Bayılma durumlarında önce hastanın nabız ve solunum kontrolünün yapılması gerekir. Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Bayılma: Hasta ya da yaralıyı sırt üstü yatırın ve ayaklarını 30 cm yukarı kaldırın. Solunum yolu açıklığını kontrol edin, üzerini sıkan giysilerini gevşetin. Kusuyorsa başını yan pozisyonda tutun. Hastanın bilinci açık değilse derhal ambulans çağırın.
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
Bilinci Kapalı Solunumu ve Nabzı Varsa Hastaya Hangi Kurtarıcı Pozisyon Verilir ? Kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir. Hasta alnından bastırarak çeneden kaldırılır. Baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Şok Pozisyonu hasta veya yaralıda bacaklardaki kan akımını azaltıp beyin ve iç organlara kan akışını artırmak amacıyla kullanılır. Kanaması bulunan hastalar da Şok Pozisyonu ile yardım gelmesini beklerler.
Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur.
KALP KRİZİNDE İLKYARDIM
Sıkan giysiler gevşetilir, sakinleştirilir. • Nabzı ve solunumu değerlendirilir. • Kullandığı kalp ilacı varsa verilir. • Bilinci açıksa hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir.
Solunum merkezine giden arteryel kanm yeterince oksijenlenernernis olusu dispneyi meydana getiren diger bir sebeptir (2. 5). Hastalar icin sakin bir ortarn saglarnr. Yuksek-Fowler pozisyonuna getirilir.
Eğer kişi bayıldıysa;
Sıkan giysiler gevşetilir, Kusma varsa yan pozisyonda tutulur, Solunum kontrol edilir, Etraftaki meraklılar uzaklaştırılır.
Bu gibi durumlarda yapılacak ilk iş hastayı hemen yatırmak, elbise ve çamaşırlarını gevşetmektir. Daha sonra hastanın yüzüne su serpilir ve amonyak koklatılır. Hasta belirtilerin farkında olduğunda, hemen bir yere oturarak veya uzanarak senkop belirtilerini erteleyebilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir.
Kişiye koma pozisyonu verilir. 112 Acil Servis aranarak yardım istenir. Hastanın sık sık solunumu ve nabzı kontrol edilir. Sağlık ekibi gelinceye kadar hastanın yanında beklenir.
Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir. Kişinin baygınlık anından sonra yaşadığı durumun etkisiyle yaş ve hastalık gibi kriterlere de bağlı olarak kendine gelme sürecinde farklılıklar gözlemlenebilir.
Senkop (bayılma) beyin kan akımının geçici olarak azalması sonucu gelişen, birkaç dakika süren, geçici şuur ve duruş (postür) kaybı olarak tanımlanır. Yani hasta bayılma sırasında şuuru kaybolduğundan olup biteni hatırlayamaz ve postür kaybı nedeni ile düşer.
Ani bayılmanın birçok nedeni olabilir. Ani bayılma ve kasılma nedenleri arasında düşük kan şekeri, kalp problemleri, ani kan basıncı değişiklikleri, sıcak çarpması veya yetersiz oksijen alımı gibi sağlık sorunları yer alabilir. Ayrıca stres, aşırı yorgunluk, açlık veya susuzluk da ani bayılmalara neden olabilir.
Semptom göstermeyen bu kalp krizi şekline sessiz kalp krizi denir. Bu tür kalp krizinin 7 sessiz belirtisi ise şöyle sıralanabilir: Sebebi bilinmeyen yorgunluk, nefes darlığı, boyundan üst tarafa yayılan ağrı, mide ekşimesi, mide yanması, ani soğuk basması ve terleme, sıkıntılı ruh hali şeklinde kendini gösterebilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
İlkyardım deneyiminiz yoksa, kalp krizi geçiren bir kişiye müdahale etmek zarar verebilir. Hastaya, 112 ile ileri düzey yardım desteği gelene kadar etkili bir şekilde kalp masajı ve suni teneffüs yapılmalıdır.
Kazazede düz ve sert bir yerde sırt üstü yatırılır. Ayaklar yukarıya kaldırılır, üstü örtülür, baş yana çevrilir. Üstünü örtmekle vücut sıcaklığı korunur, başını yana çevirmekle dilin solunum yolunu tıkaması ve kusma olursa akciğerlere kaçması önlenmiş olur. Kesinlikle yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Bayılan kişinin ayaklarını 30 santim yukarıya kaldırarak beyne kan akışı sağlamak gerekir.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
Bayılma (Senkop): Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması ya da yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.
Dolaşımın değerlendirilmesi için ilkyardımcı; çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından 3 parmakla 5 saniye süre ile nabız almaya çalışılır. İlk değerlendirme sonucu hasta/yaralının bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa derhal koma pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir.
İlk Yardım
Çevrede ilaç, alkol, uyuşturucu madde olup olmadığı araştırılarak koma nedeni belirlemeye çalışılır. Hasta/yaralının kimliği belirlenir ve önemli bir hastalığı olup olmadığı araştırılır. Bilinç kaybının nedeni ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri