Genelde sıfat tamlamaları üzerinden baş olarak değerlendirilen sözcükler bitişik şekilde yazılır. Ancak bu sözcük ayrı olarak ele alınır. Çünkü taşımış olduğu anlamı bozmaması için 'baş tacı' biçiminde yazılmaktadır.
Baş tacı: 1. isim, mecaz Çok sevilen kimse. 2. isim, mecaz Çok beğenilen şey.
BAŞ UCU KİTABI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu tabiri yazarken baş ucu kısmını bitişik yazanlar vardır. Ancak ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle başucu kitabı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı baş ucu kitabı şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Baş tacı etmek (birini) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ona büyük saygı göstermek, değer vermek.
İlgili 25 soru bulundu
Genelde sıfat tamlamaları üzerinden baş olarak değerlendirilen sözcükler bitişik şekilde yazılır. Ancak bu sözcük ayrı olarak ele alınır. Çünkü taşımış olduğu anlamı bozmaması için 'baş tacı' biçiminde yazılmaktadır.
taç kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden oldukça fazla sayıda anlama sahiptir. Ancak özellikle hükümdarlık için, soyluluk ve güç ile iktidar konusunda kullanılan bir süslü başlık olarak anlatmak mümkün. Aynı zamanda güzellik yarışmalarında ya da gelinler için de yine başlık olarak kullanılır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu resmi internet adresi üzerinden diğer kelimelerde olduğu gibi peş peşe için de bilgiler vermişti. İşte bu kelimeyle ilgili bilinmesi gerekenler… “PEŞ PEŞE” YAZILIŞI TDK'DA! Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor.
Bu kelime genellikle baş eczacı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başeczacı şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı Bitişik olarak gerçekleşmesidir. Yani 'başucu' olarak ele alınır ve kullanılır. Herhangi bir bölgenin baş kısmına yakın olması olarak ifade etmek mümkün.
İnternette sık sık araştırılan başöğretmen nasıl hecelere ayrılır sorusunun cevabı şu şekilde olmalıdır: ba-şöğ-ret-men. Çoğu zaman birçok insan birleşik kelimenin her bir kelimesini kendi içinde ayırır ve yanlış kullanır.
Başucu kelimesi hakkında düşülen en büyük yanlış baş ucu olarak yazılmasıdır. Ancak ayrı yazılması bir yazım yanlışıdır. Çünkü baş ucu olarak yazılmaz. Doğru olan yazım şekli başucu olandır.
Baş tacı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Çok sevilen kimse. Çok beğenilen şey.
Başçı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim İşçi başı Çiğ veya pişmiş koyun, kuzu, sığır başı satan kimse.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
TDK'ya göre ardı sıra kelimesinin doğru yazılışı "ardı sıra"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu kelime genellikle sıkıfıkı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sıkı fıkı şeklinde olmalıdır.
Pandemi, salgın demek değil: salgın = epidemi. Epidemi veya salgın, sınırları belirli bir alanda enfeksiyonun yayılmasını ifade ediyor. Ancak salgın ülkeler arasında yayılır, birden fazla ülkeyi etkisi altına alırsa pandemi oluyor.
Tokaç TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Çamaşır yıkarken kullanılan, tahtadan, yassı tokmak.
Tutaç TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Laboratuvar maşası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri