimesi bitişik olarak yazılır. Başeser TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'nun bitişik olarak yazılması gereken birleşik sözcükler kategorisine dahildir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/8 md.) Kamu Başdenetçisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gizli oyla dört yıl için seçilir. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır.
Baş denetçi, bir organizasyonun iç denetim faaliyetlerinin lideri ve sorumlusudur. Baş denetçi, iç denetim ekibinin çalışmalarını planlar, yürütür ve denetler, iç denetim raporlarını hazırlar ve yönetimle paylaşır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Hayvan adları: danaburnu (böcek), akbaş (kuş), alabacak (at), bağrıkara (kuş), beşparmak (deniz hayvanı), çakırkanat (ördek), kababurun (balık), kamçıkuyruk (koyun), kamışkulak (at), karagöz (balık), karafatma (böcek), kızılkanat (balık), sarıkuyruk (balık), yeşilbaş (ördek), sazkayası (balık), sırtıkara (balık), ...
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
“Baş” sözcüğüyle oluşturulan bileşik sözcükler bitişik yazılır: başbakan, başçavuş, başgardiyan, başgarson, başhekim, başhemşire, başkahraman, başmüdürlük, başoyuncu, başrol, başyazar… e.
Başyazar olma durumu, başmuharrirlik, sermuharrirlik anlamına gelir. Bu kelime genellikle baş yazarlık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başyazarlık şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu resmi internet adresi üzerinden diğer kelimelerde olduğu gibi peş peşe için de bilgiler vermişti. İşte bu kelimeyle ilgili bilinmesi gerekenler… “PEŞ PEŞE” YAZILIŞI TDK'DA! Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor.
BAŞGARDİYAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle baş gardiyan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başgardiyan şeklinde olmalıdır.
Başkahraman TDK (Türk Dil Kurumu) sayfasında da yer alan bilgiye göre bitişik yazılması gereken bir kelimedir. Bu kelimenin ayrı olarak yazılması yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir.
Baş başa kelimesinin TDK'ya göre nasıl doğru yazıldığı merak edilen konular arasında yer alıyor. TDK'ya göre baş başa kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır. Başbaşa şeklinde yazılması yanlıştır. Kişiler bu kelimeyi genellikle bitişik yazarak yazım yanlışları yapabiliyor.
Bir araştırma makalesi ile tez arasındaki en büyük fark, ilki başkaları tarafından daha önce araştırılmış ve açıklanmış bazı gerçekleri sunarken, ikincisi belirli bir bilimsel soru veya ifadeyle başlar ve bu da daha fazla araştırma ve yeni bulgulara yol açar.
Gazetelerin genel olarak birinci sayfalarında çıkan makale.
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır. Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 1 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri